Χωρίς απεργία αρχίζουν αύριο οι Πανελλήνιες- Πρυτάνευσε η λογική!

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της ΟΛΜΕ και νέα ψηφοφορία σημειώθηκε ανατροπή τα ξημερώματα και όπως όλα δείχνουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2013 θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς κινητοποιήσεις των καθηγητών.

Η ΟΛΜΕ, την ύστατη ώρα, αποφάσισε να κάνει βήμα πίσω και να πάρει πίσω την απόφαση για 24ωρη απεργία την ημέρα που θα κάνουν πρεμιέρα οι πανελλαδικές. Για να φτάσουμε όμως ως εκεί, προηγήθηκε 12ωρο θρίλερ και η μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων (ΕΛΜΕ).

Η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις (σ.σ. η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία αύριο και είχε προτείνει 24ωρες επαναλαμβανόμενες από τις 20 έως τις 24 του μήνα) είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων.

Όμως η ΟΛΜΕ αποφάσισε να υποχωρήσει υπό το βάρος
– της επιστράτευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση και την οποία είχε δείξει πως δεν θα πάρει πίσω
– της στάσης που κράτησαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ (σ.σ. «άδειασαν» την ΟΛΜΕ όταν αποφάσισαν να μην κάνουν δεκτό το αίτημά τους για κοινή απεργία στην πρεμιέρα των εξετάσεων) και
– τις πιέσεις από την κοινωνία, που δεν ήταν και τόσο «θερμή» απέναντι στην κινητοποίηση των καθηγητών εν μέσω πανελλαδικών.

Έτσι, ενώ η απεργία είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία (78 ΝΑΙ, 4 ΟΧΙ και 3 λευκά σύμφωνα με πληροφορίες), η ΟΛΜΕ αποφάσισε να θέσει θέμα μη πραγματοποίησης της απεργίας και ζήτησε από τους προέδρους των ΕΛΜΕ να ψηφίσουν κάτι άλλο: αν, δεδομένων των συνθηκών με την επιστράτευση, υπάρχουν οι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία.

Μόλις τέθηκε το ερώτημα, επικράτησε ένταση, καθώς πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις παρά να ψηφίσουν επί του συγκεκριμένου ερωτήματος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

18 πρόεδροι ψήφισαν πως υπάρχουν όροι για να γίνει η απεργία, 9 ψήφισαν το αντίθετο και 57 λευκό. Έτσι, δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία και απεργία δεν θα γίνει.
Μετά και απ΄ αυτό το αποτέλεσμα οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποχώρησαν, λήγοντας τη μαραθώνια συνεδρίασή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η οριστική απόφαση αναμένεται σήμερα Πέμπτη και κατά τα φαινόμενα η απεργία οδεύει σε αναστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας , ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

 

Πηγή: NewsIt.gr με στοιχεία και από In.gr

ΣΗΜ:  Η ΡΗΡ με άρθρο ΓΝΩΜΗΣ είχε επισημάνει το οξύμωρο οι καθηγητές που όλο το χρόνο πάσχιζαν μέσα στις διδακτικές αίθουσες να εφοδιάσουν τους μαθητές τους με τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για να επιτύχουν την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με μία απεργία να τα τινάξουν όλα στον αέρα υποθηκεύοντας το μέλλον των μαθητών τους. Είχε δε προτείνει λύση που και τα υπαρκτά προβλήματα των καθηγητών να προβάλλονταν και οι μαθητές να προχωρούσαν κανονικά με τις Πανελλαδικές.  https://www.panhellenicpost.com/archives/50696