Δείτε LIVE την ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου

Από τις 07:00 τα ξημερώματα, εκατοντάδες πιστοί είχαν αρχίσει να φθάνουν στην πλατεία. Εκτιμάται πως την ενθρόνιση του Πάπα παρακολουθούν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και 132 ξένες αντιπροσωπείες.
Πάνω από 30 ηγέτες κρατών παρακολουθήσουν από τις πρώτες σειρές του προαύλιου χώρου του ναού του Αγίου Πέτρου την πρώτη θεία λειτουργία του νέου Πάπα.

Παρούσα στην πρώτη σειρά των επισήμων, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. Οι σχέσεις της με τον Πάπα Φραγκίσκο, από την εποχή που εκείνος ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες δεν ήταν και οι καλύτερες. Θέμα τριβής οι γάμοι των ομοφυλοφίλων και η απόφαση της Κίρχνερ να τους επιτρέψει δια νόμου, απόφαση που έβρισκε τον νέο Ποντίφηκα κάθετα αντίθετο.
Παρών φυσικά και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αλλά και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Μόντι.

Στην τελετή ενθρόνισης βρίσκονται επίσης ο πρίγκηπας Φίλιππος της Ισπανίας και το πριγκηπικό ζεύγος της Ολλανδίας.

Για πρώτη φορά μετά το σχίσμα, στην τελετή ενθρόνισης ενός Πάπα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αφού πέρασε, με το ειδικό όχημα Papamobile, μέσα από τον κόσμο που “πλημμύρισε” ξανά την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας κατέβηκε στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Μαζί του ήταν δέκα αρχιερείς, ανάμεσα στους οποίους πατριάρχες καθολικών εκκλησιών της Ανατολής.

Σημαίες από πολλές χώρες του κόσμου δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου: σημαίες γαλανόλευκες από την Αργεντινή, ιταλικές, πολωνικές, βραζιλιάνικες, αλλά επίσης σημαίες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και από χώρες της Αφρικής (Ανγκόλα, Νιγηρία).
Πολλές καθολικές οργανώσεις έχουν αναρτήσει πανό ένα από τα οποία γράφει: “Φραγκίσκο, πήγαινε μπροστά, θα είμαι μαζί σου όπου κι αν πας”. Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο πάνω που γράφει “Σαν Λορέντζο”, την ποδοσφαιρική ομάδα της Αργεντινής της οποίας ο Ποντίφηκας είναι οπαδός.

Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του Αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που είχαν επιλεγεί εψάλλησαν μόνο στα ελληνικά.
Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγένειας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία.
Μαζί με τον Πάπα, τη θεία λειτουργία τέλεσαν 200 αρχιερείς, πατριάρχες και ιερείς.

Το κέντρο της Ρώμης και η περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το Βατικανό μοιάζουν να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με σειρήνες να ηχούν και ελικόπτερα να πετούν πάνω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Πάνω από 3.000 καραμπινιέροι και άνδρες της δημοτικής αστυνομίας έχουν επιστρατευτεί, ανάμεσά τους και δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά.

Κοντά στην πλατεία έχουν στηθεί σκηνές του Ερυθρού Σταυρού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Streaming Live by Ustream

Newsroom ΔΟΛ