Αβραμόπουλος: Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων άνοιξε για να κλείσει! – Τσίπρας: Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός

Αβραμόπουλος: Καμία κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από τις αποζημιώσεις – Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει – Διακομματική επιτροπή, εξαιρούμενης της Χρυσής Αυγής για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας – “Όταν ψηφίζαμε τα Μνημόνια, κανείς δεν είπε για χρέη άλλων που φορτώθηκε ο Ελληνικός λαός” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Σταϊκούρας: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκλήρωσε επιτυχώς το έργο του – Παναγούλης: Το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι να πέσει το ΦΠΑ στο σουβλάκι! – Χρυσή Αυγή: Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες

“Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, άνοιξε για να κλείσει”, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Βουλή. Είπε ακόμα ότι απαιτείται εθνική συνενόηση και πως υπάρχει πολιτική βούληση.
“Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έκλεισε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Καμία κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις. Ό,τι μας αρνήθηκαν, το διεκδικούμε. Η εκκρεμότητα των πολεμικών αποζημιώσεων υφίσταται”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Χαρακτήρισε το θέμα “σύνθετο”, που έπρεπε να έχει “διευθετηθεί νωρίτερα”. “Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις με το ζήτημα των αποζημιώσεων. Είναι λάθος γιατί ένα ζήτημα ανοιχτό επί 60 χρόνια δεν χωρά στο χρονοδιάγραμμα της κρίσης, αλλά με τη διευθέτησή του σβήνει ένα σκοτεινό σημείο που μας άφησε η ιστορία και ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε: “Με απόφασή μας στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για την Έρευνα των Αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων. (…) Σύμφωνα, λοιπόν, με το ορισμένο χρονοδιάγραμμα η Ομάδα Εργασίας, υπό την αρωγή της Υποομάδας, ολοκλήρωσε το έργο της. Ολοκλήρωσε για πρώτη φορά, μετά από περίπου 70 χρόνια, την τακτοποίηση και καταγραφή του αρχειακού υλικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που σχετίζεται με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε: 1ον. Συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου φυλάσσεται διακριτά. 2ον. Ταξινόμηση των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία. 3ον. Ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση του καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού. 4ον. Καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού. Το παραδοθέν Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας χαρακτηρίστηκε, από την ίδια την Επιτροπή, ως Απόρρητο. Κι αυτό διότι πρόκειται για «υλικό» που περιέχει πληροφορίες πρωτογενούς έρευνας με υψηλό ανθρωπιστικό, ιστορικό, οικονομικό, πολιτικό, και εθνικό ενδιαφέρον, και το οποίο συνιστά «εργαλείο» προς αξιοποίηση στο ευρύτερο πλαίσιο των αξιώσεων της χώρας. Στη συνέχεια, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, το Πόρισμα παραδόθηκε, όπως γνωρίζετε, άμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκ του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου έχει την ευθύνη αξιολόγησης όλων των δεδομένων και των παραμέτρων για την αξιοποίησή του.   Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκλήρωσε το έργο που του αντιστοιχούσε. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ολοκλήρωσε με επιτυχία”.
Ο Μανώλης Γλέζος που προκάλεσε και την συζήτηση στην Βουλή, είπε ότι πιστεύει πως το θέμα είναι εθνικό. “Δεν διεκδικούμε τίποτα” είπε και καλέσε την κυβέρνηση να “ξεφύγει από τον ξύλινο λόγο που χρησιμοποιεί μέχρι τώρα και όλα αυτά που χρησιμοποιεί η διπλωματική γλώσσα… Ήρθε η ώρα το κοινοβούλιο να άρθει στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία”.
Η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις έγινε μετά από επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως τόνισε, το μόνο κόμμα που πρέπει να εξαιρεθεί από τη διακομματική αυτή επιτροπή είναι, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το “φιλοναζιστικό κόμμα, οι βουλευτές του οποίου σήμερα απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή”.
“Δε μπορώ να μην επισημάνω ότι το αίτημα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμμεί εδώ και 7 μήνες. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο γιατί είναι γνωστό ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι σε συρρίκνωση”, τόνισε ο κ.Τσίπρας και σημείωσε ότι επαναφέρει αυτό το αίτημα. “Προφανώς δεν είναι θέμα του προέδρου της Βουλής ειναι μια πολιτική απόφαση”, είπε.
“Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια και να φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να  ζούμε συνθήκες νέου κοινωνικού ολοκαυτώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό  το θεμα αναδεικνύεται ξανά όταν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και  διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία της χώρας και ο λαός ζει συνθήκες  εξαθλίωσης”, πρόσθεσε και χαρακτήρισε “ακάματα” τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Αποζημιώσεων, κατηγορώντας το πολιτικό σύστημα πως τους θεωρούσε γραφικούς. “Δεν υπηρξε  κυβερνηση που να θέσει σοβαρά αυτό το ζήτημα”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε «την άριστη δουλειά που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη συλλογή των εγγράφων και των αρχείων για τις γερμανικές αποζημιώσεις» και πρόσθεσε πως «από εδώ και πέρα χρειάζονται πολιτικοί χειρισμοί και προφανώς το εθνικό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους αξιόλογους, κατά άλλα, λειτουργούς του Δημοσίου».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να θέσει σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων τα έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και χαρακτηρίζονται απόρρητα. “Εμείς δεσμευόμαστε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης ανεξάρτητα από το ότι ο κ. Σόιμπλε έχει διαφορετική άποψη”, είπε.
“Πριν από 3 χρόνια σε αυτή τη Βουλη ψηφίζονταν το 1ο μνημόνιο, 2ο, 3ο  μετά το Καστελοριζο, με βασικό επιχειρημα ότι οι Ελληνες δεν μπορεί να  είναι μπαταχτσήδες ότι πρέπει να πληρώνουμε τα χρέη μας. Κανείς δεν  μίλησε για τα χρέη των άλλων αλλά χρέη που φορτώσαν στον ελληνικό λαό  χωρίς τη δική τους επιλογή, χρέη τα οποια ιστορικά και ηθικά οφείλουμε  να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας σήμερα δεν πρέπει να τεθούν στο  τραπέζι της διαπραγμάτευσης”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγόρησε τη Γερμανια πως “αποζημίωσε αυτούς που δεν μπορούσε να κάνει  αλλιώς και αυτούς τους οποίους θεώρησε ότι είχε ηθική υποχρέωση λόγω  ηθικής… του εβραικού λαού”. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα πρέπει  να βρει συμμάχουν ακόμη και μέσα στη Γερμανία. “Μόνο αν προσπαθήσουμε να  δημιουργηθεί ευρύ λαϊκό κίνημα συμπαράστασης για τις Γερμανικές  αποζημίωσεις ανάλογο όπως αυτό που δημιουηργήθηκε για τον πόλεμο του  Βιετνάμ μόνο τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα”.
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως  θέλει να ακούσει και τη δική του άποψη επί του θέματος. Γιατί μόλις  εξελέγη έκανε δυο πραγματα. Το πρώτο ήταν να φερει προς ψήφιση την  υπόθεση του κουκουλώματος της SIEMENS. Να αποσυρθεί το ελληνικό δημόσιο  από τις απαιτήσεις του απέναντι σε μια γερμανική εταιρία που διέφθειρε  με την παρουσία της τα κόμματα εξουσίας και κυβερνήσεις προκειμένου να  φέρει έργα και το δεύτερο να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την  Άνγκελα Μέρκελ και φυσικά ούτε λόγος για διεκδικήσεις και να της πει  ουδείς αναμάρτητος γιατί κάποτε ήταν αντίθετος με το μνημόνιο.
“Είναι ανιστόρητο και πολιτικά εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσει έως σήμερα τις αποζημιώσεις” είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι αυτή η άποψη δικαιώνει τη θέση Σόιμπλε. Κατηγόρησε κάποιους πως προσπαθούν να καπρωθούν από την υπόθεση επειδή ανέβηκαν τα ποσοστά τους και συμφώνησε με την πρόταση Τσίπρα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για το θέμα και να συσταθεί η διακομματική επιτροπή. Εξαίρεσε κι εκείνος τη Χρυσή Αυγή.
“Δεν τα θυμόμαστε αυτά για να μην είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας… Δεν είναι αντιστάθμισμα η αντάλλαγμα για πρόγραμμα προσαρμογής – βεβαίως και θα είμαστε συνεπείς – η συζήτηση για υποχρεώσεις Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα”, πρόσθεσε.
“Η σημερινή συζήτηση αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, σημειώνοντας ότι “όταν ο Αλέξης Τσίπρας το έβαλε ωμά απέναντι στον Σόιμπλε έσπευσαν να ειρωνευτούν. Τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης ειρωνεύονταν. Και το ερώτημα είναι ποιος Έλληνας πολιτικός το έθεσε πρόσωπο με πρόσωπο. Και το έχουν αποδεχτεί όλοι ακόμα και ο Χίτλερ που έδωσε τις 3 πρώτες δόσεις. Η μόνη μάχη που δινει σήμερα η κυβέρνηση είναι να κατεβάσει το ΦΠΑ στο σουβλάκι στο 13%”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς είπε: “Θέλουμε μια εθνική ηγεσία για να πετύχουμε αυτά που μα οφείλουν. Θέλουμε ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ και όχι ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ, ανθρώπους που θα διεκδικήσουν και δεν θα έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο των σιωνιστών Μέρκελ και Σόιμπλε! Δεν κυβερνά τη Γερμανία ο Χίτλερ, πέθανε τέτοιο  καιρό το 1945”.