Κρις Σπύρου: Έτσι θα αποκατασταθεί η Αγία Σοφία σε Καθεδρικό Ναό της Ορθοδοξίας

Apr 17, 2013 @ 22:38

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Ο κάτοχος του εδάφους που βρίσκεται το Παγκόσμιο Σύμβολο Ορθοδοξίας δίδει το δικαίωμα στο κράτος που το εξασκεί να μεταβάλλει ή να καταλύει το Παγκόσμιο αυτό Σύμβολο;”  Με απλά λόγια, ποιός αποφασίζει για τη χρήση ενός Παγκόσμιου Θρησκευτικού Συμβόλου, όπως είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας, η Αγία του Θεού Σοφία, Κωνσταντινούπολης; Στο ερώτημα αυτό θα κληθεί να απαντήσει η τουρκική δικαιοσύνη στην οποία ήδη προσφεύγει η “Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας”, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  στο Στρασβούργο το οποίο, εξετάζοντας την προσφυγή της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας έκρινε ότι το αίτημα  που υπέβαλε σ΄αυτό  η τελευταία, για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Χριστιανοσύνης στην αρχική του υπόσταση, έπρεπε να έχει πρώτα κριθεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας, πριν αχθεί ενώπιόν του, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνετο αποτέλεσμα.

Το στοιχείο αυτό προέκυψε από την κοινή συνένετυξη Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη το μεσημέρι, στο αμφιθάτρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου και ο Νομικός Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας-Ευρώπη διακεκριμένος Κύπριος δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δημητριάδης.

Στη συνέντευξη, στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι, αλλά και δύο βουλευτές- μέλη της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, καθώς και ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας κ. Σπύρος Σουρτζής, ετέθηκαν πολλά ερωτήματα στα οποία απάντησαν οι κ.κ. Σπύρου και Δημητριάδης φωτίζοντας αρκετές από τις πτυχές του πολύ σημαντικού αυτού θέματος.

Ο κ. Σπύρου εξήγησε ότι το δικαίωμα το οποίο επικαλείται η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, είναι δικαίωμα πνευματικό και θρησκευτικό. “Η Αγιά Σοφιά, είπε, είναι σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας. Είναι δικαίωμα κάθε ορθόδοξου χριστιανού να ζητήσει τα σύμβολά του να γίνονται απολύτως σεβαστά και αποκλειστικά ως σύμβολα, χωρίς αλλοιώσεις και χωρίς παρεμβάσεις αντίθετες με την ουσία τους”.

Πρόσθεσε ότι η Αγία Σοφία είναι το μοναδικό χριστιανικό σύμβολο που συνδέεται αποκλειστικά με την ορθόδοξη εκκλησία και δεν έχει αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη χριστιανική ομολογία και βεβαίως δεν έχει αναφορές σε οποιαδήποτε θρησκεία. Πρόσθεσε δε πως αποτελεί σύμβολο επειδή είναι ταυτόχρονα και ιερός τόπος λατρείας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βεβηλώθηκε ή  ότι η χρήση της άλλαξε βίαια μέσα το χρόνο.

“Η Αγία Σοφία, επεσήμανε ο κ. Σπύρου, ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί τόπο λατρείας. Ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς και κέντρο της ορθόδοξης λατρείας” και διευκρίνισε ότι το δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως ιερού τόπου λατρείας και την κάθαρσή της ως συμβόλου της ορθόδοξης χριστιανικής ομολογίας έχει κάθε Ορθόδοξος χριστιανός όπου κι αν βρίσκεται και ανεξάρτητα από το αν έχει την δυνατότητα να μεταβεί στον τόπο αυτό λατρείας.

“Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας -είπε- είναι ένας ανοιχτός οργανισμός, και μέλη του είναι εν δυνάμει όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Λειτουργούμε ως εκπρόσωποι του συνόλου των ορθόδοξων χριστιανών αλλά και ως δικαιούχοι ο καθένας από μας του αδιαίρετου ατομικού δικαιώματος να έχουμε την δυνατότητα της απόλυτης θρησκευτικής χρήσης της εκκλησίας της Αγίας Σοφιάς. Να έχουμε το δικαίωμα να προσβλέπουμε στο ιερό σύμβολο της ομολογίας μας χωρίς να παρεμβάλονται βεβηλώσεις και χρήσεις που αντιβαίνουν στην ουσία του”.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κυρία Χίλαρι Κλίντον

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κυρία Χίλαρι Κλίντον

Η Νομική πλευρά

Ειδικότερα, από πλευράς του νομικού Συμβούλου της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας-Ευρώπης,  κ. Αχιλλέα Δημητριάδη, ξεκαθαρίστηκε ότι ως Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας:

1. “Ζητάμε το Σύμβολο της Ορθόδοξης Θρησκείας να επαναρχίσει να υπηρετεί το λόγο δημιουργίας και ύπαρξής του”.

2. Η Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας είναι οι δικαιούχοι στην θρησκευτική κληρονομιά του Συμβόλου της Αγίας Σοφίας.

3. Ότι είναι πνευματικό δικαίωμα σ΄αυτό το μοναδικό Σύμβολο της Ορθοδοξίας που διεκδικεί η Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας.

4. Ότι η Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας δεν έχει απαίτηση ή αντιδικία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εδάφους ή του κτιρίου της Αγίας Σοφίας. Υπάρχει απαίτηση από το κράτος της Τουρκίας, διότι το ελέγχει, να μην αλλοιώνει το μοναδικό αυτό Σύμβολο, ως δικαιούχοι στην πνευματική κληρονομιά.

Στο σαφές αυτό νομικό πλαίσιο θα κινηθεί από την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας η διεκδίκηση της επαναφοράς του Ιερού περίλαμπρου ναού στην αρχική του υπόσταση με την οποία λειτούργησε για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, υπάρχουν δύο σκέλη στο όλο ζήτημα, το νομικό και το πολιτικό.

Στο νομικό, είναι η επιστολή της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τι νομικά μέτρα μπορούν να ληφθούν στο εσωτερικιό νομικό σύστημα της Τουρκίας. Αν δεν είναι αυτό αρκετό τότε θα υπάρξει η αιτιολογημένη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο πολιτικό, έχει σταλεί γράμμα στον Πρόεδρο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης για να ακουστούν οι απόψεις της παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην αίτηση Τούρκου πολίτη που εξετάζουν για να μετατραπεί πάλι η Αγία Σοφία σε Τζαμί.

Από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σημαντικότερη εκείνη που αφορούσε στο ρόλο της OUNESCO, σε σχέση με το τουρκικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και το χρόνο που έχει παραχωρηθεί η προστασία του Μνημείου σ΄αυτήν, καθώς και εκείνη που αφορούσε στο εάν υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην όλη υπόθεση της διεκδίκησης από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι ούτε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το αμερικανικό ή οποιοδήποτε άλλο υπουργείο έχει την παραμικρή ανάμειξη στο θέμα καθόσον δεν είναι  θέμα διαφοράς ελληνοτουρκικής η αμερικανοτουρκικής. Είναι ζήτημα, είπε, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Νομικός Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Αχιλλέας Δημητριάδης.

