«Τα Αρχαία Ελληνικά πλάθουν γερά μυαλά»

Ο δρ James Harvey Kim On Chong-Gossard

Ο δρ James Harvey Kim On Chong-Gossard

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την εφημερίδα Neoskosmos.com

«Η νέα τεχνολογία έχει δημιουργήσει γρήγορους αναγνώστες, από τους οποίους όμως λείπει η κρίση. Η γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας είναι η καλύτερη άμυνα στον εύπεπτο τρόπο ανάγνωσης που κυριαρχεί σήμερα. Είναι η γλώσσα που μπορεί να πλάσσει δυνατά μυαλά και αυτό είναι που φέρνει στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας, Νομικής ή Αρχιτεκτονικής» λέει ο δρ Chong–Gossard.

Την Πέμπτη, 16 του Μάη στις 7.00 το απόγευμα, ο δρ Chong–Gossard, καθηγητής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, στο πλαίσιο της Σειράς Σεμιναρίων Ιστορίας και Πολιτισμού της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Αρχαίοι Έλληνες Θεοί και Σεξουαλικότητα». Πέρα από το ασυνήθιστο και μακροσκελέστατο όνομά του -James Harvey Kim On Chong-Gossard– ο διακεκριμένος επιστήμονας ξεχωρίζει και για πολλούς ακόμα λόγους. Είναι αμερικανο-γαλλο-κινεζικής καταγωγής και ενώ γεννήθηκε στις ΗΠΑ, η επαγγελματική του καριέρα στο χώρο των Κλασσικών Σπουδών ξεκίνησε στην Αυστραλία. Ασυνήθιστο και το θέμα της διάλεξής του, και αυτό γιατί, όπως μας είπε, στην ομιλία του θα αφήσει τον Δία, τον Διόνυσο και την Αφροδίτη –που φημίζονται για την ιδιαίτερα άτακτη σεξουαλική τους ζωή– «ήσυχους» και θα ασχοληθεί με τον Ερμή.

Με έναυσμα αυτή τη διάλεξη, όμως, συζητήσαμε με τον δρ Chong–Gossard και κάποια άλλα θέματα όπως αυτό της επιβίωσης των κλασσικών σπουδών και δη των Αρχαίων Ελληνικών στα αυστραλιανά πανεπιστήμια, των στρατηγικών που μπορούν να εφαρμοστούν για να γίνει αυτό εφικτό αλλά και τα οφέλη εκμάθησης της γλώσσας των Αρχαίων προγόνων μας. Οι απόψεις του πολυγραφότατου, ‘εραστή του Ευριπίδη’ ακαδημαϊκού δρ. Chong–Gossard, μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα αφετηρία για τον τρόπο με τον οποίο η παροικία θα χειριστεί παρόμοιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την επιβίωση των τμημάτων Νέων Ελληνικών στα Πανεπιστήμια.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΜΥΑΛΑ

