Πολιτικό ζήτημα η ηχομόνωση ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αδελαϊδα

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Neoskosmos.com

Ο βίος και τα έργα του Αρχιμανδρίτη Προκόπιου Κανάβα, εφημέριου του Ιερού Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Αδελαΐδας και Νότιας Αυστραλίας, απειλεί να στερήσει από τον κοινοτικό ναό 5 εκ. δολάρια που έχει εγκρίνει η κοινοπολιτειακή κυβέρνηση για την ηχομόνωσή του.

Η εφημερίδα «The Australian» αποκάλυψε με δημοσίευμά της (16/5/2013), ότι η Αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας «ερευνά νέες καταγγελίες σε βάρος εκκλησίας, η οποία έλαβε χορηγία 5 εκατομμυρίων δολαρίων» από τον προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος, που κατέθεσε ο θησαυροφύλακας, Wayne Swan, την παρελθούσα Τρίτη.
Η αγγλόφωνη εφημερίδα επανέρχεται στην «περυσινή ανάκριση του κ. Προκόπιου από την αστυνομία του Ισραήλ, σχετικά με καταγγελθείσα αλλοίωση συστατικής επιστολής», την «πρόσκλησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας να δώσει εξηγήσεις για ανακριβείς προσωπικές πληροφορίες, που είχε καταχωρήσει στο Facebook» και τις «επανειλημμένες γραπτές προειδοποιήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο προς τον κ. Προκόπιο για τη συμπεριφορά του».

Η «The Australian» επανέρχεται, επίσης, «στην απόλυση» του κ. Προκόπιου από την Αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας, το Φεβρουάριο 2011, μία εβδομάδα μετά την πρόσληψή του ως Ορθόδοξο κληρικό του σώματος.

Η «The Australian» δημοσίευσε, επίσης, δήλωση αντιπροσώπου της αστυνομίας της Νότιας Αυστραλίας σύμφωνα με την οποία «η αστυνομία της περιοχής Sturt είναι ενήμερη καταγγελιών, που κυκλοφορούν σε ενορία των δυτικών προαστίων». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε, ότι «η αστυνομία διενεργεί προκαταρκτικές έρευνες, ενώ (μέχρι την ημέρα του δημοσιεύματος) δεν είχε υποβληθεί επίσημη καταγγελία στην αστυνομία».

Η έρευνα του «Νέου Κόσμου» για την παχυλή χορηγία στον κοινοτικό ναό αποκάλυψε τα ακόλουθα:
– Ο προϋπολογισμός για το νέο οικονομικό έτος περιλαμβάνει κονδύλι 5 εκ. δολαρίων για την ηχομόνωση του ιερού ναού Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Thebarton της Αδελαΐδας.
– Ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου είναι το τελευταίο κοινοτικό κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο Αδελαΐδας, που συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα ηχομόνωσης κοινοτικών κτιρίων και ιδιωτικών κατοικιών που συνορεύουν με το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Νότιας Αυστραλίας, που λειτούργησε η κυβέρνηση John Howard to 2000.
– Η ηχομόνωση του ναού και του παρακείμενου κοινοτικού κτιρίου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να πληρούν τα δύο κτίσματα τις αυστραλιανές προδιαγραφές ηχομόνωσης.
– Στο πλαίσιο του προγράμματος ηχομόνωσης κοινοτικών κτιρίων και ιδιωτικών κατοικιών η κυβέρνηση Howard είχε χρηματοδοτήσει την ηχομόνωση οκτώ κοινοτικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων ναών άλλων δογμάτων, ένα σχολείο, ένα γηροκομείο και 648 ιδιωτικές κατοικίες.
– Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανήλθε σε 5 εκ. δολάρια, τα οποία η κοινοπολιτεία εισπράττει με ειδική εισφορά για την ηχορύπανση, που πλήρωσαν οι χρήστες του αεροδρομίου Αδελαΐδας την περίοδο 2000-2010 και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες για βραχύτερο χρονικό διάστημα.
– Η ηχομόνωση του ναού Αγίου Νικολάου και των άλλων κτισμάτων ελέγχεται από ειδικούς υπαλλήλους του υπουργείου Συγκοινωνιών και Υποδομών, το οποίον αναθέτει το έργο ηχομόνωσης σε ιδιώτες με μειοδοτικό διαγωνισμό.
– Το υπουργείο Συγκοινωνιών και Υποδομών χρηματοδότησε στο παρελθόν την ηχομόνωση του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου (3,43 εκ. δολάρια) και του Κολεγίου «Άγιος Γεώργιος» (5,7 εκ. δολάρια).

