Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα σήμερα και αύριο

Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και της Ελληνικής Τράπεζας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο – και οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο μέσω ΑΤΜ, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων.

Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες και στην Κύπρο μέχρι την Πέμπτη, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση του νομοσχεδίου για το “κούρεμα” των καταθέσεων από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου καλεί τους πελάτες των τραπεζών σε ψυχραιμία και αποφυγή πανικού και αναφέρει ότι οι τράπεζες σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε οι αυξημένες ανάγκες του κοινού σε μετρητά να ικανοποιούνται συνεχώς μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών.

Στην ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι αναγνωρίζει την αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ, σε σχέση με την Κύπρο και τις εξελίξεις που ακολούθησαν εντός και εκτός της χώρας.

Περαιτέρω αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη του βρίσκονται σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση και είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη των όποιων μέτρων απαιτηθούν για την προστασία της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.