Ο Κυπριακός Τύπος, 19 ΜΑΪΟΥ 2013

Το Κυπριακό, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με το έγγραφο Ντάουνερ, η γνώμη των Κυπρίων για το Ευρώ και το Μνημόνιο, η νομοθεσία για τα συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών, η κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου, η ψηφιακή πλατφόρμα του ΡΙΚ και οι κατηγορίες ενάντια στην Κυβέρνηση για μεθοδεύσεις προς εξυπηρέτηση ιδιωτικής εταιρείας, καθώς και η διαφαινόμενη νέα στάση της Γερμανίας απέναντι στις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στις κυριακάτικες κυπριακές εφημερίδες της Κύπρου.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ανοιξε ο δρόμος για αλλαγές στα συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υλοποιώντας προεκλογική του δέσμευση απέσυρε από το Ανώτατο Δικαστήριο τη νομοθεσία για τους διορισμούς των μελών των ΔΣ, εναντίον της οποίας έγινε αναφορά από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια με τον ισχυρισμό ότι είναι αντισυνταγματική. Αλλού, γράφει ότι μπάζει νερά η διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο-οδηγία από την Κεντρική. Σε άλλο της θέμα, γράφει για τη μάχη μεταξύ Μάριου Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία του ΔΗΚΟ.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνη στο ευρώ…οι Κύπριοι πολίτες», φιλοξενεί δημοσκόπηση στην οποία οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να αποχωρήσουμε από το ευρώ, ενώ και η πλειοψηφία εγκρίνει την υπερψήφιση του Μνημονίου από τη Βουλή. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή τραγωδία με τον μυστήριο θάνατο 12χρονης λίγη ώρα μετά τη μεταφορά της στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου. Σε άλλο της θέμα, η «Σ» γράφει ότι κλείνουν ιστορικά σχολεία της υπαίθρου.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επαιζε με τη φωτιά ο Ντάουνερ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι το ποτήρι ξεχείλισε και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας όταν οι συνεργάτες του Ντάουνερ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με το Προεδρικό ζήτησαν να μάθουν κατά πόσο στο δείπνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από το διαπραγματευτή. Σε άλλο του θέμα στο οικονομικό ένθετο, ο «Φ» γράφει ότι επανήλθε το φαινόμενο των μαζικών αφυπηρετήσεων στη δημόσια υπηρεσία. Αλλού, πλαισιωμένο από σχετικό φωτορεπορτάζ, ο «Φ» γράφει για τις εγκαταλειμμένες εκκλησίες της Παναγίας της Μελανδρίνας και του Αντιφωνητή  στον κατεχόμενο Αγιο Αμβρόσιο.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ψηφιακή διαπλοκή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «μείζον πολιτικό θέμα εγείρεται από τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για ακύρωση της νόμιμης άδειας που κατέχει το ΡΙΚ για την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Velister». Αλλού, φιλοξενεί τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία, ο οποίος έθεσε ερωτηματικά ως προς την προσπάθεια απαλλαγής των τραπεζών από τις ευθύνες τους. Σε άλλο θέμα, η «Χ» γράφει ότι το ΑΚΕΛ άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για την απόφαση της «να κουρέψει όλα στεγαστικά προγράμματα για τους πρόσφυγες και τους αυτόχθονες».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χαλαρώνει τη θηλιά η Μέρκελ», ότι το Βερολίνο φαίνεται να κάνει μερική στροφή από την πολιτική της σκληρής λιτότητας, χαράζοντας νέα πολιτική με παροχή κινήτρων που προωθούν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη στην Κύπρο και σε άλλες χώρες που είναι σε Μνημόνιο. Αλλού, γράφει ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον για το Κυπριακό από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας, οι οποίες όμως θέλουν να κάνουν διακριτικές κινήσεις. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την αίσθηση που προκάλεσε η απόφαση της Αντζελίνα Τζολί να υποβληθεί σε προληπτική εκτομή μαστών επειδή διέθετε ένα γονίδιο που αυξάνει δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Σκληρή στάση στο Κυπριακό», φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος προτείνει αυτή τη στάση, δηλώνοντας πως δεν είναι τυχαίο που ο Ντάουνερ επέλεξε αυτή χρονική στιγμή για να παρουσιάσει το 77σέλιδο έγγραφό του. Αλλού, γράφει ότι όλο το Στόλο ετοιμάζεται να βγάλει στο Αιγαίο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την πραγματοποίηση άσκησης αλλά και ενόψει της ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα και της συνεργασίας με την Κύπρο και τον Ισραήλ. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΚΟΑ Πάμπου Στυλιανού στο ΚΥΠΕ, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το φαινόμενο των στημένων αγώνων είναι μια γάγγραινα που απειλεί το ποδόσφαιρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επιπλέον επιδρομή στην Τράπεζα Κύπρου είναι πιθανή», γράφει ότι υπάρχει μια πιθανότητα το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων από 37,5% να φθάσει μέχρι και το 60%, ενώ προσθέτει πως η παρούσα κατάσταση με την αβεβαιότητα στη διοίκηση της Τράπεζας θα πρέπει να τερματιστεί. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η ΕΕ βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με κανονισμούς σχετικά με το ελαιόλαδο. Αλλού, γράφει ότι η διαδικασία προσφορών για την ανακαίνιση των οθωμανικών λουτρών στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας ξεκίνησε την Τετάρτη.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)