Ο Κυπριακός Τύπος, 28 Μαϊου 2013

Ο διαφαινόμενος διορισμός του Χρήστου Σορώτου στην θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από τo καθεστώς εξυγίανσης, η ακρίβεια στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, τα απορρέοντα από το χτεσινό 51ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες αλλά και η χτεσινή συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρνακα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τράπεζα Κύπρου – Κάποιος να την αναλάβει!» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ελλαδίτης Χρήστος Σορώτος, τραπεζικό στέλεχος με μακρά παρουσία στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας φέρεται ως ο επικρατέστερος (για τις κακές γλώσσες ο μόνος που δεν απέρριψε) υποψήφιος για τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο της θέμα η «Αλήθεια» γράφει ότι στην Αστυνομία δύο βοηθοί αρχηγοί φεύγουν με πρόωρη αφυπηρέτηση όπως και αρκετοί αστυνομικοί λόγω των περικοπών και του εφάπαξ και πως σε συνδυασμό με τα κενά του παρελθόντος, οι κενές θέσεις ανέρχονται στις 330. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας China Glory National Investment διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις στην Κύπρο εκτός από το 1,5 δις ευρώ στο Χα Ποτάμι.

Υπό τον τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος εξόδου από την εξυγίανση» η «Σημερινή» γράφει ότι τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης φαίνεται να έγιναν χτες, με την Τράπεζα να αποκτά, κατ’ αρχήν, «κεφαλή» με το διορισμό του Χρήστου Σορώτου στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι χτες κατατέθηκε στη Βουλή το κονδύλι που θα καταβάλει τον Μάρτιο το κράτος σε αιτητές ασύλου, πολιτικούς πρόσφυγες και πρόσφυγες υπό καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, το οποίο ανέρχεται στις 433.331,09 ευρώ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι διαγνώστηκε και τέταρτο κρούσμα μηνιγγίτιδας, αυτή τη φορά σε 56χρονο Άγγλο που παραθέριζε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

«Ψάχνουν λύση εξ Ελλάδος» είναι ο τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο στον  «Φιλελεύθερο» με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «παζλ με επικίνδυνα κενά στην Τράπεζα Κύπρου» αλλά και να αναφέρει ότι προτάθηκε ο Χρήστος Σορώτος για τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έξοδος της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης αναμένεται δύο μήνες νωρίτερα, στο τέλος Ιουλίου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι κόντρες και ένταση κατεγράφησαν στο 51ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που συνήλθε χτες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να κατηγορεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για κωλυσιεργία και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε να απαντά ότι η νέα κυβέρνηση της Κύπρου αν και αντιμετωπίζει «αντικειμενικά προβλήματα» λόγω Μνημονίου, παραμένει δεσμευμένη για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι εδώ και 25 χρόνια, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής απολαμβάνουν το προνόμιο της παραχώρησης πολυτελούς οχήματος και οδηγού.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πορεία εξυγίανσης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε αντίστροφη μέτρηση για να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης εισέρχεται η Τράπεζα Κύπρου την ώρα που Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να συμφώνησαν στο διορισμό του Χρήστου Σορώτου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ τέθηκε και χρονοδιάγραμμα δράσης με βάση το οποίο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για κούρεμα των καταθέσεων. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για μήνυμα του Στέφαν Φούλε προς την Τουρκία «για ένα κήπο με λουλούδια στην ενταξιακή της πορεία αν το επιθυμεί» αλλά και παρότρυνση της ΕΕ προς την Τουρκία να εφαρμόσει το «Πρόσθετο Πρωτόκολλο». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρνακα γράφοντας ότι «στις Φοινικούδες μεγαλούργησε η αλληλεγγύη» καθώς χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στη συναυλία ανθρωπιάς.

Η αγγλόγλωσση τέλος “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Η μεγαλύτερη άνοδος στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ των 27» γράφει ότι οι επιβαρύνσεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 21% μεταξύ β’ εξαμήνου 2011 και 2012 σε σύγκριση με 6,6% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσει σε δυο εβδομάδες. Σε άλλο της θέμα η “Cyprus Mail” γράφει ότι χίλιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν χτες πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Άγγλου στρατιώτη από εξτρεμιστές την περασμένη βδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΘΚΕ)