Η βυθισμένη πόλη του Ηρακλείου στο Αμπουκίρ φανερώνει τα μυστικά της

Lost city of Heracleion gives up its secrets

πηγή: The telegraph uk

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ -ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ  –  ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη βυθισμένη κάτω από τη θάλασσα 1.200 χρόνια πριν έχει αρχίσει να αποκαλύπτει πώς ήταν η ζωή στο θρυλικό λιμάνι της Thonis-Ηράκλειο.

Ξεχάσατε πόλη του Ηρακλείου δίνει τα μυστικά του

Ηράκλειο εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο περίπου 1.200 χρόνια πριν,  Φωτογραφία: Franck Goddio / Hilti Foundation, γραφικό: Yann Bernard
Richard Gray
Από  , Science Ανταποκριτής
Για αιώνες πίστευαν ότι ήταν ένας μύθος, μια πόλη του πρωτοφανούς πλούτου που αναφέρεται στον Όμηρο, και επισκέφθηκε από την Ελένη της Τροίας. Στην πραγματικότητα, το Ηράκλειο ήταν αλήθεια, και πρόσφατα δύτες άρχισαν να αποκαλύπτουν  θησαυρούς της, ενω οι αρχαιολόγοι έχουν κατασκευάσει μια εικόνα απεικονιζοντας  πώς ήταν η ζωή στην πόλη την εποχή των Φαραώ.
Η πόλη, που ονομάζεται επίσης Thonis, εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο περίπου 1.200 χρόνια πριν και βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας της Αιγύπτου ακτή στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας. Τώρα, η ζωή στην καρδιά των εμπορικών δρόμων στους κλασικούς χρόνους γίνονται σαφείς, ενώ οι ερευνητές σχηματίζουν την άποψη ότι η πόλη ήταν το κύριο κόμβο των τελωνειακών μέσω του οποίου όλες οι εμπορικές συναλλαγές από την Ελλάδα και αλλού στη Μεσόγειο εισήλθε στην Αίγυπτο.

