Πού “έφτασε” το έλλειμμα για το 2012

Στο 6% του ΑΕΠ ανήλθε το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 με όρους καθαρής δημοσιονομικής επίδοσης, αναφέρει σε διευκρινιστική του ανακοίνωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την ανακοίνωση από τη Eurostat των προσωρινών απολογιστικών δημοσιονομικών στοιχείων των χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σταϊκούρας το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat εμφανίζεται να ανέρχεται σε 10% του ΑΕΠ αλλά σ΄ αυτό προσμετράται η επίπτωση από το ποσό στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Πρόκειται για επίπτωση η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί και έχει εφάπαξ μόνο επίδραση όπως τη χαρακτηρίζει και η Eurostat.
Έτσι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών:

– Το έλλειμμα σε όρους καθαρής δημοσιονομικής επίδοσης, δηλαδή χωρίς την επίπτωση αυτή, ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ.
– Ο στόχος του προϋπολογισμού για το 2012 ήταν για έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ. Δηλαδή μειώθηκε κατά 3,8% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2011 (από 9,8% του ΑΕΠ σε 6% του ΑΕΠ).
– Το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ έναντι 2,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 (μείωση κατά 1,7% του ΑΕΠ).
Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι η Ελλάδα προσεγγίζει τον εθνικό στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και προσθέτει ότι «οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, αν και αναγκαίες, δεν είναι από μόνες τους ικανές για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πρέπει να ενισχύεται όλο και περισσότερο ο συνδυασμός τους με πολιτικές ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης».

newsit.gr