Η καρδιά του Ελληνισμού “χτυπάει” σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Στην Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και την Καλιφόρνια,  θα χτυπήσει σε λίγες ώρες, από τα ξημερώματα της Κυριακής,  η καρδιά του ελληνισμού καθώς οι ομογενείς μας θα παρελάσουν στις μεγάλες αστραφτερές λεωφόρους, κάτω από τον ίσκιο των ουρανοξυστών, το θρόϊσμα της ελληνικής και αμερικανικής σημαίας και υπό τον ήχο αμερικανικών φιλαρμονικών, δίνοντας ένα βροντερό “παρών” του ελληνισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι!

Μεγάλη ημέρα για τον ελληνισμό καθώς πάνω στα άρματα θα παρελάσει όχι μόνον η ελληνική λεβεντιά και το άνθος του απόδημου ελληνισμού στεφανωμένο από την δόξα του 1821,  αλλά θα ξεδιπλωθούν και τα θαυμαστά επιτεύγματα των Έλλήνων της ξενιτειάς, ο μόχθος και η ιστορική πορεία της ομογένειας, οι επιτυχίες, οι κατακτήσεις της και η μεγάλη της αγάπη για τη γενέτειρα και τους προγόνους τους.

Βοηθούντος του καλού καιρού, που όλοι αναμένουν, οι παρελάσεις της Κυριακής θα πρέπει να είναι εντυπωσιακές σε όγκο, παλμό και ελληνικό πάθος.

Να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελληνικές  παρελάσεις ξεκίνησαν από την Φιλαδέλφεια, τη Φλόριδα και τη Βαλτιμόρη.  Την Κυριακή έχουμε τις παρελάσεις της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης και του Αγίου Φραγκίσκου και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή με τις παρελάσεις του Ντιτρόιτ και του Σικάγου.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”, η παρέλαση της Νέας Υόρκης θα μεταδοθεί ζωντανά από το «WWOR/Channel -9» και το NGTV και λόγω των προσφάτων εξελίξεων στην Κύπρο αναμένεται να την παρακολουθήσουν πολλοί Αμερικανοί και ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θέλουν να καταγράψουν το ενδιαφέρον των ομογενών για την κρίση.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης με την εκδήλωση του δημάρχου κ. Μπλουμπεργκ και αμέσως μετά συνήλθε στο Σταθάκειο Κέντρο η πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση.
Σήμερα Σάββατο, το μεσημέρι (τοπική ώρα), αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια η τελετή έπαρσης της σημαίας και αμέσως μετά θα λάβει χώρα στο Κρητικό Σπίτι η εκδήλωση με τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων, των κοινοτήτων και των σχολείων.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Ξενοδοχείο «Πλάζα» το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας, όπου θα βραβευτεί ο τελετάρχης της παρελάσεως Γιώργος Βενιζέλος και οι χορηγοί της εκδήλωσης.
Την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, θα ακολουθήσει η δεξίωση στο ξενοδοχείο «Πιερ» και αμέ-
σως μετά θα ξεκινήσει η μεγαλειώδης παρέλαση.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Στην Καλιφόρνια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λαλιώτης,  μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει ένα μικρό ελληνικό φεστιβάλ με ελληνικά φαγητά, χορούς και μουσική.  Όπως είπε ο κ. Λαλιώτης: «με αυτόν τον τρόπο απευθύνουμε μία ανοικτή πρόσκληση στους Αμερικανούς συμπολίτες μας, να γίνουν για μία μέρα όλοι Έλληνες και να συνεορτάσουν την Ελληνική Ανεξαρτησία».
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 2:30 τοπική ώρα και σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη «θα παρελάσουν συνολικά 40 τμήματα, 4 άρματα, 2 φιλαρμονικές από αμερικανικά Λύκεια, 15 μαθητικά τμήματα των αμερικανικών Γυμνασίων του προγράμματος RDC που τους διδάσκουν τις στρατιωτικές αρετές.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο εξακολουθούν να σχολιάζουν οι ομογενείς την ακατανόητη απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη (το 2009 ήταν ο ίδιος Μέγας Τελετάρχης της παρέλασης!)  να μην σταλεί  φέτος αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών στην Νέα Υόρκης. «Παλαιότερα έρχονταν μπουλούκια βουλευτών και υπουργών, ενώ αυτή τη φορά δεν μας τίμησε κανένας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης κ. Τσεκερίδης.
Από την πλευρά του,  ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας ανέφερε ότι έχουν σταλεί εγκαίρως οι προσκλήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ότι εξ αυτών ουδείς επικοινώνησε με την Ομοσπονδία για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα είναι για πρώτη φορά απούσα από την παρέλαση της Νέας Υόρκης. Ο κ. Γαλάτουλας τόνισε ακόμη πως με καθυστέρηση ελήφθησαν φέτος και τα μηνύματα για το λεύκωμα με αποτέλεσμα για πρώτη στο λεύκωμα της Ομοσπονδίας να μην συμπεριλαμβάνεται το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Στιγμιότυπο από παλαιότερη εθνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη.