“Έξω η Τρόικα” ήταν το μήνυμα των διαδηλωτών στη Λισαβόνα

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, για να διαδηλώσουν με αφορμή την ημέρα της Πρωτομαγιάς κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην χώρα, μετά το πρόγραμμα δανεισμού από την τρόικα.

«Έξω η τρόικα!», «ΔΝΤ Go Home!», «Η τρόικα δε με βοηθά, με κλέβει!», «Όχι στην προσωρινή εργασία, όχι στην ανεργία, όχι στην εξορία!», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών του κινήματος May Day στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας.
Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν φέτος να διαδηλώσουν χωριστά στο κέντρο της Λισαβόνας. Οι δύο ενώσεις έχουν διχασθεί αναφορικά με τη στάση που τηρούν έναντι του νέου κώδικα εργασίας που υιοθετήθηκε το περασμένο έτος και ο οποίος έγινε αποδεκτός από την UGT στα πλαίσια ξεχωριστής συμφωνίας που υπέγραψε με τις εργοδοτικές ενώσεις και με τον οποίο έχει διαφωνήσει απόλυτα η CGTP.
Η προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα CGTP επέλεξε ως σύνθημά της τη «μάχη κατά της φτωχοποίησης», ενώ η σοσιαλίζουσα UGT διαδήλωσε υπό το σύνθημα «ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Η CGTP διοργάνωσε επίσης περίπου άλλες 40 εκδηλώσεις σε «όλη τη χώρα», αξιώνοντας ως επί το πλείστον «αλλαγή της κυβέρνησης».

NewsIt.gr