Ουγκάντα: Ξεκίνησε η αποχώρηση των στρατευμάτων της χώρας από τη Σομαλία

Η Ουγκάντα ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε η αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Σομαλία, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά ευάλωτη και οι αντάρτες σεμπάμπ εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα εδάφους.

Ο στρατός της Ουγκάντας βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στη Σομαλία στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας αλλά και μέσω της Αποστολής υποστήριξης και σταθεροποίησης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Aussom), στην οποία συμβάλλει τα μάλα.

Με περίπου 12.000 στρατιώτες και αστυνομικούς, η Aussom παρέλαβε τη σκυτάλη στις αρχές του 2025 από δυνάμεις της ΑΕ που διαδέχονταν η μία την άλλη από το 2007 στη Σομαλία, όπου οι σεμπάμπ, μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, συνιστούν μεγάλη απειλή για την κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες.

“Ένα πρώτο απόσπασμα (…) έφθασε ήδη στην Ουγκάντα. Η αποχώρηση των στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Σομαλία με βάση διμερείς συμφωνίες θα ολοκληρωθεί τις ερχόμενες ημέρες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουγκάντας (UPDF) Κρις Μαγκέζι.

“Μέχρι τα τέλη του 2027, οι UPDF θα αποσύρουν σταδιακά το σύνολο των δυνάμεών τους που βρίσκονται στη Σομαλία, περιλαμβανομένων όσων αναπύχθηκαν στο πλαίσιο της Αποστολής υποστήριξης και σταθεροποίησης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία”, συνέχισε.

Η αποστολή της Ουγκάντας στην Aussom αριθμεί 4.500-6.000 στρατιωτικούς.

Εξάλλου, 2.000 έως 2.500 Ουγκαντέζοι στρατιώτες βρίσκονται στη Σομαλία στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που υπεγράφη στα τέλη του 2024 ανάμεσα στην Καμπάλα και το Μογκαντίσου, δήλωσε στρατιωτική πηγή νωρίτερα φέτος.

Ο στρατός της Ουγκάντας, που ήταν το 2007 η πρώτη χώρα που έστειλε στρατιώτες στη Σομαλία στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης, διευκρίνισε πως η αποχώρησή του “θα αποτελέσει το τέλος των επιχειρήσεων υποστήριξης στην ειρήνη και τη σταθεροποίηση που διεξήγαγε η Ουγκάντα στη Σομαλία εδώ και 20 χρόνια, επιτρέποντας έτσι στις σομαλικές ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη της ασφάλειας στη χώρα”.

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα κακό νέο για τη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην οποία αντιτίθενται σφόδρα αρκετά ομόσπονδα κρατίδια.

Την περασμένη εβδομάδα, ενέδρα των σεμπάμπ σκότωσε πιθανόν μεγάλο αριθμό Σομαλών στρατιωτών που επρόκειτο να προσφέρουν χείρα βοηθείας σε συντρόφους εν όπλοις που πολεμούν στο κρατίδιο Νότος-Δύση εναντίον παραστρατιωτικών δυνάμεων του πρώην κυβερνήτη αυτής της περιοχής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που λέει ότι σκότωσε πολλούς αντάρτες σε αυτή την περίσταση, δεν ανακοινώνει ποτέ τις απώλειές της και αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τη σομαλική αντιπολίτευση.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε φέτος ότι τερματίζει τη βοήθειά της στο Γραφείο υποστήριξης του ΟΗΕ στη Σομαλία (Unsos), που παρέχει το σύνολο της υλικοτεχνικής υποστήριξης της Aussom, και αναμένεται να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου.

 

AΠΕ