Πάλι χάσαμε το μέτρο…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το “Παν μέτρον άριστον”, είναι ελληνικότατο. Άλλωστε, από την ελληνική λέξη “μέτρον” ονομάστηκε ο ορισμός του μέτρου, στη Γαλλία το 1791 από την Ακαδημία των Επιστημών (Académie des sciences).  Για την ιστορία,  ο ορισμός του μέτρου από τους Γάλλους   * ορίστηκε ως ίσο με ένα προς δέκα εκατομμύρια φορές την απόσταση από τον ισημερινό έως το βόρειο πόλο, του μεσημβρινού της Γης που διασχίζει το Παρίσι….

Γιατί το λέω αυτό; Για να πω ότι ναι μεν το “μέτρον” εμείς οι Έλληνες το “λανσάραμε” -και αυτό- αλλά πάλι εμείς οι Έλληνες πολύ συχνά το …χάνουμε!

Τελευταίο παράδειγμα, το φορολογικό Νομοσχέδιο για το παγκόσμιο εισόδημα κλπ. και το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας που ζητείται από τους μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού και στα οποία έχουμε κατ΄επανάλειψη αναφερθεί από την ΡΗΡ…

Τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από διάφορα δημοσιεύματα και δυσνόητες εγκυκλίους, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην ομογένεια σε κάθε σημείο της Γης όπου βρίσκεται εγκατεστημένη. Τελευταίος αποδέκτης της αντίδρασης αυτής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας ο οποίος, ως γνωστόν μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι δέκα ημερών στην ομογένεια της Αυστραλίας.

Πολλοί ήσαν οι ομογενείς οι οποίοι, σε δημόσια συγκέντρωση όπου μίλησε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκαν στο θέμα αυτό εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη, όπως έλεγαν, “φακελλοποίησή” τους, από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Ο Έλληνας αξιωματούχος, που έχει την ευθύνη για τους αποδήμους Έλληνες, ενημέρωσε από πλευράς του ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος του μετέφερε ότι δίνεται εξάμηνη παράσταση στην υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών που ζητούνται από τους κατοίκους του εξωτερικού. Μεταφέρουμε τη δήλωση του Υφυπουργού, όπως δημοσιεύθηκε στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, “Νέος Κόσμος”:
«Δέσμευσή μας είναι ότι μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα έρθει προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο, που θα είναι απλούστερο και δεν θα ταλαιπωρεί τους Έλληνες της αλλοδαπής». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να υποβάλει σε περιπέτειες την ομογένεια.

Επομένως, υπάρχει ήδη μία πρώτη επίσημη αντίδραση στις διαμαρτυρίες των ομογενών και αυτό είναι απολύτως θετικό στοιχείο. : Όπως θετική είναι και η έφεση του κ. Τσιάρα να ασχοληθεί επικοδομητικά με το θέμα.

Το ερώτημα που έφτασε στην ΡΗΡ, από παροικίες της Ευρώπης, είναι αν στο μεταξύ χρονικό διάστημα υποβάλλουν ή όχι τα δικαιολογητικά που ζητούνται  και τα οποία (και εδώ είναι που χάνεται το μέτρο) φτάνουν μέχρι του να ζητάνε και λεπτομερή φορολογικά στοιχεία του αλλοδαπού εργοδότη!..

Το ερώτημα έχει βάση γιατί, όπως λένε, πολλοί ομογενείς ταξιδεύουν αυτό το διάστημα στη γενέτειρα και, με την ευκαιρία, θέλουν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες οι ίδιοι χωρίς να χρησιμοποιούν αντιπροσώπους, οι οποίοι γίνονται πλέον και “αλληλέγγυοι” (ξαναχάνεται το μέτρο) με φυσικό αποτέλεσμα να μην επιθυμούν να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες!

Για το όλο θέμα (πολύπλοκο και δυσνόητο από μόνο του για κάθε μη φοροτεχνικό) έχουν γίνει παρεμβάσεις και από τον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη και από την γραμματέα του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Μετά δε και τη διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Στουρνάρα στον Υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού, πρέπει να θεωρείται βέβαιος ο εξορθολογισμός των φορολογικών διατάξεων που αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό.

Τούτο διότι, αφενός μεν δεν πρέπει να  ταλαιπωρούνται οι ομογενείς, αλλά και επίσης γιατί δεν πρέπει να απωθούνται από το να επενδύουν και να επισκέπτονται την πατρίδα.Το έχουμε ξαναγράψει: Ναι ο “πατριωτισμός” δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκλείψει ως αίτιο για να επενδύσει κανείς στη γενέτειρα. Δεν αρκεί, όμως, πλέον μόνον αυτός. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο (με εξαίρεση, ίσως, το Ισραήλ) όπου οι επενδύοντες γηγενείς ή αλλοδαποί να μην αποβλέπουν στο κέρδος.

Όλα τα κράτη που θέλουν να προσελκύσουν επενδύσεις και μεγάλο κεφάλαιο, φροντίζουν και δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα. Ήτοι, φορολογικές απαλλαγές σε σταθερό φορολογικό καθεστώς, γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης με διαφανείς διαδικασίες και κοινωνική αποδοχή της επένδυσης.

Εμείς και σ΄αυτό χάσαμε το μέτρο… Αντί για φορολογικές απαλλαγές, θεσπίζουμε  φορομπηχτικούς μηχανισμούς στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής… Τόσα χρόνια παρεπιδημούσαμε στο …στρατόπεδο της διαφθοράς και της αποφυγής καταβολής φόρων. Τώρα φαίνεται να περνάμε, με τις …ευλογίες (!) της Τρόϊκας στο ακριβώς αντίθετο …στρατόπεδο μιας φορμπηχτικής πολιτικής η μέγγενη της οποίας θα είναι αδίσταχτη, αβάστακτη και άδικη…

Και βεβαίως, τέτοιου είδους πολιτική αντί να προσλεκύει διώχνει και όσες επενδύσεις έχουν απομείνει στην Ελλάδα, π.χ. Τσιμέντα Τιτάν…

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξαναεφεύρουμε το “μέτρον”. Έστω και αν -κατ΄αντιστροφή της Ιστορίας- χρειαστεί να καταφύγουμε οι νεοΈλληνες στους Γάλλους…

*el.wikipedia.org