Κυπριακός Τύπος, 27 Φεβρουαρίου 2013

Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.  Αναφέρονται επίσης και στη συνεδρία του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα και ότι αναμένεται να μεταβεί από το Σάββατο στις Βρυξέλλες ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής για να προετοιμάσει το έδαφος. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελας Μέρκελ όπως η Τουρκία εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο, την ομιλία του απερχόμενου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στο αποχαιρετιστήριο πάρτι στο Προεδρικό Μέγαρο, τις αντιδράσεις, καθώς και άλλα θέματα.

 

Η«Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ιδού η κυβέρνηση» και γράφει ότι ευρείας κομματικής εκπροσώπησης θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα με υπουργούς από το ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και συμμετοχή των Οικολόγων. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του εκλελεγμένου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» όπου αναφέρει «είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αλλά την ίδια ώρα απαιτούμε να μας μεταχειρίζονται δίκαια», ανέφερε. Η «Α» αναφέρει επίσης ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αποχαιρετώντας το προσωπικό του Προεδρικού μίλησε για ‘κατασκευασμένη επίθεση εναντίον του Προεδρικού’.

Ο «Πολίτης» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Εβγαλε κυβέρνηση το ολοήμερο παζάρι» και γράφει ότι η εξίσωση άλλαξε σε έξι ΔΗΣΥ, τέσσερα ΔΗΚΟ, ένα ΕΥΡΩΚΟ και ένα κοινής αποδοχής. Τα ονόματα είναι: ΥΠΕΞ – Ιωάννης Κασουλίδης, ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος, Υπουργός Δικαιοσύνης : Ιωνάς Νικολάου, Υπ. Συγκοινωνιών: Τάσος Μητσόπουλος, Υπ. Εργασίας: Χάρης Γεωργιάδης, Υπ. Αμυνας: Φώτης Φωτίου, Υπ. Εμπορίου: Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπ. Παιδείας: Κυριάκος Κενεβέζος, Υπ. Υγείας: Πέτρος Πετρίδης, Υπ. Γεωργίας: Νίκος Κουγιάλης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Προεδρίας: Παναγιώτης Δημητρίου, Υφ. Παρά τω Προέδρω: Κωνσταντίνος Πετρίδης, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου:  Παναγιώτης Αντώνιου. Αλλού αναφέρεται σε «εσπευσμένο πανωπροίτζιν στο Μιλτ. Νεοφύτου πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Χριστόφιας». Προβάλλει επίσης την άρνηση της Χρυστάλλας Γιωργκάτζη για υπουργοποίηση.

«Η Σημερινή» κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Βγαίνει η ενδεκάδα του Υπουργικού Συμβουλίου», στο μοναδικό θέμα που προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει τα ονόματα με φωτογραφία που θα αποτελούν το νέο υπουργικό Συμβούλιο. Εντός, προβάλλει ότι νέο σκηνικό διαμορφώνεται στον ΔΗΣΥ, μετά τη συναίνεση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Τάσου Μητσόπουλου να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Αναστασιάδη. Η εσωκομματική αναμέτρηση θα είναι μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Τορναρίτη. Προβάλλει αλλού τις προειδοποιήσεις της Αγκελας Μέρκελ προς Αγκυρα να εφαρμόσει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο.

«Απόφαση ΔΗΣΥ δυστοκία ΔΗΚΟ» είναι ο κύριος τίτλος του «Φιλελεύθερου» όπου γράφει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα οριστικοποιείται σήμερα αφού μέχρι αργά χθες ο ΔΗΣΥ είχε «κλειδώσει» τα ονόματα των στελεχών του που αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια, σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ που διατηρούσαν σε εκκρεμότητα τις δικές τους προτάσεις. Προβάλλει επίσης ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει του Eurogroup.  «Ο Φ» γράφει επίσης ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας φεύγει με φρουρά 15 Αστυνομικών λόγω ειδικών περιστάσεων, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «’Αγκάθια΄ στα πρώτα βήματα» γράφει ότι έντονο είναι το παρασκήνιο για το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι όρθιο και περήφανο είναι το ΑΚΕΛ. Αντρος Κυπριανού και Σταύρος Μαλάς έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας για νέους κοινούς αγώνες, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Λεμεσό των μελών, φίλων και οπαδών του ΑΚΕΛ αλλά και υποστηρικτών του Στ. Μαλά. Προβάλλει πρωτοσέλιδα επίσης ότι 400 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες φέτος από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη θα επισκέπτονται από φέτος την Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)