Ο Νομικός Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Αχιλλέας Δημητριάδης.

Η δήλωση Κρις Σπύρου

Ολόκληρο το κείμενο της δηλώσης του κ. Κρις Σπύρου έχει ως ακολούθως:

Όπως πιστεύω γνωρίζετε, εδώ και μερικά χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας, του Καθεδρικού Ναού της Ορθοδοξίας, στην αρχική της υπόσταση.
Η Αγία Σοφία χτίστηκε και καθαγιάστηκε ως Χριστιανική Εκκλησία και λειτούργησε ως ο Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας για περισσότερο από 1000χρόνια.
Στην πάροδο του χρόνου, η Μητέρα Εκκλησία των Χριστιανικών Εκκλησιών, κατακτήθηκε, καταστράφηκε και μετατράπηκε πρώτα σε τζαμί και μετά σε Κρατικό Τουρκικό Μουσείο.
Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και με νομικό παράρτημα στο Λουξεμβούργο και την Ελλάδα, είναι μια νόμιμη εκκλησιαστική Ενορία.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας είναι «η αποκατάσταση του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη), στην Τουρκία, σε ενεργή εκκλησία της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και η επανεγκαθίδρυση της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Οίκου Προσευχής για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου και ως της Βασιλικής – έδρας  της Ορθοδοξίας – όπως ήταν και πριν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους Οθωμανούς το 1453 μ.Χ.».
Το 2010 ζητήσαμε επίσημα από την Τουρκική Κυβέρνηση να μας επιτραπεί η τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησίας μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το επιχείρημά μας ήταν ότι ανήκει στον πολιτισμό της Ευρώπης ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας.
Οι νομικοί σύμβουλοι της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον διαπραγματεύτηκαν επίσημα με την Τουρκική Κυβέρνηση στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κυρίου Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκική Κυβέρνηση μας πρότεινε να επισκεφθούμε την Αγία Σοφία ως τουρίστες και θα μας παραχωρούσαν ένα μικρό χρονικό περιθώριο να προσευχηθούμε.
Ουσιαστικά αυτό συνιστούσε άρνηση. Για τον λόγο αυτό απαντήσαμε ότι η απαίτηση και η αίτησή μας είναι η τέλεση Χριστιανικής Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας μέσα στην Αγία Σοφία, μέσα στον Ιερό χώρο της Εκκλησίας μας. Όχι κρυπτοπροσευχές –πεντακόσια πενήντα οχτώ χρόνια μας φτάνουν, τους απαντήσαμε.
Η Τουρκική Κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα. Στις 16/9/2010, 200 μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας από όλο τον κόσμο, ξεκινήσαμε από την Αθήνα, έτοιμοι με όλα τα θρησκευτικά απαιτούμενα για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία.
Στο δρόμο προς την Πόλη και την Αγία Σοφία και πριν περάσουμε τα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας, η Τουρκική Κυβέρνηση μας ειδοποίησε γραπτώς ότι οι νόμιμοι δικαιούχοι της Αγίας Σοφίας δεν έχουν την άδεια να μπούν στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγία Σοφία.
Στην επιστολή του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, προς τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας,  αναφέρεται ότι  η πρόθεσή μας να τελέσουμε Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία θεωρήθηκε «προκλητική ενέργεια που υπονομεύει το δημόσιο νόμο και την δημόσια τάξη στην Τουρκία»
Στις 17/9/2010, την ημέρα που η Ορθοδοξία εορτάζει την Σοφία, την Αγάπη, την Πίστη και την Ελπίδα, τα 200 μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας μαζί με τοπικούς Ορθόδοξους Χριστιανούς τελέσαμε Θεία Λειτουργία στα σύνορα Ελλάδος Τουρκίας. 5 μέτρα από το Τουρκικό έδαφος.
Τελέσαμε Θεία Λειτουργία στην αόρατη Αγία Σοφία. Την αόρατη Αγία Σοφία που για 558 χρόνια οι Τούρκοι κατακτητές της εκκλησίας μας επέβαλαν στους παππούδες μας και τους γονείς μας να προσεύχονται μόνο στα όνειρά τους.
Ο νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Ευρώπη, εξαίρετος νομικός κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, που είναι εδώ μαζί μου, γνωστός από τις σημαντικές επιτυχίες στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των υποθέσεων της Τιτίνας Λοϊζίδου και των Ευάγγελου και Ιωάννη Φωκά στην Κωνσταντινούπολη, προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά της άρνησης της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Δυστυχώς το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημά μας έπρεπε προηγουμένως να έχει πρώτα κριθεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας.
Μετά την εξάντληση των ένδικων μέσων που παρέχονται από την Τουρκική έννομη τάξη και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των δικαιωμάτων μας, τότε μόνο θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όμως η τήρηση αυτής της διαδικασίας θα απαιτούσε χρόνο μεγαλύτερο από τον χρόνο κατά τον οποίο η  Κωνσταντινούπολη θα ήταν «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της Ευρώπης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό του, κ. Κρις Σπύρου να συνεργαστεί με τους νομικούς συμβούλους της Ευρώπης να ξεκινήσουμε την τελική διεκδίκηση δύο θεμάτων: πρώτον, να επανέλθει η Αγία Σοφία στους νόμιμους δικαιούχους της και δεύτερον να λειτουργήσει ως Χριστιανική Ορθόδοξος Εκκλησία.
Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας θεωρεί ότι εκπροσωπούμε τους νόμιμους δικαιούχους της θρησκευτικής κληρονομιάς και βάση αυτού θα κάνουμε την προσφυγή στο Τουρκικό Κράτος και θα τηρήσουμε όλες τις διαδικασίες που θα καταλήξουν εάν δεν βρούμε το δίκαιό μας από την Κυβέρνηση της Τουρκίας και από τη δικαιοσύνη του Τουρκικού κράτους, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Πρόσφατα το Τουρκικό Κοινοβούλιο παρέπεμψε αίτημα Τούρκου πολίτη σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή για ακρόαση και εξέταση του αιτήματός του να μετατραπεί η Αγία Σοφία από μουσείο που είναι σήμερα σε τζαμί.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ζητήσαμε γραπτώς από τον Πρόεδρο του Τουρκικού Κοινοβουλίου να επιτραπεί στην οργάνωσή μας να καταθέσουμε τη θέση μας και τις απόψεις μας έχοντας έννομο συμφέρον. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση.
Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας εξουσιοδότησε τους νομικούς συμβούλους της να αποτανθούν στα Κοινοβουλευτικά φόρα της Ευρώπης ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια μας να καταθέσουμε κατά αυτής της βεβήλωσης και της κατάχρησης του Ιερού Ναού μας.
Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο, το Κογκρέσο, με ψήφους 436 υπέρ και 1 κατά, υπερψηφίστηκε νομοθεσία το 2011, η οποία απαιτεί από το Τουρκικό κράτος και παροτρύνει την Τουρική πολιτεία «Δώστε πίσω όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους.»
Το περιεχόμενο της νομοθεσίας το έχουμε στείλει στον Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν μαζί με το ιστορικό της Αγίας Σοφίας και τους θρησκευτικούς κανόνες του Ισλάμ, που επιβάλλουν στους Μουσουλμάνους πιστούς το σεβασμό και την προστασία των χριστιανών και των χριστιανικών εκκλησιαστικών χώρων.
Σας δίνω το κείμενο της αλληλογραφίας με τον Πρωθυπουργό καθώς και της επιστολής προς τον Πρόεδρο του Τουρκικού Κοινοβουλίου, στο φάκελο.
 
