Guardian: Ρώσοι, Κινέζοι, Καταριανοί σε θέση μάχης για τα φιλέτα της Ελλάδας

Σε πεδίο μάχης για ξένους επενδυτές έχει μετατραπεί η Ελλάδα, τρία χρόνια μετά το μνημόνιο. Ρώσοι, Κινέζοι και Καταριανοί είναι σε ετοιμότητα, σύμφωνα με τον Guardian, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη «νέα εμπορική πύλη της Ευρώπης».

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα, προσελκύοντας κράτη που αναζητούν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα και τονίζει πως οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι Ρώσοι για την αγορά ενέργειας και οι Καταριανοί για την αγορά ακινήτων.

Η βρετανική εφημερίδα δεν θα μπορούσε παρά να κάνει ειδική μνεία στην παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στην υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με την Κίνα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο και στην επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom στην Αθήνα για συζητήσεις εξαγοράς της ΔΕΠΑ.

Και παραθέτει πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη. «Πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτή είναι μια άλλη Ελλάδα. Πρέπει να εκπλήξουμε με θετικό τρόπο. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα στείλουν το μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Πηγή: iefimerida.gr