Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία στην Τουρκία

Το ¨δελτίο” της χθεσινής νύχτας στην Τουρκία

Σφοδρότατες συμπλοκές με  αστυνομικούς είχαμε στην πλατεία Ταξίμ, στην οδό Τζουμχουριέτ βόρεια της πλατείας και προς το Μπεσίκτας. Χρήση δακρυγόνων και υδραντλιών νερού.

Ίδιες οι εικόνες και στην Άγκυρα, με σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και του κόσμου.

Δηλώσεις στελεχών της Αντιπολίτευσης πως θα πρέπει να ηρεμίσει η κατάσταση, ενώ περίεργη αναβολή έχει η συνάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν στο Μαρόκο, αφού ο Βασιλιάς του Μαρόκου δεν θα τον δεχθεί τελικά αφού παραμένει στην Γαλλία.

Δακρυγόνα πέφτουν στην πλατεία Κιζιλάι στην Αγκυρα – Η Συνομοσπονδία των Ενώσεων των Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρη απεργία

Δακρυγόνα πέφτουν στην πλατεία Κιζιλάι στην Αγκυρα, όπου βρίσκονται περίπου 1.000 διαδηλωτές και φωνάζουν  συνθήματα κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Νέα ογκώδης συγκέντρωση πραγματοποιείται αυτήν ώρα και στην πλατεία Ταξίμ για τον 20χρονο που σκοτώθηκε σε διαδήλωση. Χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ, έχουν συγκεντρωθεί και φωνάζουν συνθήματα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και στην πλατεία Ταξίμ, διαμαρτυρόμενοι για τον άτυχο 20χρονο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε χθεσινή διαδήλωση στην Άγκυρα, όταν παρασύρθηκε από ένα ταξί.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην περιοχή Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Ενώσεων των Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

online status 03.06.2013 – 20.50

Picture

ONLINE STATUS σε Κων/πολη & Τουρκία ( 02/06/2013) 13.30ΚΩΝ/ΠΟΛΗ -Με οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της Πόλης και την περιοχή του Διπλοκιονίου (Μπεσίκτας) κλειστή κυρίως απο οπαδούς των Ασπρόμαυρων του Σταδίου Ινονού.

Στο Ταξίμ συγκέντρωση κόσμου με διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, μετά απο μικρής ισχύος παρουσία και επέμβαση τα ξημερώματα.

Πολλά καταστήματα έχοντας υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές σε Ταξίμ, Γαλατασαραϋ, Ταρλαβάσι, Οσμάνμπευ, Γκιουμούσουγιου και εκτροπή κυκλοφορίας ειδικά στο κέντρο μέσω οδών Ντολάπντερε και TEM YOLU.

Συγκεντρώσεις προγραμματισμένες το απόγευμα μετά τις 16.00.

ΑΓΚΥΡΑ – Οδοφράγματα και μικροσυμπλοκές μετά τα χθεσινά επεισόδια.
Συγκέντρωση σήμερα στις 17.00 στην Λ. Ατατούρκ.

ΣΜΥΡΝΗ – Συγκέντρωση στην οδό Ηρώων Κύπρου (Kıbrıs Şehitleri Caddesi) στις 18.30

ΠΡΟΥΣΑ – Συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα στις 18.00

Εκδηλώσεις πολιτών θα πραγματοποιηθούνκαι στην Αττάλεια, Σαμψούντα, Μερσίνα, Εσκισεχίρ, Άδανα, Ικόνιο, καθώς και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

INTERNET :

Προβλήματα δεδομένων μεταξύ 05.00 – 07.30 σε παντουρκικό επίπεδο. Στο σύνολο της επικράτειας υπάρχει πρόσβαση αλλά με διακοπές σε όλες τις παροχές των social media ενώ οι εταιρίες κινητής – Turkcel, Avea, Vodafone ανακοίνωσαν πως δεν έχουν θέμα με την μετάδοση δεδομένων – mobil internet παρά μόνο οτι μπορεί να υπάρχει διακοπή λόγω φόρτωσης δικτύου (85.εκ γραμμές + 20εκ mobil internet χρήστες)
Πίεση στις τηλεματικές εταιρίες να κάνουν μπλοκάρισμα στο mobil internet.ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ :Δεν υπάρχει εικόνα για τραυματισμό ή για προβλήματα. Υπήρξε επίθεση με χημικά έναντι του Ζαππείου ωστόσο δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα σε ότι αφορά την ασφάλεια Ομογενών, όπως κάποια Ελλαδικά ΜΜΕ κυκλοφορούν. Ωστόσο εξακολουθούν να ισχύουν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας.

– Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, συλλήψεις ή οτιδήποτε.

Βανδαλισμοί με σπρέι στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κων/πολη) χωρίς σοβαρές υλικές ζημιές. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε εκκλησίες, σχολεία και πολιτιστικά ιδρύματα της Ομογένειας.


MINI KΡΑΧ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το BIST άρχισε με πτώση 6,43%, οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν και οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%. Η αξία των εταιριών μέσα σε 30 δευτερόλεπτα μειώθηκε κατά 50 δισεκατομμύρια λίρες.

Το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, υπό την επίδραση της αύξησης της πολιτικής έντασης από τα επεισόδια που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στο Ταξίμ και επεκτάθηκαν σε διαμαρτυρίες με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, άρχισε την συνεδρίαση του με απότομη πτώση.

Η άνοδος των επιτοκίων, αύξησε την πίεση για πωλήσεις στις αδύναμες αγορές. Η μέρα στο BIST άρχισε με πτώση πάνω από 6% ενώ για κάποιο διάστημα ο δείκτης απωλειών στο BIST-100 έφτασε το 8%. Αυτή την στιγμή ο δείκτης έχει απώλειες 5,85 και βρίσκεται στο επίπεδο των 80.959 μονάδων. Οι τράπεζες χάνουν 8%.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι αγορές συναλλάγματος, έφεραν το δολάριο σε ισοτιμία πάνω του 1,89.

Αnadolu

Πηγή: omogeneia-turkey.com