Συνεχίζεται η επίσκεψη Αβραμόπουλου σε Νέα Υόρκη και Καναδά

Όπως γράφει ο Φανούριος στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:
«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ταξιδεύοντας για τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης – αν και προβλέπεται- δεν πήγε από την είσοδο των διπλωματικών διαβατηρίων ή των επισήμων, αλλά προτίμησε να περιμένει στη σειρά του με τους υπόλοιπους επιβάτες. Κάποια στιγμή τον πλησίασε το προσωπικό ασφαλείας για έλεγχο, κάποιοι από ολιγομελή αποστολή του ΥΠΕΞ προσπάθησαν να παρέμβουν, αλλά ο κ. Αβραμόπουλος τους έκανε νόημα να μη μιλήσυν. Έτσι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο… Darkroom, στο δωμάτιο ελέγχου του αεροδρομίου. προφανώς δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο πάνω του, αφού συνέχισε κανονικά το ταξίδι του».

Επαφές με ομογένεια

Αναφορικά με τις επαφές που είχε ο κ. Αβραμόπουλος στην Νέα Υόρκη με μέλη της ελληνικής ομογένειας, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε εκατό και πλέον επιχειρηματίες και στελέχη της  ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις προσπάθειες της  κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η  χώρα να υπερβεί την οικονομική κρίση.
“Η Ελλάδα προχωρεί στο δρόμο της ανάκαμψης και στον επενδυτικό τομέα υπάρχουν νέες ευκαιρίες” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης  Αβραμόπουλος, μιλώντας  σε γεύμα στη Νέα  Υόρκη που παρέθεσε προς τιμή του το «Hellenic Initiative» και ειδικότερα ο  επικεφαλής του οργανισμού Ανδρέας Λιβέρης και ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας  Υόρκης, Γιάννης Κατσιματίδης.
Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανικό φορέα που είχε  διοργανώσει την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε Ελλάδα και  Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Υπουργός  Εξωτερικών, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο και στην στήριξη της Ομογένειας για την  ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι το «Hellenic Initiative» έχει  τη δυνατότητα και την προοπτική να εξελιχθεί σ’ ένα παγκόσμιο φορέα του  Οικουμενικού Ελληνισμού.

Στον Καναδά

Σε συνέχεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ολοκλήρωση των επαφών του, μεταβαίνει σήμερα, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στον Καναδά, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στα πλαίσια του εορτασμού των 70 ετών σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει διμερείς διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά  κ. John Baird (Τετάρτη, 27/2), κατά τις οποίες οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τις σχέσεις ΕΕ-Καναδά και τις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνάντηση με  τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Noel Kinsella (Τρίτη, 26/2), ο οποίος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του στο Καναδικό Κοινοβούλιο. Την ίδια ημέρα, ο κ. Αβραμόπουλος θα παρακαθίσει σε δείπνο με διακεκριμένα μέλη της ελληνικής ομογένειας της Οττάβας.

Κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφτεί, επίσης, το Τορόντο (Δευτέρα 25/2) και το Μόντρεαλ (Τρίτη, 26/2), τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά, με σημαντική ομογενειακή παρουσία, όπου, εκτός των επαφών του με εκπροσώπους της Ομογένειας, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με επιχειρηματικούς και επενδυτικούς φορείς, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εξωτερικών  για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τέλος, στο Τορόντο, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο.

Στην 5μελή συνοδεία του υπουργού είναι: Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ.  Παναγιώτης Μίχαλος. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, πρέσβης κ. Διονύσιος Κοδέλας. Ο πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας και η κα. Φωτεινή Μαύρου, του διπλωματικού γραφείου του.