Θα ήθελα με δύο λόγια να εξηγήσω ποιο είναι το δικαίωμα το οποίο επικαλούμαστε. Είναι δικαίωμα πνευματικό και θρησκευτικό. Η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας. Είναι δικαίωμα κάθε ορθόδοξου χριστιανού να ζητήσει τα σύμβολά του να γίνονται απολύτως σεβαστά και αποκλειστικά ως σύμβολα, χωρίς αλλοιώσεις και χωρίς παρεμβάσεις αντίθετες με την ουσία τους.
Η Αγία Σοφία είναι το μοναδικό χριστιανικό σύμβολο που συνδέεται αποκλειστικά με την ορθόδοξη εκκλησία και δεν έχει αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη χριστιανική ομολογία και βεβαίως δεν έχει αναφορές σε οποιαδήποτε θρησκεία.
Η Αγία Σοφία όμως αποτελεί σύμβολο επειδή είναι ταυτόχρονα και ιερός τόπος λατρείας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βεβηλώθηκε ή  ότι η χρήση της άλλαξε βίαια μέσα το χρόνο.
Η Αγία Σοφία ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί τόπο λατρείας. Ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς και κέντρο της ορθόδοξης λατρείας.
Το δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως ιερού τόπου λατρείας και την κάθαρσή της ως συμβόλου της ορθόδοξης χριστιανικής ομολογίας έχει κάθε Ορθόδοξος χριστιανός όπου κι αν βρίσκεται και ανεξάρτητα από το αν έχει την δυνατότητα να μεταβεί στον τόπο αυτό λατρείας.
Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι ένας ανοιχτός οργανισμός, και μέλη του είναι εν δυνάμει όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Λειτουργούμε ως εκπρόσωποι του συνόλου των ορθόδοξων χριστιανών αλλά και ως δικαιούχοι ο καθένας από μας του αδιαίρετου ατομικού δικαιώματος να έχουμε την δυνατότητα της απόλυτης θρησκευτικής χρήσης της εκκλησίας της Αγίας Σοφιάς.
Να έχουμε το δικαίωμα να προσβλέπουμε στο ιερό σύμβολο της ομολογίας μας χωρίς να παρεμβάλονται βεβηλώσεις και χρήσεις που αντιβαίνουν στην ουσία του.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Σπύρος Σουρτζής.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Σπύρος Σουρτζής.

 

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Αξιότιμο κ. Cemil Cicek

Πρόεδρο της Βουλής

Μπακανικλάρ, Άγκυρα, Τουρκία

15 Φεβουαρίου 2013

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφω την παρούσα επιστολή ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας της Ευρώπης.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας έχει την έδρα της στο Μάντσεστερ του Νιού Χαμσάϊρ των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή οργάνωση έχει την νομική της έδρα στο Λουξεμβούργο.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι μια Ορθόδοξη Χριστιανική Ενορία με σκοπό την επαναλειτουργία του ναού, ως χριστιανική εκκλησία, όπως κτίστηκε και καθαγιάστηκε το 537 μ.Χ.

Πληροφορηθήκαμε από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τον Τύπο της χώρας σας, ότι το Κοινοβούλιό σας έχει λάβει «αίτημα ενός Τούρκου πολίτη» με το οποίο ο Τούρκος πολίτης προτείνει να μετατραπεί η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, από «κρατικό Τουρκικό μουσείο» σε τζαμί.

Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι το Κοινοβούλιό σας, έχει παραπέμψει το αίτημα του Τούρκου πολίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Αναφορές προς εξέταση. Στο Πρακτορείο Τύπου της Ανατολίας αναφέρθηκε την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013 ότι « Η Επιτροπή πρόκειται να ζητήσει την γνώμη όλων των σχετικών φορέων πάνω στο θέμα αυτό».

Επειδή γνωρίζω τη διαδικασία ενός δημοκρατικού Κοινοβουλίου, έχοντας υπηρετήσει κι εγώ ο ίδιος για πολλά χρόνια ως ηγετικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του Νιού Χαμσάϊρ, θα ήθελα με σεβασμό να εκφράσω την επιθυμία μου, να κληθώ ενώπιον της προαναφερθείσης Επιτροπής, προκειμένου να εκφράσουμε τις απόψεις μας και την θέση μας στο αίτημα του Τούρκου πολίτη.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας έχει ήδη καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου, στην Ουάσιγκτον όσον αφορά την σημερινή κατάσταση της Αγίας Σοφίας.

Η κατάθεσή μας ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου, έγινε μετά από προσωπική πρόσκληση του τότε Προέδρου της Επιτροπής, Αμερικανού Γερουσιαστή Τομ Λάντος.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με ποιά διαδικασία, μια οργάνωση όπως η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, μπορεί να παραβρεθεί και να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, στην οποία έχετε προωθήσει το αίτημα του Τούρκου πολίτη, να μετατραπεί η χριστιανική εκκλησία της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email:cspirou1956@gmail.com ή ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας στην Ευρώπη, 29 Alphonse Munchen street, L-2172 Λουξεμβούργο.

Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο και την προσοχή σας.

Με τιμή,

Κρις Σπύρου

Πρόεδρος

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Εξοχότατο Κύριο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν                                                                             Μάντσεστερ, Νιού Χαμσαϊρ, ΗΠΑ

Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας                                                                         17 Σεπτεμβρίου 2012

Άγκυρα, Τουρκία

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας γραπτώς με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας». Όπως γνωρίζετε, η νομική έδρα της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας έχει νόμιμα ιδρυθεί ως μία Ορθόδοξος Χριστιανική Εκκλησία με γραφεία στο Μάντσεστερ, Νιού Χάμσαϊρ, ΗΠΑ, στο Λουξεμβούργο και στην Αθήνα, Ε.Ε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, όπως επανειλημμένως σας έχω ενημερώσει στο παρελθόν, ο σκοπός της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας είναι «η αποκατάσταση της Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στην αρχική της υπόσταση ως ελεύθερη και λειτουργούσα Χριστιανική Εκκλησία για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου και η αποκατάστασή της ως ο Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας, όπως ήταν πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης απο τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453.»

Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησής σας, σχετικά με τις επερχόμενες «απελευθερώσεις» των κατασχεμένων Χριστιανικών Εκκλησιών και των περιουσιών τους στην Τουρκική επικράτεια, με την επωνυμία «Βακούφια».

