Γνωρίστε τον ιδρυτή της κινηματογραφικής βάσης δεδομένων IMDb

Ο Κολ Νίντχαμ είναι σήμερα 46 χρονών και δηλώνει πως έχει παρακολουθήσει 8.524 ταινίες – μέχρι στιγμής φυσικά. Τον έχουν παρομοιάσει με κάποιες από τις πιο τρανταχτές προσωπικότητες της καινοτομίας αλλά και της επιτυχίας όπως τον μεγαλοπαραγωγό Χάρβεϊ Γουάιστιν (συνιδρυτής της Miramax Films, βραβείο Όσκαρ για την παραγωγή της ταινίας «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»), τον ιδρυτή του facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ και τον Στιβ Τζομπς (συνιδρυτής της Apple). Ο Νίντχαμ όμως διατηρεί μια πολύ χαμηλών τόνων ζωή παρέα με τη γυναίκα του και αποδίδει την επιτυχία του σε ακριβώς αυτό: ότι είναι από την ίδια «πάστα» με το κοινό της ιστοσελίδας του.

Με έδρα του την πόλη Μπρίστολ στη Νοτιοδυτική Αγγλία, ο Νίντχαμ ίδρυσε την κινηματογραφική αυτή πλατφόρμα το 1990, πριν καν την εμφάνιση του παγκόσμιου ιστού. Αρχικά σα χόμπι, ο Νίντχαμ επικοινωνούσε και παρείχε πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αργότερα, με την επέκταση του διαδικτύου, το IMDb μετατράπηκε σε ιστοσελίδα και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στις 50 πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες του κόσμου με 160.000.000 αποκλειστικούς χρήστες μηνιαίως.

Ο Κολ Νίντχαμ

Το 1998, ο Νίντχαμ πούλησε το IMDb στην εταιρεία Amazon.com διατηρώντας όμως τα ηνία του δημιουργήματός του. Σήμερα, αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή των φίλων του κινηματογράφου και όχι μόνο στρώνει το χαλί πάνω στο οποίο αυτοί βαδίζουν, αλλά κρατάει σε εγρήγορση και όσους φτιάχνουν τις ταινίες. Μέσα από το «σταρόμετρο» που πλέον συμβολίζει το IMDb αξιολογούνται ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί με βάση τη δημοτικότητά τους. Συγχρόνως, μέσω της συνδρομητικής ιστοσελίδας IMDbPro, παρέχεται η παρακολούθηση των κερδών αλλά και ζημιών των ταινιών.

Όπως ο Νίντχαμ εξηγεί, η κινηματογραφική βιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες με εποικοδομητική σύνεση: «Μπορείς να εντοπίσεις ένα ανερχόμενο αστέρι όσο βρίσκεται ακόμη στη φθηνότερη του αμοιβή, ή μπορείς να διακρίνεις ανθρώπους που, ενώ είναι ακόμη εκπληκτικοί, βρίσκονται στην παρακμή τους».

Η πρώτη ταινία που είδε στον κινηματογράφο ο Κολ Νίντχαμ ήταν «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, σε ηλικία 8 ετών, ενώ οι αγαπημένοι του προσωπικά ηθοποιοί είναι ο Κάρι Γκραντ και η Κάθριν Χέμπορν. «Το κρυφό μου σχέδιο…δηλαδή, το φανερότατο πλέον σχέδιο μου, είναι να κάνω τους πάντες να αγαπήσουν τον κινηματογράφο και την τηλεόραση όσο εγώ».

Δε ξέρουμε εάν το σχέδιο του Νίντχαμ έχει επιτευχθεί. Το σίγουρο είναι πως η πλατφόρμα που έπλασε έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία κινηματογραφική εγκυκλοπαίδεια διαδικτυακής κάλυψης. Το IMDb σήμερα προσφέρει περισσότερα από 130.000.000 στοιχεία πληροφόρησης για περισσότερες από 2.000.000 ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα και 4.000.000 ηθοποιούς και μέλη της παραγωγής.

Στο γιατί η διαδραστικότητα του IMDb έχει γίνει τόσο δημοφιλής ο Νίντχαμ απαντάει: «Ο κινηματογράφος είναι μια από αυτές τις μοναδικές βιομηχανίες όπου οι άνθρωποι διασυνδέονται μεταξύ τους για να δουλέψουν και μετά διασκορπίζονται…[το IMDb] απευθύνεται στους ανθρώπους που αναζητούν αυτή τη διασύνδεση και να μοιραστούν γνώσεις και είναι μια καλή πλατφόρμα για αυτό».

Η βάση του IMDb παραμένει στο Μπρίστολ, με γραφεία επίσης στο Σηάτλ και τη Σάντα Μόνικα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

e-go.gr