Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας “Κύπρου” -“Λαϊκής” στην Ελλάδα, στην “Πειραιώς”

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα, πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του είχε δηλώσεις ότι “ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου”, διευκρινίζοντας οτι με αυτήν την απόφαση διασφαλίζονται όσοι Έλληνες πολίτες έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες.

“Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της”, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από την κυπριακή προεδρία που ανακοίνωσε πως “σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά”. Η ανακοίνωση συνεχίζει εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πλευράς για την ελληνική βοήθεια: “τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, που φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ αναμενόταν να μοιραστούν οι δύο πλευρές. Πλέον η Ελλάδα συμφώνησε να καλύψει 200 εκατ. ευρώ παραπάνω από την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβάδισμα στην εξαγορά των κυπριακών τραπεζών εχουν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελικά, η Τράπεζα Πειραιώς είναι εκείνη στην οποία καταλήγουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνει με σχετική της ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς ότι επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έπειτα πρόταση-προσφορά που υπέβαλε.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή:

«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

EMEA.gr