Η χορηγία των 5 εκ. δολαρίων έφθασε μέχρι το γραφείο της πρωθυπουργού, Julia Gillard, η οποία απέφυγε τα σχόλια, δηλώνοντας, ότι «δεν ελέγχει τα μικρά κονδύλια που περιέχει ο προϋπολογισμός».

Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών, Anthony Albanese -το υπουργείο του οποίου προσλαμβάνει ιδιώτες για την εκτέλεση τέτοιων έργων και πληρώνει κατ’ ευθείαν τους ανάδοχους ιδιώτες- δηλώνει, ότι ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου δικαιούται τη χορηγία στο πλαίσιο του Νόμου μόνωσης του ήχου, που προκαλούν τα αεροπλάνα.
«Δύο ναοί της περιοχής, ο καθολικός ναός Queen of Αngels και ο ελληνικός ορθόδοξος ναός Αγίου Γεωργίου, χρηματοδοτήθηκαν με 3 και 3,5 εκ. δολάρια αντίστοιχα. Αποφασίσαμε (σ.σ. η ηχομόνωση στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου) να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος» διασαφήνισε ο κ. Albanese.

Τη χορηγία των 5 εκ. δολαρίων στηρίζει με δήλωσή της στην «The Australian» και η Εργατική βουλευτής Adelaide, κ. Kate Ellis: «Ο ναός χρειάζεται την ηχομόνωση για να πληροί τις αυστραλιανές προδιαγραφές, γι’ αυτό έχει τη στήριξή μου ως το τελευταίο κοινοτικό κτίριο της περιοχής, που καλύπτεται από το πρόγραμμα ηχομόνωσης» είπε.
Όμως, ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής Νότιας Αυστραλίας, κ Simon Birmingham, δήλωσε στο ABC ότι θα παραπέμψει τη χρηματοδότηση του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της κοινοπολιτειακής γερουσίας.

«Εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, για ηχομόνωση κτιρίων με $100,000 κόστος ανά κτίριο, χρήζει έρευνας η απροειδοποίητη παροχή κονδυλίου 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ναό, αρκετά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ηχομόνωσης.

«Πρόκειται για περίεργη ρύθμιση και με ενδιαφέρει να μάθω πώς, τέλος πάντων, δικαιολογείται το ασυνήθιστα υψηλό κόστος (σ.σ. ηχομόνωσης ενός ναού)».
Την εξέταση της χορηγίας από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της γερουσίας ζητά και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής, Νικ Ξενοφών.
Σε συνέντευξή του στο ABC o κ. ξενοφών δήλωσε, ότι «¨τα πέντε εκατομμύρια δολάρια είναι μεγάλο χρηματικό ποσόν» και ζήτησε από την κοινοπολιτειακή κυβέρνηση «να δικαιολογήσει τη χορηγία και να ασκήσει τον ενδεδειγμένο έλεγχο για τη σωστή διάθεση των χρημάτων».

Ο κ. Ξενοφών  απέφυγε να απαντήσει σε σχόλιο του δημοσιογράφου του   ABC, ότι ο κ. Προκόπιος είναι «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα»,  αλλά υπέδειξε ότι «αδιάφορα από την προσωπικότητα του αναφερόμενου κληρικού, πρέπει να γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος».