Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Απριλίου 2013

Η ανακοίνωση χτες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη των μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο ημερήσιος Τύπος έχουν να κάνουν με τα όσα ανέφερε χτες κατά την πρώτη ακρόαση της Ερευνητικής Επιτροπής ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης, την πρόταση του Προέδρου της Cyta Στάθη Κιττή για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών, τις αντιδράσεις στην απόφαση της Βουλής για παγοποίηση προαγωγών αλλά και τις αντιπαραθέσεις που προκαλούν οι προαγωγές στην Αστυνομία.

Υπό τον τίτλο «Νέο ξεκίνημα» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι είναι «ελπιδοφόρο το πρώτο πακέτο μέτρων» και αναφέρεται σε ανάσα για τους δανειολήπτες, οδικό χάρτη για το αέριο, διασφάλιση οκτώ χιλιάδων θέσεων εργασίας κυρίως Κυπρίων, μείωση 9,5% στο ρεύμα και αύξηση των συντελεστών δόμησης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάθεση χτες του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Χρίστου Πατσαλίδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής γράφοντας ότι ο Χρίστος Πατσαλίδης έδειξε τους υπεύθυνους για την οικονομική καταστροφή. Σε τρίτο της θέμα η «Αλήθεια» αναφέρει ότι η Βουλή αγνόησε την «επείγουσα» έκκληση του Πανίκου Δημητριάδη να εξαιρεθεί η ΚΤ από τις πρόνοιες της νομοθεσίας για απαγόρευση των προσλήψεων και προαγωγών.

Υπό τον τίτλο «Αντίδοτο στην κρίση και αναζήτηση ευθυνών – Εξήγγειλε τα μέτρα ο Πρόεδρος, έπιασε δουλειά η Διερευνητική», η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «την πρώτη δέσμη μέτρων για άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου εξήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  και πως «τα 48 μέτρα που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βασισμένα σε πέντε άξονες ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη δέσμη μέτρων μέσα στον ερχόμενο μήνα καθώς και δέσμη μέτρων που αφορούν στις θεσμικές αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό του κράτους». Αλλού η «Σημερινή» γράφει ότι «χωρίς εξαιρέσεις θα είναι η νέα φορολογία για τα’ ακίνητα» ενώ σε τρίτο της θέμα γράφει ότι «άναψαν φωτιές οι προαγωγές στην Αστυνομία».

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Οδικός χάρτης για ενέργεια» γράφει ότι ο Πρόεδρος εξήγγειλε πακέτο μέτρων ανάπτυξης με ψηλά στην ατζέντα το αέριο. Οπως αναφέρει η εφημερίδα η Κυβέρνηση προχωρεί στη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων στο πεδίο του φυσικού αερίου θεωρώντας το ως βασικό πυλώνα που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα κρύα του λουτρού έμειναν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που ετοιμάζονταν ν’ ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας μετά την απόφαση της Βουλής για απαγόρευση των προαγωγών. Σε άλλο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση της Pimco οι ζημιές στο τραπεζικό σύστημα από τα προβληματικά δάνεια ενδέχεται να ανέλθουν στα επόμενα χρόνια στο αστρονομικό ποσό των 18,24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σωτηρία αντί ξεπούλημα» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι οι Πρόεδροι των ημικρατικών οργανισμών εξέτασαν χτες την πρόταση Κιττή για τη δημιουργία φορέα με τα περιουσιακά τους στοιχεία και για να αναζητηθεί δανεισμός αλλά και πως η Κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά την πρόταση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «κουρεύουν και τα στεγαστικά προγράμματα προσφύγων» και πως ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει εξηγήσεις στην Τρόικα για το πώς κατανέμονται οι προσφυγικές βοήθειες. Σε τρίτο της θέμα η «Χαραυγή» φιλοξενεί φωτογραφία από την έναρξη χτες των ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής με την κατάθεση του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Χρίστου Πατσαλίδη, γράφοντας ότι ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι «δεν μπορούσε να υπογραφεί νωρίτερα το Μνημόνιο» και πως «οι Τροϊκανοί απειλούσαν συνεχώς με διακοπή του ELA στη Λαϊκή».

Η αγγλόγλωσση  “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Κοινή δράση ο μόνος δρόμος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων καλώντας παράλληλα για περισσότερη συνεργασία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Προεδρικό, παρουσία Υπουργών, Βουλευτών, Αρχηγών κομμάτων και επιχειρηματιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε χτες το βράδυ μέτρα για να υποβοηθηθεί η εκκίνηση της οικονομίας και πως την ίδια ώρα ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης αερίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Χρίστος Πατσαλίδης κατά την κατάθεση του χτες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής παρομοίασε την μεταχείριση της Κύπρου από τη Γερμανία και το ΔΝΤ ως να «έριξαν σ’ ένα περιστέρι ατομική βόμβα». Αλλού γράφει πως σύμφωνα με την έκθεση της Pimco οι τράπεζες χρειάζονταν 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)