Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Μαϊου 2013

Η επικύρωση χθες από τη Βουλή του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη ΝΕΤ, η ανεργία που μαστίζει την ΕΕ και η αύξησή της στην Κύπρο, κυρίως στους νέους, τα νέα κουρέματα μισθών που αποφάσισε χθες η Βουλή, καθώς και η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ουφ!.. Ψηφίστηκε» γράφει ότι πέρασε το Μνημόνιο από τη Βουλή με πλειοψηφία 29-27 και ότι γενική ήταν η ανακούφιση κυβέρνησης, κομμάτων – ακόμα και αυτών που ψήφισαν όχι- από την κύρωση της δανεικής σύμβασης και του μνημονίου. Επίσης  αναφέρει ότι απέτυχαν οι κινητοποιήσεις ΑΚΕΛ – Λιλλήκα αφού χωρίς πολύ κόσμο ήταν η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Αλλού, γράφει ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αναζητεί διαφορετικό πολιτικό στίγμα καθώς βρίσκεται υπό υπερβολική πολιτική πίεση, καταθέτοντας τη διαφωνία του με την απόφαση του ΑΚΕΛ για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ.

 

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Διχασμένη η Βουλή και ο λαός για το Μνημόνιο» γράφει ότι βαθιά διχασμένες εξήλθαν οι πολιτικές δυνάμεις από τη συζήτηση χθες της δανειακής σύμβασης η οποία ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία δύο ψήφων. Αλλού, γράφει ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε χώρα άνεργων και ήδη είναι δευτεραθλητής στην ΕΕ στην ανεργία, μετά την Ελλάδα με 14,2%. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέντευξη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη ΝΕΤ, ο οποίος είπε πως οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν προειλημμένες και αναφέρει ότι «πήγα αξιόπιστος και γύρισα αναξιόπιστος».

 

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μνημόνιο με το στανιό» γράφει ότι με τη σφραγίδα της Βουλής η  Κύπρος εισήλθε χθες σε μια νέα περίοδο αυτή των μνημονίων και προσθέτει ότι η Βουλή έβαλε χθες τη σφραγίδα της επικυρώνοντας ένα ‘γάμο χωρίς έρωτα’. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι νέο κούρεμα για τους μισθούς και τις συντάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποφάσισε χθες η Βουλή. Επίσης, σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι παρά το γεγονός ότι η τιμή στο αρνάκι γάλακτος είναι σχετικά μειωμένη, εντούτοις η ζήτηση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Εναλλακτική ελπίδας» γράφει ότι στον επιτάφιο του μνημονίου είναι η Κύπρος με τις ψήφους Κυβέρνησης, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ και ότι το ΑΚΕΛ είπε όχι προτείνοντας εναλλακτική λύση προοπτικής και ελπίδας. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι συζητήθηκε σχέδιο αφυπηρέτησης για 1000 τραπεζικούς υπαλλήλους από την ηγεσία της ΕΤΥΚ και το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, η ‘Χ’ αναφέρεται στην Εργατική Πρωτομαγιά και γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο τιμούν την επέτειο “κάτω από τη βαρετή σκιά του μνημονίου Αναστασιάδη- Τρόικας – Γιούρογκρουπ”.

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρεται και αυτή στο κύριο της θέμα στην επικύρωση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, εν μέσω, όπως γράφει, προειδοποιήσεων ότι μας αναμένουν ακόμη πιο δύσκολες στιγμές. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόδρομο ενώ οι Οικολόγοι την αποκάλεσαν την μεγαλύτερη ήττα στην 8,000 χρόνων ιστορία του τόπου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι στα 19 εκατομμύρια έφτασαν οι άνεργοι τον Μάρτη στην ευρωζώνη. Επίσης, σε άλλο της δημοσίευμα γράφει για τη διαδοχή της Βασίλισσας Βεατρίκης της Ολλανδίας από τον υιό της Βίλεμ Αλεξάντερ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)