Διαμαρτυρία Μακεδονικών οργανώσεων για προτάσεις Πάγκαλου

Με ανοικτή επιστολή της, η Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, διαμαρτύρεται προς τους Έλληνες βουλευτές για την “απαράδεκτη”, όπως την αποκαλεί, πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου για το όνομα της ΠΓΔΜ. Πρόταση η οποία προκάλεσε την αντίδραση – ανακοίνωση του Συλλόγου Κίνηση Δημοτών Έδεσσας, “Ίων Δραγούμης” για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης» εκφράζει την αντίθεσή της στην αυθαίρετη και επιπόλαια δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου σε συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα των Σκοπίων, στην οποία προτείνει ονομασία για το γειτονικό κράτος που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
“Ο κ. Πάγκαλος, μετά την υπόθεση Οτσαλάν, τα γεγονότα στα Ίμια και τα γιαούρτια που έχει φάει στις συνοικίες των Αθηνών, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία εντός Ελλάδος. Δεν μας εκπλήσσει που έδωσε συνέντευξη σε σκοπιανή εφημερίδα για να βοηθήσει ακόμα και την Σκοπιανή προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδος”, τονίζεται στην ανακοίνωση.”Οι Μακεδόνες εντός και εκτός Ελλάδος, με την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων, αγωνιζόμαστε για να μην επικρατήσουν απαράδεκτες προτάσεις τύπου Πάγκαλου στην οριστική ονομασία των Σκοπίων, ώστε να σώσουμε την δική μας αξιοπρέπεια αλλά και ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων. Δεν δίνουμε το δικαίωμα σε κανέναν καναπεδάκια πολιτικό να μιλά για μας τους Μακεδόνες και να επισκέπτεται την Μακεδονία μόνο και μόνο για να μαζεύει ψήφους”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Είναι σίγουρο ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δίνει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα εδαφικών και άλλων διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος.Το γειτονικό πολυεθνικό κράτος στα κεντρικά Βαλκάνια, με τον Σλαβοαλβανικό πληθυσμό, πριν από το 1944 ονομαζόταν Βαρδαρία, κατέχει μόνον το 10% της πραγματικής Μακεδονίας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να καπηλεύεται το όνομα Μακεδονία και μπορεί ορθότατα να ονομαστεί Κεντροβαλκανική Δημοκρατία ή Δημοκρατία του Βαρδάρη, που είναι και αυτές σύνθετες ονομασίες με γεωγραφικό προσδιορισμό”.