Εδωσε το πράσινο φως η Κομισιόν για την ενίσχυση εκκαθάρισης της Αγροτικής…

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Μ. Παρασκευή να εγκρίνει την ενίσχυση εκκαθάρισης για την Αγροτική Τράπεζα. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση εκκαθάρισης που χορηγήθηκε από την Ελλάδα …
προς όφελος της Αγροτικής Τράπεζας ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση περιορίστηκε στο ελάχιστο απαραίτητο ποσό ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εξυγίανση. Επιπροσθέτως, η έξοδος της τράπεζας από την αγορά περιορίζει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, που προκλήθηκαν από την ενίσχυση. Στην απόφασή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι η ATE εξυγιάνθηκε τον Ιούλιο του 2012 όταν, κατόπιν διαδικασίας υποβολής προσφορών, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς.
Τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις τοποθετήθηκαν σε μια «κακή τράπεζα» με προοπτική την εκκαθάριση. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι αυτή η μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς δεν συνιστούσε κρατική ενίσχυση καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε την καλύτερη προσφορά στη διαδικασία υποβολής προσφορών.
Ωστόσο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τρία μέτρα υπέρ της ΑΤΕ και των μεταβιβαζόμενων δραστηριοτήτων περιείχαν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. Τα τρία μέτρα ήταν:
1) ανακεφαλαιοποίηση ύψους 290 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε το 2011
2) περαιτέρω ενίσχυση ύψους 7,471 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κενού χρηματοδότησης μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων
3) ανακεφαλαιοποίηση ύψους 570 εκατ. ευρώ προς όφελος των μεταβιβαζόμενων δραστηριοτήτων.
Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα ήταν σύμφωνα με τα κοινά κριτήρια της ΕΕ για την αναδιάρθρωση και την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η απορρόφηση των μεταβιβαζόμενων δραστηριοτήτων από την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, ιδίως υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων της Ελλάδας όσον αφορά την απορρόφηση.
Η διαδικασία απορρόφησης θα παρακολουθείται από ανεξάρτητο επίτροπο και θα αποτελεί επίσης μέρος της αξιολόγησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς. Επιπλέον, η ενίσχυση που χορηγήθηκε, προς όφελος των μεταβιβαζόμενων δραστηριοτήτων, περιοριζόταν στο ελάχιστο απαραίτητο ύψος ώστε να καταστεί δυνατή η συναλλαγή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει την αξιολόγηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς από πλευρά της Επιτροπής.