Είναι ευρέως γνωστό, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι στην Τουρκία όλες οι θρησκείες, εκτός της θρησκείας του Ισλάμ, τελούν υπό απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου, οδήγησε στην αυθαίρετη κατάσχεση από το κράτος της Τουρκίας όλων των Χριστιανικών Εκκλησιών και των περιουσιών τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, καταγεγραμμένα γεγονότα και αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι στην Τουρκία οι Χριστιανικές Εκκλησίες, οι περιουσίες τους και τα ιερά κειμήλιά τους έχουν κατασχεθεί από το κράτος της Τουρκίας, έχουν λεηλατηθεί, έχουν καταστραφεί και έχουν παραβιαστεί. Και μόνο ο Θεός ξέρει πόσες Χριστιανικές Εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, σε στάβλους για ζώα και σε μουσεία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησής σας να απελευθερώσετε τις κατασχεμένες Χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους στην Τουρκία, είναι ένα παραδοσιακό τουρκικό πολιτικό κόλπο. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα “made in Turkey” πολιτικό τέχνασμα, για να παραπλανήσετε τους ανθρώπους που γνωρίζουν και ανησυχούν για την διαχρονική εμμονή της Τουρκίας να εξοντώσει όλους τους Χριστιανούς εντός των συνόρων της.

Είμαι πεπεισμένος, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι το μόνο πράγμα που θα αποδείξει η πρόσφατη πολιτική ανακοίνωσή σας για τις κατασχεμένες Χριστιανικές Εκκλησίες εντός της Τουρκίας, εάν υλοποιηθεί με τον συνηθισμένο Τουρκικό τρόπο, είναι η μεθόδευση της  μεταφοράς των κατασχεμένων θρησκευτικών περιουσιών, από μια Τουρκική κυβερνητική οντότητα σε μια άλλη Τουρκική κυβερνητική οντότητα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αντιλαμβάνομαι άριστα τις αιτίες που προκάλεσαν τις τελευταίες σας ανακοινώσεις, που αφορούν τις κατασχεμένες θρησκευτικές περιουσίες στην Τουρκία. Οι ανακοινώσεις σας έχουν έναν και μόνο σκοπό: να δείξουν στον κόσμο ότι δήθεν η Τουρκία έχει συμμορφωθεί στις πρόσφατες απαιτήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου. Απαιτήσεις, οι οποίες καλούν την Τουρκία  «να προστατεύσει τη Χριστιανική κληρονομιά της και να τιμήσει τις υποχρεώσεις της στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και στη θρησκευτική ελευθερία.»

Είμαι βέβαιος, κύριε Πρωθυπουργέ, πως γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2011, η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το Ψήφισμα υπ΄ αριθ. 306. Το Ψήφισμα 306, ρητά απαιτεί από την Τουρκία «να προστατεύσει την Χριστιανική της κληρονομιά και να επιστρέψει όλες τις κλεμμένες Χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους στους νόμιμους δικαιούχους τους».

Σας υπενθυμίζω, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η έγκριση του Ψηφίσματος 306 στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν σχεδόν ομόφωνη! Μόνο ένα μέλος της Αμερικανικής Βουλής τάχθηκε κατά, παρά το ότι οι λομπίστες σας στην Ουάσιγκτον έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν την έγκριση του Ψηφίσματος 306.

«Επιστρέψτε όλες τις κλεμμένες Χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους στους νόμιμους δικαιούχους τους», είναι η απαίτηση του Αμερικανικού Κογκρέσου από τη χώρα σας, κύριε Πρωθυπουργέ, και είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, δείτε το πλήρες κείμενο του Ψηφίσματος 306 όπως υπερψηφίστηκε από το  Αμερικανικό Κογκρέσο στις 13 Δεκεμβρίου 2011, σε περίπτωση που δεν το έχετε δει:

ΨΗΦΙΣΜΑ 306.IH

112η Σύνοδος του Κογκρέσου – Πρώτη Συνεδρίαση

‘Καλούμε την Τουρκική Δημοκρατία να προστατεύσει τη Χριστιανική της κληρονομιά  και να επιστρέψει τις κατασχεμένες Εκκλησιαστικές περιουσίες’.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

13 Δεκεμβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ 306

Επειδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενδιαφέρονται να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τα δικαιώματα των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων παγκοσμίως,

Επειδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζουν να ανησυχούν για την ευημερία των Χριστιανικών μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Τουρκίας, για το δικαίωμά τους για προσευχή και ελεύθερη έκφραση της πίστης τους, το νομικό καθεστώς και την κατάσταση των εκκλησιών και άλλων τόπων προσευχής, μοναστηριών, σχολείων, νοσοκομείων, μνημείων, κειμηλίων και ιερών τόπων, καθώς και άλλων θρησκευτικών περιουσιών στη Δημοκρατία της Τουρκίας,

Επειδή, η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πιστοποιεί ότι «ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψεως, της συνείδησης και της θρησκείας», αυτό το δικαίωμα συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να αλλάξει τη θρησκεία του, την πίστη του, και την ελευθερία είτε ατομικά ή ομαδικά με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να διακηρύξει τη θρησκεία του, ή το πιστεύω του στη διδασκαλία, στην άσκηση της θρησκείας, προσευχής και εορτασμού,

Επειδή, η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει συνυπογράψει τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών μειονοτήτων, «ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας», όπως έχει οριστεί από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Επειδή, λόγω της καταπίεσης και της σκόπιμης καταστροφής των περισσοτέρων από τους αρχαίους Χριστιανικούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων πάνω από δύο (2) εκατομμύρια Αρμενίων (Γρηγοριανών), Ελλήνων, Ασύριων, Πόντιων και Σίριακ από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Σουλτανάτο), έχει απομείνει ένα μικρό μόνο μέρος αυτών των πληθυσμών, για να διατηρήσει την τεράστια θρησκευτική κληρονομιά και παράδοση μέσα στη σύγχρονη Τουρκία,

Επειδή, οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί στη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία αποτελούν λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού, καθιστώντας αυτές τις θρησκευτικές κοινότητες ιδιαίτερα ευάλωτες,

Επειδή, η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι υπεύθυνη για την καταστροφή και τη λεηλασία των περισσοτέρων Χριστιανικών παραδόσεων εντός των συνόρων της,

Επειδή, η Δημοκρατία της Τουρκίας δια μέσου επίσημων και ανεπίσημων πράξεων φυλετικών διακρίσεων, αδιαλλαξίας και εκφοβισμού, εμπόδισε τους εναπομείναντες Χριστιανούς εντός της χώρας από το να ασκούν ελεύθερα τις αρχαίες τους θρησκείες,

Το Κογκρέσο απαιτεί ως εξής:

Τώρα, δια ταύτα:

Ψηφίζουμε, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να τιμήσει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και το νόμο σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων :

1. Να θέσει τέλος σε όλες τις θρησκευτικές διακρίσεις.

