Να ελέγξουν οι ομογενείς συνταξιούχοι τα στοιχεία που έχουν καταχωρήσει στο ΙΚΑ

Χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ -ανάμεσά τους και πολλοί Ομογενείς κάτοικοι εξωτερικού- δεν έχουν καταθέσει στην υπηρεσία τα πλήρη στοιχεία τους, δηλαδή  ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου), με αποτέλεσμα να μην λάβουν τη σύνταξη Ιουνίου και, εάν δεν σπεύσουν άμεσα να εκδόσουν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ εφόσον δεν διαθέτουν ή να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ αποστέλλοντας τα στοιχεία αυτά εάν τα έχουν ή, τέλος, διορθώνοντας τυχόν λάθη που έχουν σημειωθεί κατά την καταχώρησή τους, τότε θα εξακολουθήσει να υφίσταται το πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεών τους τις οποίες μάταια θα αναμένουν…
Ειδικότερα, χωρίς καταχωρημένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν μείνει 96.333 συντάξεις, 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξυπηρετεθεί καλύτερα ο κόσμος» δήλωσε στο MEGA ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα αποσταλούν συντάξεις εάν δεν θεραπευθεί η ανωμαλία αυτή. Απλά το ΙΚΑ προσπαθεί να εξυπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί όσους σπεύσουν να  καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΙΚΑ τονίζει ότι οι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη έχει διακοπεί (για τον πιο πάνω λόγο), θα μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων των υποκαταστημάτων του ιδρύματος.
Η ρύθμιση αφορά τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών), ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και ΤΑΠΙΛΤ, οι οποίοι θα μπορούν να πληρωθούν από το υποκατάστημα τη σύνταξη μηνός Ιουνίου.
Όσοι δηλώσουν τα στοιχεία τους έως την 6η Ιουνίου, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Εάν δηλώσουν τα στοιχεία τους μετά την 6η Ιουνίου, θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και πάλι από το υποκατάστημα, μετά την καταβολή των συντάξεων μηνός Ιουλίου στα πιστωτικά ιδρύματα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Το ίδιο ισχύει και για όσους Ομογενείς, συνταξιούχους των Οργανισμών αυτών, δεν έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους στο ΙΚΑ.  Σχετική ενημέρωση έχει αποσταλεί σε όλες τις προξενικές Αρχές της Ελλάδας,  από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών. Σύμφωνα με αυτήν, έχουν τελευταία παρατηρηθεί περιπτώσεις συνταξιούχων Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού οι οποίοι στερούνται ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου).

Προκειμένου να συνεχισθεί η καταβολή συντάξεως στους Ομογενείς αυτούς,  που την δικαιούνται, απαιτείται όπως οι ενδιαφερόμενοι μεριμνήσουν άμεσα για την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποταθούν στην Αρμόδια Υπηρεσία: Τμήμα Κύριας Σύνταξης στον τηλεφωνικό αριθμό (001130) 210-5215185/270/271

ΡΗΡ

Έως τη Δευτέρα θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως το θέμα με τις συντάξεις με ελλείψεις στον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, καθώς ήδη έχει εξυπηρετηθεί το 50% των συνταξιούχων, δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα στα οποία, το πρωί, προέκυψαν προβλήματα και εμφανίστηκαν ουρές, ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε ότι η διοίκηση του Ιδρύματος θα σταθμίσει την κατάσταση και θα προχωρήσει όπου χρειαστεί σε παρεμβάσεις, ώστε «το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου, όλα τα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί και να μην υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων Ιουλίου».

Παράλληλα, ανοιχτά θα παραμείνουν και σήμερα, ώς τις 5 το απόγευμα, περιφερειακά και τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, προκειμένου οι συνταξιούχοι με προβλήματα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να δηλώσουν τα στοιχεία και να πληρωθούν τη σύνταξη μηνός Ιουνίου.

Πρόκειται για τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Τούμπα (Θεσσαλονίκης) και το Ηράκλειο (Κρήτης), καθώς και τα τοπικά (υποκαταστήματα) σε Αλεξάνδρας, Ν. Ιωνίας, Καλλιθέας, Αγ. Παρασκευής, Γλυφάδας, Πατησίων, Αγ. Αναργύρων και Χαλανδρίου.

Σύνταξη χωρίς ΕΚΑΣΤην ίδια στιγμή, πολλοί συνταξιούχοι που πληρώθηκαν τη σύνταξη μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού διαπίστωσαν ότι δεν πληρώθηκαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), το οποίο καταβλήθηκε σήμερα με τη σύνταξη Ιουνίου ή πληρώθηκαν μικρότερα ποσά, λόγω της εφαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ για κάθε έτος διενεργείται, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου και με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το προηγούμενο έτος. Ο έλεγχος ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και, αν διαπιστωθούν μεταβολές στο εισόδημα των συνταξιούχων, το ΕΚΑΣ μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να διακοπεί η καταβολή του.

Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αναζητήσουν, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», ποσά που έχουν δοθεί σε συνταξιούχους, οι οποίοι μετά τον έλεγχο κρίθηκε ότι δεν δικαιούνται το σχετικό επίδομα ή εισέπραξαν μεγαλύτερα ποσά. Η απόφαση αυτή αφορά ποσά που έχουν «ήδη καταβληθεί για τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο 2013», καθώς και ποσά που έχουν καταβληθεί από «την 1n Μαΐου 2013 και εφεξής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