Σχετικά Άρθρα

Φωτογραφία: Christoph Gerigk
Έχουν ανακαλύψει στα ερείπια της περισσότερα από 64 πλοία που εχουν ταφεί στο παχύ πηλό και άμμο που καλύπτει τώρα το βυθό της θάλασσας. Χρυσά νομίσματα και τα βάρια αγαλμνατα κατασκευασμένα από χαλκό και πέτρα έχουν βρεθεί
Οι Giant 16 αγάλματα έχουν αποκαλυφθεί και έφεραν στην επιφάνεια, ενώ οι αρχαιολόγοι έχουν βρει εκατοντάδες μικρότερα αγάλματα των θεών ήσσονος σημασίας στον πυθμένα της θάλασσας.
Πλάκες από πέτρα χαραγμένο και στις δύο αρχαία ελληνικά και Αρχαία Αιγυπτιακα έχουν επίσης φερει στην επιφάνεια.
Δεκάδες μικρες απο ασβεστόλιθο σαρκοφάγοι, επίσης, πρόσφατα αποκαλύφθηκαν από δύτες και πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μούμιες ζώων, και τοποθετήθηκαν εκεί για να κατευνάσουν τους θεούς.
Ο Δρ Damian Robinson, διευθυντής της Οξφόρδης Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος είναι μέλος της ομάδαςπου εργάζονται στην περιοχή, δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη πόλη”
«Η περιοχή έχει καταπληκτική συντήρηση. Αρχίζουμε τώρα να βλεπουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές μέσα σε αυτήν την πολη και προσπαθουμε να κατανοήσουμε τη ζωή εκεί.
«Εχουμε παρει μια πλούσια εικόνα των πραγμάτων, όπως το εμπόριο εκεί και τη φύση της θαλάσσιας οικονομίας στην τοτε αιγυπτιακή περίοδο.
Υπαρχουν πράγματα που ηρχοντι από την Ελλάδα και τους Φοίνικες.
Φωτογραφία: Christoph Gerigk
“Έχουμε εκατοντάδες μικρά αγάλματα θεών και προσπαθουμε σε ποιους θεους και ναους ανηκαν
«Τα πλοία είναι πραγματικο  ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των αρχαίων πλοίων που βρίσκονται σε ένα μέρος και έχουν βρεθεί πάνω από 700 αρχαίες άγκυρες μέχρι τώρα.”
Οι ερευνητές, σε συνεργασία με τη γερμανική τηλεόραση, έχουν επίσης δημιουργήσει μια τρισδιάστατη ανακατασκευή της πόλης.
Στο επίκεντρό της υπαρχει ένα ςτεράστιος ναός του θεόυ Αμμωνα- ο υπέρτατος θεός των Αιγυπτίων εκεινη την περιοδο
Ειδαμε ενα τεράστιο δίκτυο καναλιών και σταθμών, γεγονός που επέτρεψε στην πόλη να γίνει το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου εκείνη την εποχή.
Τελευταία αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να συζητήσουν τις ανακαλύψεις και αρχίζουν να αναδύονται οι θησαυροι που βρίσκονται στο Ηράκλειο
Το όνομά του εληφθη απο τον Ελληνα Ηρακλή, ο οποίος ηταν ισχυρος θρύλος σε αυτην την πολη
Αναφέρεται επίσης φευγαλέα στα αρχαία κείμενα.
Ο Δρ Robinson, δήλωσε: «Ήταν το μεγαλύτερο διεθνές εμπορικό λιμάνι για την Αίγυπτο εκεινη την εποχη  οπου η φορολογία υπηρχε στις εισαγωγες και εξαγωγες
Φωτογραφία: Reuters
Εχει Βυθιστεί κάτω από 150 πόδια του νερού, η περιοχή βρίσκεται σε αυτό που είναι σημερα  ο κόλπος του Αμπουκίρ.
Οι επιστήμονες έχουν μια μικρή ιδέα για το τι προκάλεσε την βυθιση της πόλης μέσα στο νερό σχεδόν 1.000 χρόνια αργότερα, αλλά πιστεύεται ότι αιτια ηταν η σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με μια ξαφνική κατάρρευση της ασταθούς ιζήματος
Με την πάροδο του χρόνου η πόλη εχει ξεθωριάστει από τη μνήμη ,αφου μαζί με άλλα έχασαν οικισμούς κατά μήκος της ακτής,που ήταν γνωστοι μόνο από μερικά αρχαία κείμενα.
Ο Δρ Franck Goddio ήταν ο πρώτος που ανακαλυψε την πολη στο βυθο, ενώ κάνει αποτύπωση της περιοχής, και ψάχνει για γαλλικά πολεμικά πλοία που βυθίστηκαν σε μαχες του 18 αιώνα
Φωτογραφία: Christoph Gerigk
Όταν οι δύτες άρχισαν κοσκίνισμα κάτω από τα παχιά στρώματα άμμου και λάσπης, δεν μπορουσαν να πιστεύουντι βρήκαν.
«Τα αρχαιολογικά στοιχεία είναι απλώς συντριπτικα», δήλωσε ο καθηγητής Sir Barry Cunliffe, ένας αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συμμετέιχει στην ανασκαφή.
“Ολα προστατεύοται από άμμο στο βυθό της θάλασσας για αιώνες και είναι άψογα διατηρημένα.”
Οι ερευνητές τώρα έχουν την ελπίδα ότι μπορούν να βρουν ακόμη και κάποιους  σαρκοφάγους οταν έθαβαν τους ανθρώπους σε ορισμένες από τις απομακρυσμένες περιοχές γύρω από τη βυθισμένη πόλη.
«Τα ευρήματα ενισχύουν  τη σημασία της συγκεκριμένης θέσης της διαρκούς πόλη στο« Στόμα της Θάλασσας της Ελληνικής », δήλωσε ο Δρ Goddio , ο οποίος συμμετειχε  στην ανασκαφή.
«Είμαστε μόλις στην αρχή της έρευνάς μας. Εμείς μάλλον θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για τα επόμενα 200 χρόνια για τον Thonis-Ηρακλείου ωςστε να αποκαλυφθεί πλήρως και να κατανοηθεί. “
* Βυθισμένη πόλη της Αιγύπτου / A Legend αποκαλύπτεται θα  εμφανιστεί στη γερμανική  Τv Arte  το Σάββατο, 11 Μαΐου στις 20:15