Νυκτερινές επιθέσεις σε γραφεία πολιτικών στην Θεσσαλονίκη

Αναστάτωση και υλικές ζημίες, προκλήθηκαν από τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στα πολιτικά γραφεία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη, και των βουλευτών της ΝΔ, Κώστα Γκιουλέκα και Γιώργου Ορφανού.Πέντε υπάλληλοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα από τα γραφεία, ενώ μέχρι στιγμής τα αίτια των επιθέσεων παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (πιθανόν αποτελούμενους από γκαζάκια), στις εισόδους των τριών γραφείων και οι εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ.

Όπως είπε ο κ. Γκιουλέκας την ώρα της έκρηξης βρισκόταν μέσα στο γραφείο μια υπάλληλος, η οποία βγήκε στο μπαλκόνι και στη συνέχεια οι πυροσβέστες την απομάκρυναν από το γραφείο, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Πρασακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι δύο υπάλληλοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα από το γραφείο του κ. Καλαφάτη και ισάριθμοι από το γραφείο του κ. Ορφανού, ενώ από τις τρεις εκρήξεις δεν τραυματίστηκε κανένας.

Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στο γραφείο του κ. Καλαφάτη, που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Κατούνη στα “Λαδάδικα”, όπου μετά την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. Άνδρες της πυροσβεστικής διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σ΄ ολόκληρη την πολυκατοικία, όπου λειτουργούν μόνο γραφεία και στη συνέχεια έσβησαν τη φωτιά.

Μετά το μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε συναγερμός και σχεδόν ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής, μαζί με περιπολικά, ασθενοφόρα οχήματα έσπευσαν στα τρία σημεία της πόλης, ενώ η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο κ. Γκιουλέκας μετά την επίθεση δήλωσε: “Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν στήνεται στα έξι μέτρα. Πρέπει να ντρέπονται όσοι το έκαναν αυτό, κινδύνεψε ένας άνθρωπος “.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος σημείωσε ότι «πράξεις τρομοκρατίας δεν πτοούν την κυβέρνηση. Αντίθετα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Στη Δημοκρατία δεν αποφασίζει ο κουκουλοφόρος βομβιστής, αλλά ο λαός με την ψήφο του και οι εκπρόσωποί του στη Βουλή».

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα τις αποψινές εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον των γραφείων των βουλευτών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Οι επιθέσεις αυτές πλήττουν τη Δημοκρατία. Η συντονισμένη απόπειρα τρομοκράτησης του πολιτικού κόσμου θα πέσει στο κενό».

Πηγή: skai.gr