“Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών

Με κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, επισφράγισαν τη συνάντηση και τις συνομιλίες τους.

Μία “τριφασική” ερώτηση τουρκάλας δημοσιογράφου αφορούσε στο εάν “συζητήσατε το θέμα των στρατοπέδων τρομοκρατίας στην Ελλάδα, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Τι είπατε για την ΑΟΖ;”

Το ερώτημα – πάσα στον Ταγίπ Ερντογάν απαντήθηκε από τον τούρκο πρωθυπουργό ειδικά για το θέμα της τρομοκρατίας, ως εξής:

“Η τρομοκρατία είναι κοινό πρόβλημα μας και η Ελλάδα έχει ζήσει προβλήματα παρόμοια. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας θα είναι σε στενή επαφή για το θέμα αυτό. Θα κάνουμε βήματα για την κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.”

Ο Αντώνης Σαμαράς, προτίμησε να απαντήσει ξεκινώντας με την  Θεολογική Σολή λέγοντας πώς είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας.  Σε ότι αφορά το θέμα για την τρομοκρατία,  ο κ., Σαμαράς είπε πως “η Ελλάδα έχει τη βούληση της μείωσης του φαινομένου αυτού. Η τρομοκρατία δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά αφορά και όλο τον κόσμο και χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε μαζί.”

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ

“Συζητησαμε με τον Σαμαρά για την ΑΟΖ και οτι πρέπει να υπάρχουν επαφές για το θέμα αυτο”, δήλωσε ο Τουρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Και πρόσθεσε οτι οι συζητήσεις εγιναν στο πλαίσιο της λογικής win-win όπως την αποκάλεσε ο Τουρκος πρωθυπουργός.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε «ομοεθνείς» του στη δυτική Θράκη.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως «οι ομοεθνείς μας στη δυτική Θράκη και οι Ρωμιοί πολίτες μας στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μια γέφυρα φιλίας. Οσο οι συνθήκες διαβίσωσης του θα είναι καλές αυτή η γέφυρα θα ισχυροποιείται».

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τόνισε πως «ως εγγυήτριες χώρες η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να φτάσουμε σε λύση»

Από το σημείο αυτό και μετά ο Ερντογάν αναφέρθηκε πως η Ελλάδα επένδυσε περίπου 6.5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο τούρκος πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης πως οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες θα έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία να φτάνουν τα 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είπε ότι σήμερα υπογράφηκαν 25 συμφωνίες και αυτό αποτελεί ένδειξη συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα ότι “Τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι οι σχέσεις μας βαίνουν προς το καλύτερο, κάθε ημέρα”.
Ο κ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι τα μέλη τους και στις 2 χώρες αξίζουν ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, είπε επίσης ότι οι επιχειρηματίες των δύο χωρών επιτελούν μεγάλης σημασίας έργο, ενώ για την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ είπε ότι “Η Ελλάδα δεν φείδεται προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό χρήσιμη και εποικοδομητική. Είπε μάλιστα ότι “Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Πρόσθεσε ότι “Η Ελλάδα έχει στηρίξει και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας” και ευχήθηκε: “Η ιστορία που θα γράφουμε από εδώ και μπρος ας ανοίγει κεφάλαια ειρήνης και προόδου”.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε