Κυπριακός Τύπος, 5 Μαρτίου 2013

Η χθεσινή συνεδρία του Γιούρογκρουπ και η αναμενόμενη υπογραφή του μνημονίου εντός Μαρτίου, η συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με το Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα Υφυπουργεία και η απολογία του πρώην ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού κατά τη δίκη για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για το μνημόνιο», γράφει πως έρχεται η τρόικα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και πως ανεξάρτητος οργανισμός θα εμπλακεί στην έρευνα «μαύρου χρήματος» υπό την εποπτεία της Κεντρικής. Αλλού σημειώνει πως πολλές λεπτομέρειες ζήτησε να μάθει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόσο για την έκθεση της Pimco όσο και για το ρόλο της Black Rock και για την έρευνα Alvarez and Marshal. Σε άλλο θέμα γράφει πως πάει στη Βουλή νομοσχέδιο για το θέμα των Υφυπουργείων.

 

 

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Σε τρεις άξονες και με την πλάτη στον τοίχο», γράφει πως μετά το χθεσινό Γιούρογκρουπ αρχίζει η διαπραγμάτευση για τον τελικό χαρακτήρα του μνημονίου, με την κυπριακή πλευρά να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αναφέρει επίσης πως κατά την απολογία  του στη δίκη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ο πρώην ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού είπε πως εφάρμοζε την πολιτική Χριστόφια και εξαπέλυσε πυρά κατά του ΓΕΕΦ και του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού σημειώνει πως χάνονται ζωές στους θαλάμους νοσοκομείων και πως επείγει η δημιουργία κλινικής αυξημένης φροντίδας στα νοσοκομεία.

 

“O Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Επικίνδυνο παιχνίδι Γερμανών», αναφέρει πως ενώπιον σκληρών πιέσεων βρέθηκε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, αφού ο γερμανικός άξονας εξακολουθεί να θέτει θέμα κουρέματος χρέους και ανασφάλιστων καταθέσεων στην Κύπρο, παρά την κάθετα αντίθετη θέση της Λευκωσίας. Αλλού σημειώνει πως θέματα χαμηλής πολιτικής επιλέγουν να συζητούν Αθήνα και Άγκυρα, αφήνοντας για τη συνέχεια τα μεγάλα θέματα. Εξάλλου αναφέρει πως πιέζει ο χρόνος για την προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα τέλη και τα νοσήλια των κρατικών νοσηλευτηρίων.

 

 

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Τέλος Μαρτίου η υπογραφή», αναφέρει πως η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη για διαρθρωτικές αλλαγές ανοίγει το δρόμο στους Ευρωπαίους για υπογραφή του μνημονίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προκλήσεις Ερντογάν λίγο πριν δει τον Σαμαρά αφού επέμεινε σε εξίσωση  Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτος με το βλέμμα στην ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται σε καθυστέρηση στην προώθηση του τερματικού φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως ο Υπουργός Εμπορίου ζήτησε ενημερωτικά σημειώματα και εξετάζει θέμα βιωσιμότητας του έργου.

 

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Δεσμευμένη η ΕΕ σε μια συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση», αναφέρει πως το Γιούρογκρουμ υποσχέθηκε χθες να συμφωνήσει σε μια δανειακή σύμβαση για την Κύπρο μέχρι το τέλος Μαρτίου, μετά τη συμφωνία για μια «ανεξάρτητη αξιολόγηση» για το πλαίσιο κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στο νησί. Αλλού αναφέρει πως σε προχωρημένη έρευνα βρίσκεται έρευνα σε σχέση με υπόθεση απάτης στο λιμάνι Λεμεσού. Επίσης γράφει πως ένα μωρό που γεννήθηκε με τον ιό του AIDS παρουσιάζεται να έχει ιαθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)