Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Απριλίου 2013

Η αποψινή ανακοίνωση των μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας, η ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων από τη Βουλή και η έγκριση του πακέτου βοήθειας από την Γερμανική Βουλή, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα. Επίσης οι εφημερίδες κάνουν πρωτοσέλιδη αναφορά στη νέα τραγωδία που έπληξε χθες τις ΗΠΑ με την έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τέξας, στα θανατηφόρα δυστυχήματα σε Λεμεσό και Λάρνακα, στο νέο επεισόδιο ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και στην εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία του ΔΗΣΥ μετά την απόσυρση του Ανδρέα Ταλιαδώρου.

«Στροφή στις ρίζες μας…» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται στην ανακοίνωση απόψε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη των μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας, μεταξύ αυτών και μέτρα για αγροτική ανάπτυξη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι από τα 612,4 εκ ευρώ που δικαιούται η Κύπρος από τα κοινοτικά κονδύλια για την περίοδο 2007-2013 , οι αρχές εκταμίευσαν μόνο τα 243,1 εκ ή ποσοστό 39,7%. Επίσης η «Α» γράφει ότι γερμανική βουλή είπε «Ja» στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου και αναφέρεται στις δηλώσεις Σόϊμπλε ενώπιον της Bundestag.

Με τίτλο « Μνημόνιο των παθών, Φορτώθηκε και άλλα βάρη ο λαός» η «Σημερινή» αναφέρεται στα νομοσχέδια που ψήφισε χθες η Βουλή και στις πρόνοιές τους ενώ σημειώνει ότι το μνημόνιο θα συζητηθεί τη Μεγάλη Βδομάδα. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία είπε ΝΑΙ στο πακέτο για την Κύπρο την ίδια ώρα που τα γερμανικά ΜΜΕ πρόβαλλαν εικόνες με τις επιπτώσεις της κρίσης στους Κύπριους πολίτες. Αλλού η «Σ» αναφέρεται στην δεύτερη τραγωδία στις ΗΠΑ μετά τη Βοστόνη, με την έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας με 15 νεκρούς.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Έξω ψηφίζουν, εδώ σφυρίζουν» γράφει ότι οι ξένοι Βουλευτές εγκρίνουν το μνημόνιο ενώ στην Κύπρο υπέρ θα ψηφίσουν όπως όλα δείχνουν, μόνο οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και η Κυβέρνηση προειδοποιεί ήδη για τις συνέπειες. Σε άλλο δημοσίευμά του ο «Φ» αναφέρει ότι δημιουργείται μείζον θέμα αναφορικά με τον τρόπο που ενήργησαν Υπουργοί και ΔΣ ημικρατικών για να προλάβουν την απόφαση της Βουλής χθες για πάγωμα των προαγωγών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επενδυτικοί οίκοι από το εξωτερικό άρχισαν να υπόσχονται εξαγορά κουρεμένων λογαριασμών από την Τράπεζα Κύπρου ή και χαμένων καταθέσεων στη Λαϊκή.

«Αντιπρόταση ΑΚΕΛ για έξοδο από την Τρόικα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντρου Κυπριανού ότι η παραμονή στο μνημόνιο θα οδηγήσει σε κατηφορική πορεία την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση, θέτει εκβιαστικά το δίλημμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι η ψήφιση του μνημονίου είναι μονόδρομος. Αλλού γράφει ότι οι Financial Times αποκαλύπτουν την σκευωρία, όπως αναφέρεται, Κυβέρνησης-Τρόικας και ότι φούσκωναν τις ανάγκες των τραπεζών κατά 6 δις και του κράτους κατά 1,7 δις. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Χ» αναφέρει ότι σε γνωμάτευσή της η Γενική Εισαγγελία , με ημερομηνία 19/2/2013, για την ανάγκη νομοθετικής επικύρωσης μνημονίου-δανειακής σύμβασης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ναι της γερμανικής Bundestag στη κυπριακή βοήθεια» αναφέρεται στην έγκριση της γερμανικής Βουλής στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου και στις προειδοποιήσεις Σόϊμπλε για κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης εάν η Κύπρος πτωχεύσει. Αλλού αναφέρεται στη ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων από τη Βουλή χθες αλλά και την αναβολή που πήραν άλλα νομοθετήματα καθώς και τις τοποθετήσεις της Κυβέρνησης να καθυστερήσει η ψήφιση από την Κυπριακή Βουλή έως ότου εγκριθεί το πακέτο από τα άλλα Κοινοβούλια. Επίσης η εφημερίδα γράφει για ένα μήνυμα σε μπουκάλι που έφτασε στον παραλήπτη του στην Κροατία με 28 χρόνια με καθυστέρηση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Με το πιστόλι στον κρόταφο» και γράφει ότι ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ επιχειρούν να εκβιάσουν όπως αναφέρεται τη Βουλή για να περάσει την μνημονιακή συμφωνία. Αλλού με την ένδειξη ‘αποκαλυπτικό’ γράφει ότι ξηλώνεται η ΚΥΠ με εκδικητικές μεταθέσεις και ότι γίνονται τιμωρητικές μεταθέσεις στο Υγείας και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Επίσης η «Γ» γράφει για την εξαγγελία πολιτικής κίνησης από τον Γ. Λιλλήκα και ότι στο στόχαστρό του είναι , όπως αναφέρεται, η Αριστερά και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Η συνομωσία της Σιωπής;» και αναφέρεται στην υπόθεση του Αρτέμιου Σωρρά ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει τα χρήματα για να βγει η Κύπρος από το μνημόνιο και ότι έστειλε υπομνήματα στον Πρόεδρο και αλλού και δεν έλαβε απαντήσεις. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει το μνημόνιο και κάνει συγκρίσεις με το κείμενο του Νοεμβρίου του 2012.Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι νέος ηγέτης του ΔΗΣΥ είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Ταλιαδώρου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα με τίτλο «Το μνημόνιο σε ισοζύγιο» και γράφει ότι η Γερμανική βουλή ψήφισε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ενώ διερωτάται τι θα πράξει το Κυπριακό κοινοβούλιο. Αλλού αναφέρεται στις επικρίσεις διαφόρων Ευρωβουλευτών για το πακέτο διάσωσης και τις προσεγγίσεις ενάντια στην Κύπρο από την Τρόικα σε ομιλίες στο Στρασβούργο. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει την άσκηση διάσωσης Κύπρου-Γαλλίας που διεξήχθη στη Λάρνακα.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΧΡ)