Ερίζουν για Γενικό Γραμματέα, ενώ χρειάζεται Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Συγγνώμη λάθος”. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να  περιγράψει την κατάθεση από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα ειδικής παραγράφου σε νομοσχέδιο για τη “Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας”  που προέβλεπε την ανασύσταση του θεσμού του Γενικού Γραμματέα στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από ορισμένους βουλευτές, επιστρατεύθηκε ο καθ’  ύλην αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας  να “αποσύρει” την επίμαχη παράγραφο 1 του Άρθρου 11 του προαναφερθέντος νομοσχεδίου.

Ωστόσο, δεν επρόκειτο περί “λάθους”. Ούτε η θεσμοθέτηση θέσης Γενικού Γραμματέα στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που σήμερα διοικείται από μη πολιτικό πρόσωπο και, ειδικότερα, από Γενικό Διευθυντή, αποσύρθηκε για να ενταφιασθεί. Αντιθέτως, όπως ανακοίνωσε από βήματος της Βουλής ο κ. Τσιάρας,  στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, την Πέμπτη, η επίμαχη παράγραφος αποσύρθηκε για να επανέλθει στο νομοσχέδιο που αφορά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στο προσεχές χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο κ. Τσιάρας, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ύπαρξη κοινής, ενιαίας φωνής από όλα τα κόμματα στην αναδιοργάνωση και την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού, αλλά και της παρουσίας πολιτικού προσώπου στην ΓΓΑΕ.

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ακόμη, ότι, στις προθέσεις της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν η αναβάθμιση της Γ.Γ.Α.Ε μέσα από ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΣΑΕ, εξηγώντας ότι επανασύσταση της θέσης του Γενικού Γραμματέα -πέραν της ουσιαστικής συμβολής σ’αυτή την επιδίωξη- δημιουργεί και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων σε ετήσια βάση με δεδομένη την κατάργηση 3 άλλων θέσεων στον οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και τη Γ.Γ.Α.Ε. ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ετησίως. Και πρόσθεσε ότι η εν λόγω διάταξη παρεξηγήθηκε δημιουργώντας μία άδικη συζήτηση που πάνω από όλα δυσαρεστεί τον απόδημο Ελληνισμό.

Για την αποζημίωση του Γενικού Γραμματέα προεβλέπετο κονδύλι περίπου 73.000 ευρώ έναντι ποσού 175.000 ευρώ που κοστίζουν συνολικά οι τρείς θέσεις Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα καταργηθούν.

Την εκτίμηση ότι χρειάζεται η θέσπιση θέσης Γενικού Γραμματέα στην ΓΓΑΕ -άλλωστε υπήρχε από ιδρύσεως της ΓΓΑΕ και καταργήθηκε σχετικά πρόσφατα, αποδέχονται όλοι οι βουλευτές, ακόμη και αυτοί που διαφώνησαν στη Βουλή, με πρώτη την πρώην υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Βαρβιτσιώτη. Απόδειξη του ισχυρισμού αυτού το γεγονός ότι σχεδόν οι βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν ικανοποίησή τους για την απόσυρση της διάταξης επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι “η αντιμετώπιση του θέματος της Γ.Γ.Α.Ε δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά”… Δηλαδή, περί όνου σκιάς…

Ωστόσο, ομογενειακές πηγές εξέφραζαν πράγματι τη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο πολλοί βουλευτές διαφορετικών κομμάτων αντιμετωπίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό. “Δεν μπορούν να εννοήσουν, πολλοί βουλευτές, ότι οι Απόδημοι Έλληνες δεν είναι μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μπορούν, όμως, υπό προϋποθέσεις, να γίνουν η λύση του”, έλεγαν καλά ενημερωμένοι ομογενειακοί κύκλοι των Αθηνών (και είναι πολλοί και σημαντικοί!) οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία για να μην υπάρξει αντιπαράθεση με βουλευτές.

“Είναι λυπηρό”, πρόσθεταν, “ο Απόδημος Ελληνισμός να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από ορισμένους βουλευτές ή άλλους πολιτειακούς παράγοντες οι οποίοι καλά-καλά δεν γνωρίζουν ούτε τις ανάγκες του ούτε τις δυνατότητές του!”

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ

Κατά την άποψη της ΡΗΡ, η οργάνωση του Απόδημου Ελληνισμού, όφειλε να μην έχει απολύτως τίποτε να κάνει με τα κόμματα και τις πολιτικές τους. Μόνον εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη στο θέμα αυτό. Για το λόγο αυτόν η θέση του Γενικού Γραμματέα στην ΓΓΑΕ θα έπρεπε να υπάρχει και, μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας να ήταν πρόσωπο πολιτικό μεν, υπερκομματικό δε και, σε κάθε περίπτωση, να ήταν Μόνιμος στη θέση αυτή ή εξαετούς θητείας! Μόνον έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς όλης της Ομογένειας, θα ήτανε ο συνδετικός κρίκος με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και θα προωθούσε εθνική -και όχι κομματική- γραμμή στην Ομογένεια.

Παράλληλα, αντί να αψιμαχούν οι βουλευτές στη Βουλή για τον Γενικό Γραμματέα, χρήσιμο θα ήταν να ενώσουν όλοι τις φωνές τους στην ανάγκη να συσταθεί ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Αυτό θα ήταν η σωστή λύση όχι μόνον στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας, αλλά και σε πολλά από τα κρίσιμα προβλήματα που έχει μπροστά του το ελληνικό κράτος, ιδιαίτερα στα οικονομικά και εθνικά θέματα…

Ντρεπόμαστε να γράψουμε ποιές χώρες έχουν Υπουργείο Αποδήμων και δεν έχει η Ελλάδα…

Μάλιστα, μια και την Κυριακή θα γίνει η μεγάλη παρέλαση στην Νέα Υόρκη και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ για την 25η Μαρτίου, θα μπορούσε η ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού να είναι ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα-αιτήματα της Ομογένειας πλάϊ σε κείνα για την Κύπρο, την οικονομική κρίση κλπ.!

Τέλος, σε ότι αφορά σχόλιο αναγνώστη μας, τον ευχαριστούμε πολύ, αλλά μάλλον βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα…