Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Μαρτίου 2013

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις καθώς και οι συναντήσεις με το κλιμάκιο της Τρόικας σε Προεδρικό, Βουλή και Κεντρική Τράπεζα για το επίμαχο θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου, μετά την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου από τη Βουλή, οι επαφές του Υπουργού Οικονομικών στη Ρωσία και το σχέδιο Β’ που επεξεργάζεται τώρα η Κυβέρνηση κυριαρχούν στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επενδυτικό ταμείο» αναφέρει πως η Κυβέρνηση θα ιδρύσει ειδικό ταμείο και θα καλέσει όλους (ταμεία προνοίας ημικρατικών, επιχειρηματίες, εκκλησία, πολίτες) να επενδύσουν εθελοντικά για τη σωτηρία της πατρίδας σε ομόλογα ώστε να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δις εξ ιδίων πόρων. Αλλού σημειώνει πως η Τρόικα επιμένει πως όταν ανοίξουν Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να διαχωριστούν σε καλά και κακά «κομμάτια». Αλλού σημειώνει πως η Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέθεσε έγγραφο στη γερμανική βουλή, σύμφωνα με το οποίο το κούρεμα είχε συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση Χριστόφια στις 23 Νοεμβρίου 2012.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σχέδιο διάσωσης με … γεύση φυσικού αερίου» αναφέρει πως με πρόταση νόμου, η οποία προνοεί τη σύσταση επενδυτικού ταμείου συνδεδεμένου με τα έσοδα από το φυσικό αέριο, επιχειρεί η Κυβέρνηση να δώσει τη λύση στην προσπάθεια διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Αλλού αναφέρει πως στρατιωτικές διευκολύνσεις θέλει η Ρωσία από την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως υπό παράλυση βρίσκεται το εμπόριο λόγω έλλειψης ρευστότητας.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Fund σωτηρίας επί τάπητος» γράφει πως τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και όλων των οργανωμένων φορέων της κυπριακής κοινωνίας επιζητεί η Κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να πετύχει την ομοφωνία για την προώθηση στο κυπριακό κοινοβούλιο νομοσχεδίου που να καλύπτει το ζητούμενο ποσό των 5,8 δις. ευρώ. Αλλού σημειώνει πως η Μόσχα έκοψε τα φτερά και τις ελπίδες της Λευκωσίας αφού τα νέα από τη Ρωσία δεν είναι ενθαρρυντικά. Αλλού σημειώνει πως αυξημένα μέτρα λαμβάνει από προχθές η Αστυνομία στην πρεσβεία της Γερμανίας, ενώ επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν ακόμη σε μια πρεσβεία και ένα προξενείο: της Ολλανδίας και της Φινλανδίας αντίστοιχα.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εμμένουν σε συνταγές Τρόικας» αναφέρει πως λύση στα πλαίσια των συνταγών της Τρόικας προκρίνει η Κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει την αξίωση του ΑΚΕΛ, η οποία τυγχάνει ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης, για απόσυρση της αίτησης από το μηχανισμό στήριξης. Αλλού αναφέρεται σε πληροφορία ότι Υπουργός η Κυβέρνησης Αναστασιάδη απέσυρε την περασμένη Παρασκευή από τράπεζα ποσό 300 χιλιάδων ευρώ. Εξάλλου σημειώνει πως σήμερα πραγματοποιείται η συνέλευση της Κίνησης κατά των Ιδιωτικοποιήσεων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Το κούρεμα καταθέσεων πίσω στο τραπέζι» γράφει πως η Κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να μείνουν κλειστές μέχρι την επόμενη εβδομάδα καθώς επεξεργάζεται την ιδέα να ξαναυποβάλει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων, σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ό,τι προβλέπετο στο προηγούμενο σχέδιο. Αλλού σημειώνει πως ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρή έχει δηλώσει πως θα παραμείνει στη Μόσχα για να καταλήξει σε συμφωνία στους τρόπους για παροχή βοήθειας στην Κύπρο, μετά που οι χθεσινές του επαφές υπήρξαν ατελέσφορες. Εξάλλου η εφημερίδα αναφέρει πως η Γερμανία δεν κάνει πίσω από τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)