2. Να επιτρέψει στη νόμιμη Εκκλησία και στους λαϊκούς ιδιοκτήτες των περιουσιών των Χριστιανικών Εκκλησιών, χωρίς παρεμπόδιση ή περιορισμούς  να οργανώνουν και να τελούν θρησκευτικές λειτουργίες, να παρέχουν θρησκευτική διαπαιδαγώγηση και ιερατική εκπαίδευση, να διορίζουν και να ορίζουν τους κληρονόμους, να διοργανώνουν συνεδριάσεις θρησκευτικών κοινοτήτων, να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων για τη διακονία των φτωχών και των αρρώστων, καθώς και άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες.

3. Να επιστρέψει στους κανονικούς δικαιούχους όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και άλλους τόπους προσευχής, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, κειμήλια, ιερούς τόπους και άλλες θρησκευτικές περιουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών περιουσιών, όπως έργα τέχνης, χειρόγραφα, ιερά κειμήλια, δισκοπότηρα και άλλα κειμήλια.

4. Να επιτρέψουν στις κανονικές Χριστιανικές Εκκλησίεςκαι στους λαϊκούς ιδιοκτήτες των περιουσιών των Χριστιανικών Εκκλησιών, χωρίς εμπόδιο ή περιορισμό, να διατηρήσουν, να ανοικοδομήσουν και να ανακαινίσουν, κατά την κρίση τους, όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και τους άλλους ιερούς τόπους προσκυνήματος, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, κειμήλια, και άλλες θρησκευτικές περιουσίες εντός της Τουρκίας».

Προτείνω κύριε Πρωθυπουργέ να μελετήσετε και να αναλύσετε τις αιτίες για την εισαγωγή, τα συμπεράσματα και τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο κείμενο του Ψηφίσματος 306 του Αμερικανικού Κογκρέσου. Διαβάστε προσεκτικά τα ξεκάθαρα συμπεράσματα που αφορούν στις αισχρές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην «σύγχρονη Τουρκία» αναφορικά με την Χριστιανοσύνη, τις Χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, κύριε Πρωθυπουργέ, στις εποικοδομητικές και ορθολογικές απαιτήσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου από την χώρα σας. Απαιτήσεις, οι οποίες βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν αναμφίβολα ότι το κράτος της Τουρκίας εδώ και αιώνες, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εξολοθρεύσει τους Χριστιανούς και την Χριστιανοσύνη.

Δυστυχώς για εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι πλέον ιστορικά τεκμηριωμένο ότι για πολλούς αιώνες η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το «σύγχρονο» Τουρκικό κράτος στερεί από τους Χριστιανούς τις θρησκευτικές ελευθερίες. Όλες οι Χριστιανικές δραστηριότητες εντός της Τουρκίας, παλαιότερα και τώρα, έχουν περιοριστεί σε λειτουργίες εγκεκριμένες από το κράτος. Από το 1453, όταν οι Οθωμανικές Τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν την Κωνσταντινούπολη και κατέλαβαν την Έδρα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, οι Οθωμανοί Άρχοντες και τώρα οι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας όπως εσείς, είχαν όλες τις Χριστιανικές θρησκευτικές δραστηριότητες υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Τα τελευταία 174 χρόνια (1838 έως 2012) το «σύγχρονο» Τουρκικό κράτος συστηματικά έχει εντοπίσει, έχει κακομεταχειριστεί, έχει φονεύσει και έχει απελάσει εκατομμύρια Χριστιανούς από την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτή, κατάσχεσε τις Χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους και τις μετέτρεψε σε Τουρκικές κρατικές οντότητες.

Περιττό να σας υπενθυμίσω, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Ι, σας έχει επισήμως πληροφορήσει προσωπικά με απόρρητη επιστολή του ότι το Ρωμηορθόδοξο Χριστιανικό Εκκλησίασμά του στην Τουρκία σήμερα αριθμεί «λιγότερα από 2000 άτομα».

Στην προσωπική και «άκρως εμπιστευτική» επιστολή του προς εσάς, με ημερομηνία 28 Αυγούστου 2003, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Ι γράφει:

«Ἡ ἀπό τοῦ ἔτους 1923 καί ἐντεῦθεν διαμορφωθεῖσα κρατική πολιτική ἐδημιούργησε μίαν νοοτροπίαν, ἥτις ἄπαντα τά μή μουσουλμανικά στοιχεῖα τῆς Χώρας ἡμῶν ἐθεώρει ξένα, τήν ὕπαρξιν αὐτῶν ἐπικίνδυνον διά τήν Χώραν και ἀπέβλεπεν εἰς τήν σταδιακήν ἐξόντωσίν των. Συνέπεια τῆς πολιτικῆς ταύτης ἡ Ρωμηορθόδοξος Μειονότης ἡμῶν, ἡ ὁποία ἠρίθμει το ἔτος 1927 πληθυσμόν πλέον τῶν ἑκατόν χιλιάδων συνερικνώθη σήμερον εἰς 2000, ἴσως καί ὀλιγώτερα, ἄτομα. Ο Πατριάρχης προσθέτει: «ἡ ἀκολουθουμένη πολιτική αὕτη σταθερῶς ἐπηρεάζει τήν ἱστορικήν πορείαν τοῦ Πατριαρχείου ἡμῶν καί τήν ἡμετέραν Μειονότητα καί προδιαθέτει δυσμενῶς ἐντός και ἐκτός τῆς Χώρας ἀνθρώπους και ὀργανισμούς, οἱ ὁποῖοι παρακολουθοῦν καί ἐνδιαφέρονται διά τήν ἐφαρμογήν τῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων καί τῶν θρησκευτικῶν ἐλευθεριών.»

Κύριε Πρωθυπουργέ, τι απέγιναν τα εκατομμύρια των Χριστιανών που για χιλιάδες χρόνια ζούσαν στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Τουρκία; Τι απέγιναν τα εκατομμύρια των Χριστιανών που έζησαν στην «σύγχρονη» Τουρκία και στα οποία αναφέρεται το Ψήφισμα 306 του Αμερικανικού Κογκρέσου;

Θα σας πω εγώ τι απέγιναν, κύριε Πρωθυπουργέ. Υπήρξαν θύματα μιας από τις μεγαλύτερες και πιο βίαιες επιχειρήσεις «θρησκευτικής εκκαθάρισης» στην ιστορία της Ανθρωπότητας. Μάλιστα, κύριε Πρωθυπουργέ, από τα μέσα του 1800 μέχρι σήμερα, στη χώρα σας διεξήχθη μια καλά σχεδιασμένη και σωστά εκτελεσμένη επιχείρηση «θρησκευτικής εκκαθάρισης» έναντι των Χριστιανών. Οι συστηματικές και βάναυσες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν και δυστυχώς χρησιμοποιούνται και σήμερα από το Τουρκικό κράτος για να εξολοθρεύσουν τους Χριστιανούς και συγκεκριμένα τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που έζησαν και ζουν στην Τουρκία, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις μεθόδους και την κτηνώδη συμπεριφορά του Αδόλφου Χίτλερ κατά των Εβραίων της Ευρώπης.

