Πάγια η θέση στήριξης της Αυστραλίας στο Κυπριακό

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, προεδρεύοντος του κ. Κωνσταντίνου Προκοπίου, προέδρου της ΠΑΣΕΚΑ και ΣΕΚΑ Βικτωρίας, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας.

Μετά την ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της ΕΓΣ 2012 από το γενικό γραμματέα κ. Χρήστο Πολέντα, έγινε η καθιερωμένη αναφορά του προέδρου και του ταμία. Ο κ. Προκοπίου αναφέρθηκε στην απαντητική επιστολή που έλαβε από τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, κ. Jason Clare, σχετικά με την παράταση της θητείας της ομάδας των Αυστραλών Αστυνομικών που υπηρετούν στην Κύπρο ως μέρος της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη, πληροφορίες έλεγαν ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση, στο πλαίσιο των περικοπών, είχε ήδη αποστείλει διερευνητική ομάδα στην Κύπρο, προκειμένου να εξετάσει και αξιολογήσει το έργο που επιτελούν οι 15 άνδρες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας που βρίσκονται εκεί ως μέρος της μόνιμης Ειρηνευτικής Δύναμης.

Ωστόσο, μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας (ΝΚ 5.11.2012) και την επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Προκοπίου, ο οποίος εξέφραζε τις ανησυχίες της ΠΑΣΕΚΑ για την στάση της Αυστραλίας θεωρώντας την «ως χτύπημα κάτω από τη μέση για το Κυπριακό», η κυβέρνηση αναθεώρησε. Έτσι στην επιστολή του, ο υπουργός διαβεβαιώνει τον κ. Προκοπίου για την παραμονή και σημειώνει. «Θεωρούμε ότι ο ρόλος των Αυστραλών Αστυνομικών είναι σημαντικός για την ειρήνηκαι η παρουσία τους θα συνεχιστεί στο νησί», αναφέρει.

Επίσης, με επιστολή της η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Τζούλια Γκίλαρντ, με την ευκαιρία της εκδήλωσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη για να γιορταστεί η επιτυχημένη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012, μεταξύ άλλων, απέστειλε τις πιο θερμές της ευχές στην Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, χαιρετίζοντας και τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Καμπέρα κ. Γιάννη Ιακώβου, για την εντατική του εργασία στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Αναφερόμενη στις σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου, η πρωθυπουργός, τόνισε ότι η θέση της Αυστραλίας για το Κυπριακό είναι πάγια και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. «Είναι μια δυνατή σχέση, κτισμένη πάνω στην αλληλοεκτίμηση και την πεποίθησή μας, ότι θα επικρατήσει ειρήνη και δικαιοσύνη στην μεγαλόνησο», γράφει η πρωθυπουργός. Ακολούθησε συζήτηση για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ιούλη που οργανώνουν οι κατά τόπους Επιτροπές για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και την παράνομη κράτηση του 37% του Κυπριακού εδάφους, την συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα τον προγραμματισμό για τις εκδηλώσεις Ιουλίου στην Βικτώρια. Περισσότερες πληροφορίες προσεχώς.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο κ Προκοπίου, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας που απορρέει από τη θέση του προέδρου της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ζήτησε να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του. Πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τους σύνεδρους. Έτσι ο κ. Προκοπίου συνεχίζει με αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Κώστα Ελισσέο, γραμματέα τον κ. Χρήστο Πολέντα και ταμία τον κ. Ανδρέα Δημητρίου. Αντιπρόεδροι είναι οι κ.κ. Σπύρος Κοροσίδης, Δημήτρης Βάρνας, Κώστας Δημαράς, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Χρήστος Χριστοφόρου, Τάκης Χριστοδούλου και Αβραάμ Γρηγορίου.

Πάγια στελέχη της ΣΕΚΑ είναι ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων και Οργανισμών κ. Πανίκος Μηνάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κ. Τζιμ Wood, και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, κ. Στέλιος Αγγελοδήμου. Την Επιτροπή στελεχώνουν επίσης αντιπρόσωποι κυπριακών και ελλαδικών Οργανισμών καθώς και όλοι αυτοί που έχουν την Κύπρο και το πρόβλημά της στην καρδιά τους.

Neoskosmos.com