Ο Κυπριακός Τύπος, 28 Μαρτίου 2013

Η επαναλειτουργία σήμερα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά από 12 ημέρες είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Επίσης, οι εξελίξεις γενικότερα που αφορούν την οικονομική κατάσταση, όπως ο διορισμός πρώην δικαστικών για έρευνα για το τραπεζικό σύστημα, η μεταφορά δις ευρώ από την ΕΚΤ στην ΚΤ, τα μέτρα ασφαλείας για το άνοιγμα των τραπεζών, δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για το τι έγινε στην πρώτη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, αλλά και εκτιμήσεις ότι έρχονται απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και «κούρεμα» μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Πρέπει να φύγει ο Δημητριάδης» γράφει για σχέδιο ψηφίσματος στη Βουλή για παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι η ΕΚΤ έστειλε δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ στην Κεντρική Τράπεζα και σημειώνει ότι θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις μέχρι 300 ευρώ. Σε άλλο θέμα με τίτλο «Δεν ντρέπονται!..» αναφέρεται στην παρουσία της σύζυγου του τέως Προέδρου, Έλση Χριστόφια, του ΓΓ της ΠΕΟ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό χθες.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Πρώτο τεστ αντοχής» γράφει ότι επαναλειτουργούν σήμερα όλες οι τράπεζες με περιοριστικά μέτρα και δίδει λεπτομέρειες για τον τρόπο, τις ώρες λειτουργίας και τα μέτρα της αστυνομίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή σε εκπομπή του Σίγμα πως η διαπραγματευτική μας ομάδα στο Γιούρογκρουπ γνώριζε ότι θα ετίθετο θέμα κουρέματος αλλά ελπίζαμε να μην το έπρατταν. Αλλού γράφει πως έπαυσε τα ΔΣ των τραπεζών ο Διοικητής και σημειώνει πως ο Πανίκος Δημητριάδης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Καθοριστική επανεκκίνηση» γράφει ότι ανοίγουν οι τράπεζες με στοίχημα την αντίδραση των καταθετών και πως θα πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός και μαζική εκροή κεφαλαίων. Αλλού γράφει ότι τρεις πρώην δικαστικοί, οι Πικής, Καλλής και Κωσταντινίδης θα αναζητήσουν ευθύνες από το 2006 μέχρι σήμερα για το τραπεζικό κραχ, με διευρυμένους όρους εντολής. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο κενό βρίσκονται 93.259 μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και πως νέοι μέτοχοι της Κύπρου θα είναι πλέον τα ταμεία προνοίας, ασφαλιστικές εταιρείες, ρωσικές επιχειρήσεις και Ρώσοι καταθέτες.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Εκρηκτικό κοκτέιλ» γράφει ότι ετοιμάζονται μαζικές απολύσεις, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και «κούρεμα» σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ενώ ΥΠΟΙΚ και Τρόικα εκτιμούν ύφεση 15% στα επόμενα δύο χρόνια. Αλλού γράφει πως όχι στο μνημονιακό ζυγό βροντοφώναξε ο λαός σε συγκέντρωση χθες στο Σπίτι της ΕΕ και το Προεδρικό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν χρήματα με κοντέινερ στην ΚΤ και ανοίγουν σήμερα τα ταμεία με 300 ευρώ ως το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών.

Η αγγλόγλωση εφημερίδα «Θα ανοίξουν οι τράπεζες, αλλά τέθηκαν περιορισμοί» γράφει ότι οι καθημερινές αναλήψεις περιορίστηκαν στα 300 ευρώ, οι επιταγές δεν θα γίνονται δεκτές και θα επιτρέπονται μόνο 1000 ευρώ για το άτομο στο εξωτερικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην μεγαλύτερη επίθεση στον κυβερνοχώρο στην ιστορία που καθυστέρησε την ταχύτητα του ίντερνετ. Αλλού γράφει ότι η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο τους Ρώσους και κάνει αναφορά στο ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου χάνει εκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαιά του, τα προβλήματα στις τοπικές αρχές και τα έργα στην μαρίνα Λεμεσού που σταμάτησαν λόγω έλλειψης προμηθειών.

 

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)