“Δάκτυλο” τρομοκρατίας βλέπει ο Ερντογάν στα γεγονότα της Πόλης

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές που, όπως είπε, υποκινούνται από αντικυβερνητικές οργανώσεις και έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες ταραχές στην Τουρκία εδώ και χρόνια, βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία».

«Αυτές είναι διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία», δήλωσε πριν από την αναχώρησή του για τη Βόρεια Αφρική. «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», είπε.

Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει, από το Μαρόκο όπου βρίσκεται, ότι η κατάσταση στην χώρα εξομαλύνεται και επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή του στο Μάγρεμπ τα προβλήματα θα ρυθμιστούν.

Παράλληλα κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διαδηλώσεις. «Στην αρχή, το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές», σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος: «Δεν ξέρω τι είπε ο πρόεδρος, όμως για μένα η δημοκρατία προέρχεται από τις κάλπες».

Προηγουμένως, ο κ. Γκιουλ είχε δηλώσει ότι «η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να νικήσεις στις εκλογές» και χαρακτήρισε «απόλυτα φυσικό» να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις οι ειρηνικοί διαδηλωτές.