Αθώοι όλοι για το ροζ DVD

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην «υπόθεση Ζαχόπουλου» για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου αθώοι είναι ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» Θέμος Αναστασιάδης και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Γιάννης Μακρυγιάννης.

Αθώα ομόφωνα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων κρίθηκε και η πρώην συμβασιούχος του υπουργείου Πολιτισμού και ερωμένη του Χρήστου Ζαχόπουλου την επίμαχη περίοδο, Εύη Τσέκου καθώς και ο δικηγόρος Χρήστος Νικολουτσόπουλος.

Η Ευη Τσέκου κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέυψε περιουσιακή ζημία ούτε του δημοσίου ούτε του μηνυτή Χρήστου Ζαχόπουλου. Ενδεχομένως να προέκυψε κατά τρίτου ο οποίος πιθανώς να έπαιρνε τη θέση της κας Τσέκου στο δημόσιο, αλλά κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από τη δικογραφία. Επιπρόσθετα, δεν προέκυψε ότι ο κος Ζαχόπουλος είχε νομική εξουσία διάθεσης ότι είχε δηλαδή τη δυνατότητα, να μονιμοποιεί ή να διορίζει υπαλλήλους. Με την ανάγνωση της απόφασης η Ευη Τσέκου ξεσπασε σε λυγμούς. Μίλησε για δικαίωση μετά από πολλά χρόνια είπε πως νιώθει ευτυχισμένη και πως ήδη κάνει νέο ξεκίνημα στη ζωή της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Θέμου Αναστασιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε «σήμερα είναι μια από τις καλύτερες μέρες του κ. Αναστασιάδη αφού κατέρρευσε μια σκευωρία έξι ετών. Η κρίση του δικαστηρίου ηταν δεσμευτική αφού ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε παράβαση πετου νόμου προσωπικών δεδομένων με απλαιότερη του απόφαση. Ο κ. Γιάννης Ματζουράνης συνήγορος του Γιάννη Μακρυγιάννη δήλωσε «μετά από μια μεγάλη αποδεικτική διαδικασία, μια υπόθεση που ξεκίνησε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος ως κακούργημα κατέληξε σε πανηγυρική αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Στη Γερμανία θα ελέγχονταν οι εισαγγελείς που ξεκίνησαν αυτή την υπόθεση. Η χρονική απόασπαση από τα γεγονότα και η ψυχραιμία είναι πάντα προς όφελος της Δικαιοσύνης».

Η υπόθεση αφορούσε το «ροζ DVD» με προσωπικές στιγμές του Χρήστου Ζαχόπουλου, που δημοσιοποιήθηκε μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, το 2007, του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

Το δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι έγινε η αντιγραφή και διακίνηση του DVD, ωστόσο αποφάσισε ότι το επίμαχο DVD δεν συνιστά παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, αφού κατά το νόμο «τα δεδομένα που είναι σε αποθηκευτικό μέσο όταν δεν είναι ομαδοποιημένα και ταξινομημένα με συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες σαφώς οριοθετημένες και προσδιορισμένες δεν αποτελούν αρχείο».