Εάν αμφιβάλλετε για τους ισχυρισμούς μου, κύριε Πρωθυπουργέ, σας παροτρύνω να ανατρέξετε στα ιστορικά αρχεία της χώρας σας, τα οποία είναι γεμάτα ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν. Και φυσικά, ευχαρίστως θα σας παρείχα όλα τα στοιχεία τα οποία κατάφερα να συλλέξω και έχω στην κατοχή μου.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η ιστορία δε λέει ποτέ ψέματα και δεν κρύβει καμία αλήθεια! Είναι η ιστορία της χώρας σας και η αλήθεια για την κακομεταχείρηση των Χριστιανών αυτά που ώθησαν την «Επιτροπή της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» να δηλώσει στην Ετήσια Έκθεσή της για το έτος 2012:

«Τουρκία. Λόγω των συστηματικών και κατάφωρων περιορισμών που επιβάλλει η Τουρκική Κυβέρνηση επί της θρησκευτικής ελευθερίας ή πίστης σε όλες τις θρησκευτικές μειονότητες εντός της Τουρκίας, η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Θρησκευτική Ελευθερία προτείνει να χαρακτηριστεί η τουρκία ως χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας. Η Τουρκική κυβέρνηση, χάριν εκκοσμίκευσης, έχει επιβάλλει επαχθείς νόμους και αρνείται το πλήρες νομικό καθεστώς θρησκευτικών ομάδων, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Αυτοί οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών που αρνούνται στις μη-μουσουλμανικές κοινότητες το δικαίωμα να εκπαιδεύουν κληρικούς, προσφέρουν θρησκευτική εκπαίδευση και να κατέχουν και να συντηρούν τόπους λατρείας, έχουν οδηγήσει στην παρακμή τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην εικονική εξαφάνιση τους.

Με βάση αυτές τις ανησυχίες της Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των Ηνωμένων Πολιτειών (USCIRF) συνιστά το 2012 ότι η Τουρκία πρέπει να οριστεί ως μια χώρα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.»

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ξεκάθαρο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Ι και η «Επιτροπή για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Στην εμμονή της «σύγχρονης» Τουρκίας να εξολοθρεύσει τους Χριστιανούς εντός των συνόρων της.

Σας ερωτώ, κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι με τις πρόσφατες επιφανειακές κινήσεις της χώρας σας σχετικά με την «απελευθέρωση» των Χριστιανικών θρησκευτικών περιουσιών στην Τουρκία, θα πείσετε τον κόσμο ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί στις απαιτήσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου;

Πιστεύετε ότι με τις πρόσφατες ψευδο-απελευθερωτικές δηλώσεις σας σχετικά με την «απελευθέρωση» των Χριστιανικών περιουσιών στην Τουρκία (Βακούφια), θα πείσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κόσμο ή την «Επιτροπή για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» ότι η χώρα σας έχει επιτέλους μετανοήσει και έχει άρει την μακραίωνη κατοχή των Χριστιανικών Εκκλησιών και των περιουσιών τους και έχει εγκατελείψει τα σχέδιά της για την εξολόθρευση των Χριστιανών εντός των συνόρων της; Αμφιβάλλω!

Κύριε Πρωθυπουργέ, το 2010, εσείς ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας και ως άτομο που έχει φυλακισθεί για τα θρησκευτικά σας πιστεύω αντιμετωπίσατε μία προσπάθεια πραγματικά ελεύθερης Χριστιανικής θρησκευτικής έκφρασης στη χώρα σας.

Σας θυμίζω ότι το 2010, διακόσιοι (200) Χριστιανοί Ορθόδοξοι απο διάφορα μέρη του κόσμου, μια αντιπροσωπεία της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» ζήτησε επισήμως να τους επιτρέψετε να πραγματοποιήσουν Χριστιανική Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία στην Βασιλική της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, τον Χριστιανικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία. Αυτή την ιστορική προσπάθεια για ελεύθερη Χριστιανική λειτουργία, η οποία θα πραγματοποιούταν στο πλαίσιο «Κωνσταντινούπολη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010» εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, την απαγορεύσατε με τη δική σας παρέμβαση.

Γιατί; Γιατί, κύριε Πρωθυπουργέ, αποτρέψατε την πραγματοποίηση της ελεύθερης Ορθόδοξης Χριστιανικής Θείας Λειτουργίας στην Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας; Γιατί αποκαλέσατε την ειλικρινή αυτή προσπάθεια 200 Ορθόδοξων Χριστιανών να τελέσουν Θεία Λειτουργία σε Χριστιανική Εκκλησία ως «προβοκατόρικη ενέργεια που υπονομεύει τη δημόσια Τάξη και την ασφάλεια στην Τουρκία»;

Αυτή ήταν η απόφασή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, όπως εκφράστηκε στην επιστολή που στάλθηκε εκ μέρους σας από τον πρέσβη της χώρας σας στην Αθήνα, Ελλάδα, κ. Χασάν Γκογούς, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2010. Η επιστολή απευθυνόταν σε μένα, ως Πρόεδρο της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.» Σας την επισυνάπτω σε περίπτωση που δεν την έχετε δει.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας

Αθήνα

Ο πρέσβης

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2010

 

Κον Κρις Σπύρου

Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας

Ασκληπιού 39

10680 Αθήνα

Αγαπητέ Κύριε Σπύρου,

Έλαβα το γράμμα σας με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2010, με το οποίο με πληροφορούσατε για την πρόθεσή σας να επισκεφθείτε τον «Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας» και να τελέσετε «Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία» στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2010.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η Αγία Σοφία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο το οποίο είναι ανοικτό σε επισκέπτες κάθε θρησκείας και εθνικότητας, και αποτελεί σύμβολο που αντανακλά τόσο την Ορθόδοξη όσο και την Μουσουλμανική θρησκεία και πολιτισμό. Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός της από την Ουνέσκο το 1985 ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η αναγνώριση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας που αντιπροσωπεύει αυτό το μνημείο. Το γεγονός και μόνο ότι η Αγία Σοφία, η οποία λειτουργούσε ως τζαμί για περισσότερους από πέντε αιώνες, έχει μετατραπεί σε μουσείο είναι χαρακτηριστικό της ανεκτικότητας και του σεβασμού που ισχύει για κάθε θρησκεία στην Τουρκία.

Επιτρέψτε μου επίσης να σας υπενθυμίσω ότι οι θρησκευτικές λειτουργίες σε ιστορικούς χώρους  υπόκεινται στην άδεια των σχετικών αρχών. Από την άλλη, οι επισκέπτες που έρχονται στην Τουρκία απολαμβάνουν στο έπακρο τη θρησκευτική τους ελευθερία σε περίπου 250 μη-Μουσουλμανικούς χώρους λατρείας –περίπου 100 εκ των οποίων ανήκουν στην Ελληνοορθόδοξη κοινότητα- οι οποίοι λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Τέλος, θα επιθυμούσα να σας επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η πρόθεσή σας να τελέσετε θεία λειτουργία στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας θεωρείται προκλητική ενέργεια που υπονομεύει το δημόσιο νόμο και την δημόσια τάξη στην Τουρκία, και όπως ισχύει σε κάθε δημοκρατική χώρα, τέτοιες ενέργειες δεν θα επιτραπούν. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε επίσης μαζί μου ότι είναι καθήκον όλων να απέχουν από προκλητικές ενέργειες οι οποίες θα διαταράξουν την αρμονία ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες της κοινωνίας.

