Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Απριλίου 2013

Η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και οι ανησυχίες για στάση πληρωμών τον Απρίλιο, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και οι τοποθετήσεις της Γενικής Λογίστριας του κράτους για το θέμα, η επίσκεψη Κασουλίδη-Λακκοτρύπη στο Ισραήλ, η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών όπου θα συζητηθεί ο φάκελος με τη λίστα ονομάτων και εταιρειών, οι οποίοι μετέφεραν στο εξωτερικό εκατομμύρια ευρώ, παραμονές της απόφασης της 15ης Μαρτίου 2013 του Γιούρογκρουπ, η οικονομική κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και ο θάνατος της πρώην Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ της στάσης πληρωμών”, γράφει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις ούτε για τον Απρίλιο και χωρίς την επικύρωση του μνημονίου και έγκριση των προαπαιτούμενων νομοσχεδίων, το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Τελ Αβίβ βρίσκονται Κασουλίδης και Λακκοτρύπης, όπου πραγματοποιούν επαφές με την ισραηλινή Κυβέρνηση, προετοιμάζοντας την επίσκεψη Νίκου Αναστασιάδη. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, και μιλά για «φάκελο φωτιά για τις τράπεζες στα χέρια Συλλούρη».

 

“Η Σημερινή», με κύριο τίτλο “Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ -Χωρίς σχέδιο Β η Κυβέρνηση” γράφει ότι τα δημόσια οικονομικά εξαντλούνται αυτόν το μήνα. Η Κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν έχει σχέδιο Β, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πυρά από παντού κατά του Πανίκου Δημητριάδη, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ τον υπερασπίζεται λέγοντας πως χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος. Αλλού αναφέρει ότι εγκεφαλικό σκότωσε την πρώην Σιδηρά Κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

“Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Παγώνουν δισεκατομμύρια”, γράφει ότι ανατροπή σκηνικού καταγράφηκε κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αφού, όπως αναφέρθηκε το 22,5% (περίπου 1,8 δισ.) των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνει δεσμευμένο μέχρι το Σεπτέμβριο. Αλλού γράφει ότι «ζητιανεύουν για 7 εκ. οι Κυπριακές Αερογραμμές», σημειώνοντας ότι έμειναν άδεια τα ταμεία και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με εφτά επιπλέον αστυνομικούς ενισχύθηκε η φρουρά Αναστασιάδη μετά τα τελευταία γεγονότα στην οικονομία που προκάλεσαν αντιδράσεις στο κοινό ενώ σχεδιάζονται μαζικές αλλαγές στην ΚΥΠ.

 

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Στοιχεία που `καίνε`”, γράφει ότι ανοίγει σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο `καυτός` φάκελος με τη λίστα ονομάτων και εταιρειών, οι οποίοι μετέφεραν στο εξωτερικό εκατομμύρια ευρώ, παραμονές της απόφασης της 15ης Μαρτίου 2013 του Γιούρογκρουπ, όπου με τη συγκατάθεση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αποφασίστηκε το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η δήλωση Τάσου Μητσόπουλου για υπαρκτή πιθανότητα αναστολής εργασιών Κυπριακών Αερογραμμών προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία στο προσωπικό. Αλλού γράφει ότι «ούτε έρευνα ούτε άλλη ενέργεια μέχρι σήμερα από το Γενικό Εισαγγελέα για την υπόθεση διαφθοράς και διαπλοκής με συμμετοχή ανώτερου κρατικού λειτουργού, πρώην Υπουργού και δημοσιογράφου.»

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών εάν δεν επικυρωθεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση καθώς και στις δηλώσεις της Γενικής Λογίστριας του κράτος Ρέας Γεωργίου ότι χρειάζονται 80 εκ. ευρώ για να αποτραπεί η στάση πληρωμών τον Απρίλιο. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο της πρώην Βρετανίδας Πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Βρετανία έχασε μια μεγάλη ηγέτιδα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα επικίνδυνα επίπεδα σκόνης στο νησί.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)