Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, E. Mammadyarov, με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων να αποτελεί κυρίαρχο στόχο και των δύο πλευρών.
Ο αγωγός ΤΑΡ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, με την ελληνική πλευρά να επιδεικνύει την βούλησή της να υλοποιηθεί το έργο που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην αγορά της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιθανότατα θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων. Οι ημερομηνίες είναι ανοικτές ωστόσο μία λύση που εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο κ. Σαμαράς να σταματήσει στο Μπακού κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα από το Πεκίνο.Την επίσκεψη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα υπάρξουν συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν στο κοντινό μέλλον, απάντησε καταφατικά λέγοντας χαρακτηριστικά «ναι θα υπάρξουν».taravrasama2_625___Όσον αφορά στη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Mammadyarov για την πρόσκληση την οποία και ανταπέδωσε ενώ αναφέρθηκε στην παλαιότερη επίσκεψή του στο Μπακού ως υπουργός Τουρισμού.
«Σήμερα, αισθάνομαι μεγάλη χαρά που επιστρέφω, αυτή τη φορά ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Μπακού, μία πόλη που σφύζει από ζωή. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην εικοσάχρονη ιστορία των διευρυνόμενων διμερών μας σχέσεων. Όπως θα γνωρίζετε, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που αναγνώρισαν το Αζερμπαϊτζάν και που άνοιξαν Πρεσβεία εδώ στο Μπακού. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μπορώ να δηλώσω ότι η συνεργασία μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και βελτιώνεται συνεχώς και αυτή είναι η τρίτη φορά στο διάστημα ενός έτους που συναντώ τον συνάδελφο και φίλο μου, κ. Mammadyarov, αυτή τη φορά εδώ στο Μπακού, με την ευκαιρία της ευγενικής πρόσκλησης που μου απηύθυνε» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.Αναφερόμενος στη συνάντηση τόνισε ότι εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. «Ενημέρωσα τον Elmar σχετικά με τις προτεραιότητές μας εν όψει της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, καθώς και σχετικά με τα σχέδια μας με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αζερμπαϊτζάν. Συμφωνήσαμε, επίσης, να κάνουμε από κοινού βήματα σε τομείς, όπου μπορούμε να επεκτείνουμε περεταίρω τη συνεργασία μας. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πριν αυτούς τους τομείς. Πρόκειται για τον τουρισμό, το εμπόριο, τον πολιτισμό και την ενέργεια. Φυσικά, οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, και στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, στο έργο ΤΑΡ που η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία, υποστηρίζει πλήρως. Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που υποστηρίζουμε αυτό το έργο. Άλλες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν, κάτι που σημαίνει ότι το έργο αυτό καθίσταται πιο ανταγωνιστικό. Επίσης, χαιρετίζουμε τη συμμετοχή της SOCAR στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, ΔΕΣΦΑ, κάτι που επιβεβαιώνει τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως πρότεινε στον κ. Mammadyarov «να οργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση, υπό την αιγίδα της ηγεσίας των δύο χωρών μας, και να φιλοξενήσουμε πολύ σύντομα, είτε στην Αθήνα, είτε εδώ, μια συνάντηση υψηλού επίπεδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα αυτά τα επίπεδα που προανέφερα. Θα ήθελα, ακόμη μια φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε εχθές και σήμερα στο Μπακού και φυσικά, τελειώνοντας την παρέμβασή μου, θα ήθελα να σας πω ότι απηύθυνα πρόσκληση στον φίλο μου Elmar να επισκεφθεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να ξέρει ότι στην Ελλάδα έχει ένα καλό φίλο, αλλά και ως εκπρόσωπος της χώρας του θα συναντήσει στη χώρα μας ένα πολύ φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον για όλους τους Αζέρους που θα ήθελαν να την επισκεφθούν. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας» κατέληξε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η επίσημη θέση της Αθήνας σχετικά με τη διεξαγόμενη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον ομόλογό του. «Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται φυσικά στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ προς την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη. Το πιο σημαντικό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν βούληση, πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Γνωρίζετε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας διέπεται από μια αρχή, είναι μια πολιτική προσήλωσης στην ειρήνη. Θέλουμε πραγματικά να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, το ταχύτερο δυνατό, γιατί αυτό θα ήταν προς όφελος όλων, όχι μόνο σε αυτή την περιοχή, αλλά ευρύτερα. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, προκειμένου να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην επίλυση του ζητήματος αυτού. Για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με περιοχές που έχουν διέλθει δύσκολες στιγμές στο παρελθόν, πρέπει να χαράξουμε τον δρόμο προς την επίτευξη λύσεων. Ζούμε πλέον σε έναν ολοένα και πιο αλληλένδετο κόσμο. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να μην αφήνουμε τέτοιου είδους διαμάχες να εμποδίζουν την πρόοδο. Πιστεύω ότι βαθειά βούληση όλων των λαών της περιοχής είναι να ζήσουν ειρηνικά σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, συνεργασίας και φιλίας, και ότι αυτή η επιθυμία θα πρέπει να καθορίσει τον δρόμο που θα οδηγήσει κάποια μέρα στην επίλυση αυτού του προβλήματος» ανεφερε.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις υψηλού επιπέδου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο Αζερμπαϊτζάν, πιθανόν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο κοντινό μέλλον ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε «ναι, θα υπάρξουν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαίτζάν σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι ικανοποιημένος με τη συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, απάντησε πως είναι ωστόσο τόνισε πως υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. «Όπως είπα σήμερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας – μόνο κατά το διάστημα του τελευταίου έτους – σχεδόν τετραπλασιάστηκε και πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από τον ενεργειακό τομέα. Τα κυριότερα αντικείμενα των συζητήσεων μας είναι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα θα συζητήσουμε την ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα του αερίου. Όπως μόλις είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σχετικά με την έναρξη της υποβολής προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γνωρίζετε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στον διαγωνισμό. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για διάφορα είδη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Όπως είπε και ο Δημήτρης αναφερόμενος στην διοργάνωση μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, πρόκειται για μια από τις ιδέες που συζητούνται σχετικά με την διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων. Είπαμε επίσης, αναπτύσσοντας αυτή την ιδέα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η ενέργεια καθώς και άλλοι τομείς. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες υπάρχουν, και οι εταιρείες και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι, από πολιτικής άποψης, μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας. Σας ευχαριστώ» τόνισε.

Πηγή: NewPost.gr