Με εκτίμηση,

[Υπογραφή]

Hasan Göğüş

 

Όπως θα θυμάστε, κύριε Πρωθυπουργέ, ο νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον, ο διακεκριμένος Αμερικανός νομικός Λάννυ Ντέηβις, το καλοκαίρι του 2010 διεξήγαγε διαπραγματεύσεις, με δική σας πρωτοβουλία, ως απάντηση σε σχετική με το θέμα επιστολή του προς εσάς. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, και το θέμα των διαπραγματεύσεων ήταν τα σχέδια της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» να τελέσει Χριστιανική Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία στις 17 Σεπτεμβρίου 2010.

Στις διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποί σας, κύριε Πρωθυπουργέ, επέμεναν ότι η Αγία Σοφία είναι «Τουρκικό κρατικό μουσείο» και πρότειναν οι αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Ενορίας να επισκεφθούν το «Μουσείο» και να προσευχθούν μέσα σε αυτό, εάν το επιθυμούσαν.

Αλλά ποιός μπορεί να μετατρέψει μια Χριστιανική Εκκλησία σε Μουσείο κύριε Πρωθυπουργέ; Μπορεί ένας Μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης να δικαιολογήσει την μετατροπή μιας Χριστιανικής Εκκλησίας; Δεν είναι αυτό παραβίαση των Κανόνων της Μουσουλμανικής Πίστης;

Αναφέρομαι σε αυτό κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί έχω ενημερωθεί από έναν διακεκριμένο Μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη, ότι ο Μεγάλος Προφήτης του Ισλάμ, ο Προφήτης Μωάμεθ Ιbn Αμπτουλάχ, Δοξασμένο να είναι το Όνομά Του, θέσπισε την αγιότητα των Χριστιανικών Εκκλησιών, την ασφάλεια των Χριστιανών πιστών  και των Χριστιανών Ιερέων, και τον σεβασμό και την προστασία τους από το Έθνος του Ισλάμ.

Πράγματι, κύριε Πρωθυπουργέ, ο ίδιος Μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης μου έδωσε το κείμενο της «Διαθήκης» γραμμένης από τον Μεγάλο Προφήτη Μωάμεθ, η οποία αφορά στους Χριστιανούς και στις Χριστιανικές Εκκλησίες. Το κείμενο της «Διαθήκης» του Μεγάλου Προφήτη αναφέρει ρητά:

«Τούτο είναι το μήνυμα του Μωάμεθ  Ιμπν Αμπτουλάχ ως διαθήκη σε αυτούς που ασπάζονται τη Χριστιανοσύνη.  Όπου κι αν βρίσκονται, είμαστε μαζί τους.

* Υπηρέτες, βοηθοί και οπαδοί μου, στηρίξτε τους Χριστιανούς, γιατί οι Χριστιανοί είναι πολίτες μου. Και μα τον Αλλάχ, κατακρίνω και οργίζομαι για όλα όσα τους δυσαρεστούν.

* Καμία επιβολή δεν πρέπει να τους τεθεί. Ούτε οι δικαστές τους να αποσυρθούν από τις θέσεις τους. Ούτε οι καλόγεροι από τα μοναστήρια τους.

* Κανένας να μην καταστρέψει τον Οίκο της θρησκείας τους. Να προκαλέσει ζημιά ή να μεταφέρει κάτι από αυτόν σε οικίες Μουσουλμάνων. Αν κάποιος πάρει κάτι από αυτά, θα παραβιάσει τη διαθήκη του Θεού και θα δείξει ανυπακοή στον Προφήτη του.

* Είναι σύμμαχοί μου και έχουν την προσωπική μου κάλυψη για όλα όσα μισούν.

* Κανένας δεν μπορεί να τους επιβάλλει να μετοικίσουν ή να τους επιβάλλει να πολεμήσουν. Οι Μουσουλμάνοι να πολεμούν για αυτούς.

* Εάν Χριστιανή γυναίκα παντρευτεί με Μουσουλμάνο, αυτό δεν πρέπει να γίνει χωρίς τη συγκατάθεσή της. Αυτή δεν πρέπει να εμποδίζεται από το να επισκέπτεται την Εκκλησία της για προσευχή.

* Οι Εκκλησίες τους πρέπει να προστατεύονται. Δεν πρέπει να τους εμποδίζονται απο το να τις ανακαινίσουν. Η ιερότητα των Εκκλησιών τους επιβάλλεται να είναι σεβαστή.

* Κανένας από το έθνος του Ισλάμ δεν μπορεί να παρακούσει αυτή τη διαθήκη μέχρι την Τελευταία Ημέρα».

 

Γνωρίζατε κύριε Πρωθυπουργέ, την Διαθήκη του Μεγάλου Προφήτη σας; Όπως βλέπετε το περιεχόμενο της Διαθήκης του Μεγάλου Προφήτη είναι ξεκάθαρο. Απαγορεύει την βεβήλωση, την λεηλασία και την μετατροπή Χριστιανικών Εκκλησιών από Μουσουλμάνους. Η Διαθήκη όπως βλέπετε διατάσσει τους Μουσουλμάνους πιστούς να προστατέψουν τους Χριστιανούς και να σεβαστούν την ιερότητα των Χριστιανικών Εκκλησιών. Πολύ περισσότερο, που η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς μια από τις πολλές Χριστιανικές Εκκλησίες που βρίσκονται στο έδαφος του Τουρκικού κράτους. Ειναι η Εκκλησία των Ορθόδοξων Χριστιανών. Είναι ο Καθεδρικός τους. Είναι το Σύμβολο της πνευματικής και θρησκευτικής κληρονομιάς όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών όπου κι αν αυτοί βρίσκονται, εντός των συνόρων της, εκτός των συνόρων της, σε όλο τον κόσμο.

Και αν η υφαρπαγή των άλλων εκκλησιών από τους υπηκόους του Τουρκικού κράτους παραβιάζει την κληρονομιά και τη Διαθήκη του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως έχουν κατοχυρωθεί από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, η υφαρπαγή της Αγίας Σοφίας από το σύνολο των Ορθόδοξων Χριστιανών, αποτελεί βάρβαρη και εγκληματική προσβολή αυτής της Διαθήκης και αυτών των Δικαιωμάτων.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ότι η Αγία Σοφία είναι Χριστιανικός Ναός. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω ένα σύντομο ιστορικό του Μεγάλου Χριστιανικού Ναού της Αγίας Σοφίας.

