Έλληνας υψώνει τον μεγαλύτερο πύργο στο Σάουθμπανκ της Μελβούρνης

 

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόϊλ και του ομογενή αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη με αφορμή την ανέγερση του υψηλότερου ουρανοξύστη του νοτίου ημισφαιρίου στο Σάουθμπανκ της Μελβούρνης.

Το ύψος του θα φτάνει τα 388 μέτρα, με 108 ορόφους, 600 διαμερίσματα και 288 δωμάτια ξενοδοχείου. Αρχιτέκτονας του εντυπωσιακού κολοσσού είναι ο ομογενής Νώντας Κατσαλίδης, ειδικός σε σχεδιασμό πολυόροφων πύργων.
Ο ίδιος είχε σχεδιάσει τον πύργο Eureka, επίσης στο Σάουθμπανκ, που η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 2002 και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2007.
To ύψος του Eureka (Εύρηκα) φτάνει τα 297 μέτρα, έχει 91 ορόφους και είναι ένα από τα επτά υψηλότερα κτίρια στον κόσμο, το δεύτερο σε ύψος στην Αυστραλία και το πρώτο στη Μελβούρνη.
Αυτό, βέβαια, πριν κάνει την εμφάνισή της η είδηση-βόμβα ότι ο Νώντας Κατσαλίδης έχει ολοκληρώσει τα σχέδια του πύργου Australia 108, που θα είναι κατά 17 ορόφους υψηλότερο από το Eureka.
Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, φέρνει ζωηρές αντιρρήσεις, για το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ανέγερση του πύργου «ιεροσυλία», δεδομένου ότι θα σκιάζει το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.
Ο υπουργός Πολεοδομίας, Μάθιου Γκάι, υποστηρίζει ότι ο εν λόγω πύργος «ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Μελβούρνη και δείχνει ότι η Αυστραλία έχει πλέον ενηλικιωθεί».
Και βεβαίως ο κ. Γκάι έδωσε την συγκατάθεσή του για να σχολιάσει περιπαιχτικά ο δήμαρχος πως «αλλοίμονο αν η σπουδαιότητα, η αξία και η αισθητική των κτιρίων κρεμόταν από το ύψος. Μερικά από τα ωραιότερα κτίρια του κόσμου, μερικά από τα θαύματα αρχιτεκτονικής, δεν είναι πανύψηλοι πύργοι».
«Απλώς είναι αλλεργικοί στους ουρανοξύστες» είναι η απάντηση που έδωσε ο Νώντας Κατσαλίδης, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Οι δήμαρχοι της Μελβούρνης, παραδοσιακά, ενοχλούνται όταν δεν ερωτούνται, αναφορικά με αυτά τα θέματα.
Επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί γιατί μένουν έξω από τις διαδικασίες. Οι ουρανοξύστες καθορίζουν τη φυσιογνωμία μιας πόλης. Ο πύργος Australia 108, έχει σχεδιαστεί με στόχο να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό, με το ξενοδοχείο δε, που θα έχει στους επάνω ορόφους, θα είναι ανοιχτός σε όλους».
Ο ίδιος πρότεινε να ερωτηθούν οι κάτοικοι της Μελβούρνης, αν νομίζουν ότι η πόλη τους θα ήταν καλύτερη χωρίς τον ουρανοξύστη Eureka που δεσπόζει τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της.