Κυπριακός Τύπος, 30 Απριλίου 2013

Η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για έγκριση ή απόρριψη του Μνημονίου Συναντίληψης και της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα είναι το κύριο θέμα σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται σήμερα είναι η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για εκσυγχρονισμό του κράτους, η κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής του πρώην ΥΠΟΙΚ Κίκη Καζαμία, η πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ, τα μέτρα για εξάλειψη της βίας στα γήπεδα και η τραγική είδηση του θανάτου της πρωταθλήτριας Κύπρου στο επί κοντώ Μαριάννας Ζαχαριάδη.

Η «Αλήθεια» στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο «Μεγάλη Τρίτη» γράφει ότι είναι μεγάλη μέρα για την Κύπρο η Μεγάλη Τρίτη αφού η Ολομέλεια της Βουλής σε μια κρίσιμη συνεδρία καλείται να κυρώσει το νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση και κάνει λόγο για θρίλερ, αφού η ψήφιση εξαρτάται από μια μόνο ψήφο. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι έχασε τη μάχη για τη ζωή η 23χρονη πρωταθλήτρια του επί κοντώ Μαριάννα Ζαχαριάδη η οποία έπασχε από το λέμφωμα Χότσκινς. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στη διευκρίνιση που δόθηκε από το Προεδρικό ότι ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δεν αρνείται να παραδώσει την προεδρική λιμουζίνα, απλώς την διατηρεί μέχρι να παραλάβει το δικό του αυτοκίνητο.

 

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ντέρμπι στη Βουλή», γράφει για την ψηφοφορία για το Μνημόνιο στη Βουλή και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί σε λεπτές ισορροπίες, με την ψήφο του βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη να εξελίσσεται σε άκρως καθοριστική. Αλλού, γράφει ότι σε σειρά μέτρων για εξάλειψη του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα κατέληξαν χθες Υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνομία. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής από τον πρώην ΥΠΟΙΚ Κίκη Καζαμία, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν αμοιβαία τα αισθήματα Χριστόφια – πρώην Διοικητή της ΚΤ Α. Ορφανίδη και μίλησε για ανυπαρξία σχέσεων.

 

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Οριακό ‘ναι’ της Βουλής», γράφει ότι η Βουλή θα επικυρώσει σήμερα το Μνημόνιο Συναντίληψης και τη Δανειακή Σύμβαση με οριακή πλειοψηφία και προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ προτείνει έξοδο από το ευρώ, κάτι που η Κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνο. Επίσης, γράφει ότι στο κενό πέφτουν οι καταγγελίες των Γερμανών σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο καθώς οι έρευνες φαίνεται να δικαιώνουν τις κυπριακές αρχές. Αλλού, αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρότεινε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μίνι συμφωνία για το αέριο της Κύπρου.

 

Η «Χαραυγή», με τίτλο «’Οχι’ στο Μνημόνιο», γράφει ότι πρόταση εξόδου από το μνημονιακό ζυγό ενέκρινε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι πρέπει ο λαός με δημοψήφισμα να αποφασίσει για την επώδυνη αλλά ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο κάλεσμα αντίστασης κατά του ‘καταστροφικού μνημονίου’ έξω από τη Βουλή σήμερα. Σε άλλο της δημοσίευμα, η ‘Χ’ γράφει ότι κούρεψαν 60% και τους διαμεσολαβητές των ασφαλειών και ότι Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Ασφαλειών αποδίδουν το λάθος σε λανθασμένη ερμηνεία του διατάγματος.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της θέμα στη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εκσυγχρονισμό του κράτους και σημειώνει ότι ο ΠτΔ είπε πως πρέπει να εξαλειφθεί η απραξία, η έλλειψη διαφάνειας και η γραφειοκρατία, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα έχουν ασυλία αλλά θα διώκονται ποινικώς. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η ομάδα του ΑΠΟΕΛ στέφθηκε πρωταθλήτρια μετά την πιο δύσκολη κούρσα για τον τίτλο. Επίσης, σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στην ψήφιση του μνημονίου σήμερα από τη Βουλή και σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ αποκάλυψε το σχέδιό του, που είναι η έξοδος από το ευρώ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)