Η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη σημερινή της υπόσταση, χτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη (σημερινή Ες την Πόλιν) το 537 μ.Χ.από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, Από το 537 μ.Χ. μέχρι το 1453, όταν ο Οθωμανός Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ ΙΙ, κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας λειτούργησε ως Χριστιανική Εκκλησία και ως ο Καθεδρικός  της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Το 1453 ο Σουλτάνος κατακτητής μετέτρεψε την Μεγάλη Εκκλησία σε Τζαμί και την ονόμασε «Τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Από το 1453 έως το 1934 το «Τζαμί της Αγίας Σοφίας» λειτούργησε ως ιδιωτικός ιερός χώρος προσευχής για τον κατακτητή Σουλτάνο και για τους διαδεχόμενους Σουλτάνους. Το 1934 ο «Πατέρας» του νέου Τουρκικού κράτους, Στρατηγός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε και πάλι την Χριστιανική Εκκλησία. Αυτή τη φορά ο Στρατηγός Ατατούρκ, μετέτρεψε την Μεγάλη Εκκλησία της Χριστιανοσύνης σε φτηνό κρατικό μουσείο με τον τίτλο: «Μουσείο της Αγίας Σοφίας» (“Ayasofya Müzesi”). Σας εσωκλείω την απόφαση με την οποία η Εκκλησία μετετράπη σε μουσείο. Όπως βλέπετε, το κείμενο της απόφασης της μετατροπής φέρει τις υπογραφές του Προέδρου Ατατούρκ και των Υπουργών της Κυβέρνησής του. Τώρα όμως, υπό την ηγεσία σας, έχει μετατραπεί σε ένα χώρο έκθεσης φτηνής τέχνης, που εκτίθεται εντός της Αγίας Σοφίας. Εσωκλείονται πρόσφατες φωτογραφίες από τα ασεβή εκθέματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, στο όνομα του δικαίου και σε συνάρτηση με τη λογική και τον σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς νόμους, σας καλούμε, εσάς, έναν σύγχρονο Μουσουλμάνο πολιτικό ηγέτη, να τιμήσετε την Διαθήκη του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ και να αποκαταστήσετε την Αγία Σοφία στην αρχική της υπόσταση.

Πάρτε την πρωτοβουλία, κύριε Πρωθυπουργέ, και επιτρέψετε στην «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας,» στους νόμιμους δικαιούχους της θρησκευτικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας να αναλάβουν τις νόμιμες διαδικασίες της επιστροφής της Αγίας Σοφίας στην αρχική της υπόσταση ως Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η θετική σας απόφαση στο δίκαιο αίτημα της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», θα έδειχνε πραγματικά μια ιδιαίτερη πολιτική γενναιότητα από μέρους σας. Θα αποδείκνυε επίσης ότι η θρησκεία του Ισλάμ έχει δόγματα και θρησκευτικές αρχές, οι οποίες είναι αντίθετες από εκείνες ορισμένων Τούρκων πολιτικών ηγετών που τυγχάνει να ασπάζονται την Μουσουλμανική πίστη.

Η Αγία Σοφία, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν είναι κρατικό μουσείο. Η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, πήρε το όνομά της από «Την Του Θεού Αγία Σοφία». Πως μπορεί τον 21ο αιώνα, ένα κράτος να διεκδικεί «Την Του Θεού Αγία Σοφία» ως μουσείο και να χρεώνει εισητήριο εισόδου;

Σας ικετεύω, κύριε Πρωθυπουργέ. Βοηθήστε να λειτουργήσει ξανά η Αγιά Σοφιά ως Χριστιανική Εκκλησία, όπως χτίστηκε και καθαγιάστηκε πριν από 1475 χρόνια. Κάντε το τώρα! Μην περιμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, να σας επιβάλλουν να το κάνετε. «Η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία» κύριε Πρωθυπουργέ. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για το κράτος της Τουρκίας.

Η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας και η Έδρα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη (Ες την Πόλιν) σχεδόν 2000 χρόνια. Η Αγία Σοφία, η Βασιλική της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης πρέπει να είναι ελεύθερη, όπως είναι ελεύθερη η Έδρα της Θρησκείας του Ισλάμ στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, η Καθολική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη της Ιταλίας και το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ.

Κλείνοντας κύριε Πρωθυπουργέ, σας παροτρύνω να επισκεφθείτε τη χώρα του Ισραήλ και την πρωτεύουσά της, την Ιερουσαλήμ. Εκεί, θα βρείτε έναν από τους ιερότερους τόπους λατρείας της θρησκείας του Ισλάμ, το Τέμενος του Αλ Άκσα, το οποίο βρίσκεται πάνω στον αρχαίο Θόλο του Βράχου στο Όρος του Ναού που βλέπει στη Μέκκα και έχει αναγερθεί χρόνια μετά την Αγία Σοφία.

Το Τέμενος του Αλ Άκσα, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι κτισμένο στο σημείο, όπου ο Χαλίφης Ομάρ εμπν Ελ-Χαττάμπ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μεγάλο Προφήτη Μωάμεθ, γονάτισε και προσευχήθηκε όταν εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, τον Απρίλιο του 637 μ.Χ.

Όταν ο Χαλίφης Ομάρ εισήλθε στην Ιερουσαλήμ, τον υποδέχθηκε ο τότε Χριστιανός Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Πατριάρχης Σωφρόνιος, ο οποίος έδωσε στον Χαλίφη Ομάρ τη

δυνατότητα να προσευχηθεί μέσα στον Χριστιανικό Καθεδρικό Ναό. Ο Χαλίφης Ομάρ αρνήθηκε ευγενικά και αντ’ αυτού προσευχήθηκε στην ύπαιθρο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Τέμενος του Αλ Άκσα.

Όταν ο Χαλίφης Ομάρ αναρωτήθηκε γιατί δεν προσευχήθηκε μέσα στη Χριστιανική Εκκλησία, εφόσον η θρησκεία του το επέτρεπε απάντησε: «Εάν προσευχόμουν μέσα στην Εκκλησία, οι Μουσουλμάνοι απόγονοί μου θα καταλάμβαναν την Εκκλησία με την δικαιολογία ότι προσευχήθηκα μέσα σε αυτή».

Κύριε Πρωθυπουργέ, στο Τέμενος του Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, σαν καλός μουσουλμάνος πιστός που είστε, θα έχετε την δυνατότητα να προσευχηθείτε ελεύθερα. Θα προσευχηθείτε ελεύθερα, κύριε Πρωθυπουργέ, διότι η χώρα του Ισραήλ δεν έχει μετατρέψει το Τέμενος του Αλ Άκσα, ούτε σε Εβραϊκή Συναγωγή, ούτε σε Ισραηλινό κρατικό Μουσείο.

Σύντομα, κύριε Πρωθυπουργέ, ο νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Ευρώπη, ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, θα αιτηθεί επίσημα στην Κυβέρνησή σας να επιτρέψει στην Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας να επαναφέρει την Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην αρχική της υπόσταση.

Ελπίζω ότι εσείς προσωπικά θα φροντίσετε για την έγκριση της νόμιμης καθ’ όλα απαίτησής μας.

Με σεβασμό και ειλικρίνεια,

Κρις Σπύρου, Πρόεδρος

Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας κ. κρις Σπύρου (αριστερά) και ο νομικός Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας-Ευρώπη κ. Αχιλλέας Δημητριάδης (δεξιά) κατά τη συνένευξη Τύπου.