Είστε ένας νεότατος άνθρωπος που μεγάλωσε και μορφώθηκε σε μία εποχή που πτυχία όπως αυτό των Κλασσικών Σπουδών θεωρούνται ‘δεύτερης κατηγορίας’ με την έννοια ότι τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου δίνουν προτεραιότητα και επενδύουν πολλά χρήματα στα τμήματα των θετικών επιστημών τα οποία βέβαια και προωθούν. Τι σας ώθησε να ακολουθήσετε τον δρόμο των Κλασσικών Σπουδών; Μεγάλωσα στο Οχάιο και η πρώτη μου επαφή με τον κλασσικό κόσμο ήταν μέσα από την ίδια μου την οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν καθηγητής Ιστορίας και γνώριζε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Έτσι, από το Γυμνάσιο ακόμα πήρα το μάθημα των Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών. Αγάπησα με πάθος και τις δύο γλώσσες, τόσο μάλιστα που για μένα ήταν μία φυσική εξέλιξη να ακολουθήσω τις κλασσικές σπουδές όταν πήγα στο πανεπιστήμιο. Ερωτεύτηκα την Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, τη γλώσσα, την κουλτούρα. Ανακάλυψα ότι, μαθαίνοντας Αρχαία Ελληνικά μάθαινα στην ουσία να διαβάζω σωστά. Τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα είναι υψηλής ποιότητας λογοτεχνία, είτε πρόκειται για θεατρικά έργα είτε για ιστορικά κείμενα είτε για φιλοσοφικούς διαλόγους. Χρειάζεται υπομονή για να ξεκλειδώσεις το νόημά τους. Και η ανάγνωση του κειμένου είναι μόνο η αρχή αφού δεν είναι μόνο τα γεγραμμένα που χρειάζεται ο προσεκτικός αναγνώστης για να κατανοήσει το κείμενο και τις ιδέες πίσω απ’ αυτό. Χρειάζεται επίσης να κατανοήσεις γιατί γράφτηκαν αυτές οι λέξεις όπως γράφτηκαν, τι δεν γράφτηκε και γιατί. Όλη αυτή η διαδικασία καταρχήν σε διδάσκει την αρετή της υπομονής και εκ των υστέρων σε μαθαίνει να διαβάζεις με την βαθύτερη έννοια του όρου. Τώρα για μένα όλη αυτή η διαδικασία ήταν και συνεχίζει να είναι μία φανταστική εμπειρία. Μετά είναι και τα θέματα που πραγματεύονται τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν απλοϊκοί διάλογοι πουθενά. Δηλαδή δεν θα διαβάσεις πουθενά να μιλούν δύο άνθρωποι για τον καιρό όπως κάνουμε εμείς σήμερα. Πραγματεύονται φιλοσοφικά, υπαρξιακά θέματα και αυτό από μόνο του είναι επίσης σημαντικό. Γιατί η γνώση της Αρχαίας Ελληνικής δεν μας μαθαίνει μόνο αναλυτική σκέψη αναφορικά με την ανάλυση στην φόρμα της γλώσσας αλλά και όσον αφορά την ανθρώπινη εμπειρία. Μας βάζει διλλήματα, μας μαθαίνει να εξασκούμε την κρίση μας.

Κατά πόσο νομίζετε ότι οι φοιτητές σας σήμερα αντιλαμβάνονται το πόσο ωφέλιμη μπορεί να τους είναι η Αρχαία Ελληνική γλώσσα γενικότερα στη ζωή τους; «Νομίζω στον ίδιο βαθμό με εμένα όταν άρχισα να σπουδάζω Αρχαία Ελληνικά. Η νέα τεχνολογία έχει δημιουργήσει γρήγορους αναγνώστες από τους οποίους όμως λείπει η κρίση. Η γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας είναι η καλύτερη άμυνα στον εύπεπτο τρόπο ανάγνωσης. Είναι η γλώσσα που μπορεί να πλάσσει δυνατά μυαλά και αυτό είναι που φέρνει στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου φοιτητές ιατρικής, βιοχημείας, νομικής ή αρχιτεκτονικής. Το τμήμα των Αρχαίων Ελληνικών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης έχει συνολικά 40 φοιτητές. Πολλές φορές που τους ρωτάω γιατί επέλεξαν το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών απαντούν ‘γιατί είναι ενδιαφέρον, γιατί μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε, να αναπτυχθούμε πνευματικά, γιατί έχουμε βαρεθεί την απομνημόνευση τύπων και θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την ανθρώπινη φύση’ και άλλα συναφή. Για μένα αυτό σημαίνει ότι όντως βλέπουν την αξία του. Μετά είναι και ο μικρός αριθμός των τάξεων του τμήματος, είμαστε μία μικρή κοινότητα γνωριζόμαστε όλοι και η ατμόσφαιρα στην τάξη είναι ζεστή και αυτό σίγουρα το απολαμβάνουν οι φοιτητές».