Σχηματίζεται η νέα Κυβέρνηση στην Κύπρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Κύπρου. Ο νέος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Βήμα, υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναλάβει ο Ι.Κασουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κληρίδη.

Πρόκειται για ένα έμπειρο στέλεχος με σημαντικές γνωριμίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και καλό γνώστη του κυπριακού προβλήματος.

Υπουργός Οικονομικών θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, Μιχ.Σαρρής.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημιουργεί επιπλέον και ένα ισχυρό οικονομικό επιτελείο που θα διαπραγματευθεί ανάμεσα στα άλλα και το μνημόνιο, με επικεφαλής τον νομπελίστα Οικονομολόγο κ. Χρ. Πισσαρίδη.

Στο υπουργείο Άμυνας ακούγεται το όνομα του Φ.Κωνσταντίνου, ενώ για το υπουργείο Παιδείας πιθανός για υπουργοποίηση είναι Αναστ.Μητσόπουλος ( οποίος είναι και εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου).

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για το ρόλο που θα έχει στη νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν, που στήριξε την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα την Παρασκευή. Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη διαβεβαίωσή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Δ.Χριστόφιας εγκαταλείπει το Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη.

Newsroom