Ενα βήμα πίσω από την κυβέρνηση Ερντογάν εν αναμονή μιας ακόμη «θερμής» νύχτας

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει οι ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία με τις πολύ βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας να προκαλούν διαμαρτυρίες και αποτροπιασμό, ενώ μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν ζήτησαν συγγνώμη, αλλά με… αστερίσκους.

Από το απόγευμα της Τρίτης αρκετοί διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ για να συνεχίσουν για ακόμη μια ημέρα τη διαμαρτυρία τους κατά του Τούρκου πρωθυπουργού και της πολιτικής, του το άγρυπνο βλέμμα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο έπειτα και από την επιβεβαίωση για ακόμη έναν νεκρό από τα επεισόδια, τον 22χρονο Αμπντουλάχ Κομέρτ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Χατάι, από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι.

Η τουρκική κυβέρνηση, επικαλούμενη το πόρισμα της νεκροψίας διαψεύδει ότι ο Κομέρτ χτυπήθηκε από σφαίρα, ενώ η έκθεση κάνει λόγο για κάταγμα στο κρανίο, ωστόσο, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι υπήρξαν πυροβολισμοί από την αστυνομία το βράδυ της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές, παραβρέθηκαν στην κηδεία του άτυχου Κορμέτ, ο οποίος έγινε σύμβολο της εξέγερσης, ζητώντας ανοικτά την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Από το υπουργείο Υγείας επισήμως έχουν ανακοινωθεί περισσότεροι από 1.000 τραυματίες, ενώ δέκα άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και δεκαπέντε τραυματίες συνολικά είναι σε ρίσιμη κατάσταση.

Στο επίκεντρο, πάντως, βρίσκεται η απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Συνδικάτων του Δημοσίου, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις στη χώρα που απευθύνεται σε 240.000 εργαζόμενους, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει κρατικές υπηρεσίες, σχολεία και πανεπιστήμια και ερμηνεύεται ως νέα κλιμάκωση της λαϊκής οργής κατά του Ερντογάν.

Συγγνώμη από τον αντιπρόεδρο με το βλέμμα στο Μαρόκο

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους χιλιάδες διαδηλωτές, αλλά και τις φωνές διαμαρτυρίες, επίσημες και ανεπίσημες, εκτός Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντζ, ζήτησε συγγνώμη δηλώνοντας «Η υπερβολική χρήση βίας από το πρώτο επεισόδιο ενάντια σε εκείνους οι οποίοι επεδείκνυαν ευαισθησία για το περιβάλλον ήταν λάθος και άδικη. Ζητώ συγγνώμη από αυτούς τους πολίτες».

Πρόσθεσε, ωστόσο, «Δε νομίζω ωστόσο ότι οφείλουμε κάποια συγγνώμη σε όσους έχουν προκαλέσει φθορές στους δρόμους και προσπαθούν να αφαιρέσουν από τους ανθρώπους την ελευθερία» επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να ρίξει και ένα μέρος της ευθύνης στους διαδηλωτές.

Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις ερμηνεύονται και ως αιχμή προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο Μαρόκο, εκτιμάται ότι η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί μερική αναδίπλωση για να ρίξει ελαφρώς τους τόνους προτού η κατάσταση ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.

Πυρά από την αντιπολίτευση – Ενταση και εντός Κοινοβουλίου

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κρατάει υψηλούς τόνους με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί να δηλώνει «Στο επίκεντρο των επεισοδίων στην Ταξίμ βρίσκεται το πείσμα του πρωθυπουργού και το πεπερασμένο πολιτικό του ήθος, που θεωρεί ότι υπάρχει μόνο αυτός και κανένας άλλος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε: «Το να ζητήσεις συγγνώμη από τον λαό είναι αρετή. Από ποιον ζητάτε συγγνώμη; Από τον λαό. Είναι αυτός που σας οδήγησε στη θέση του πρωθυπουργού. Κι όταν κάνετε ένα λάθος, εσείς πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη, αυτό σας κάνει ανώτερους».

Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε και εντός της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με βουλευτές της αντιπολίτευσης να αφήνουν σαφείς αιχμές κατά της αστυνομίας για βίαιες ενέργειες και φίμωση του Τύπου.

Η βουλευτής Εμιν Ουλκέρ, όπως αναφέρει το alexiptoto, επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας τονίζοντας «Ξέρετε πως χτές το βράδυ στην Αντιόχεια η αστυνομία δολοφόνησε εναν νεαρό διαδηλωτή; Πως δώσατε άδεια; – Είστε δικτάτορες; Τα κρύβετε όλα» με έναν άλλο βουλευτή να προσθέτει «Περπατώντας στα στενά του Πέραν, όλες οι κάμερες ήταν κλειστές. Λέτε ψέμματα, τα κρύβετε όλα (οι κυβερνητικοί) – Λάβατε αυτές τις αποφάσεις για να κρύψετε τι ακριβώς κάνει ο κόσμος έξω σε όλες τις πόλεις. Οταν έγιναν τα επεισόδια οι κάμερες έκλειναν».

Ο υπουργός, πάντως, από την πλευρά είχε αρκεστεί προηγουμένως να σημειώσει «Αυτές οι κινητοποιήσεις δημιουργούν ζημιά σε όλους μας. Θα κάνουμε ότι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κλιμακούμενη αντίδραση χιλιάδων Τούρκων πολιτών δημιουργεί αφόρητη πίεση στον Ταγίπ Ερτνογάν, ενώ περαιτέρω εξελίξεις αναμένεται να σημειωθούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μαρόκο.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ερντογάν δύσκολα θα μπορέσει να κυβερνήσει ξανά τη χώρα με τον τρόπο που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Επικρίσεις στα αμερικανικά μέσα

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έχει προβληματίσει τα αμερικανικά μέσα τα οποία βλέπουν στις διαδηλώσεις την πρώτη σοβαρή ρωγμή στην δεκαετή παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν και του συστήματος εξουσίας του.

«Αυταρχικό» αποκαλεί τον Ερντογάν η Washington Post σε κύριο άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία έχει «έλλειμμα δημοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία μπορεί να διαπιστωθεί στις πολιτικές που εφήρμοσε, κατά την τελευταία δεκαετία το κυβερνών ΑΚΡ, όπως και στον τρόπο αντιμετώπισης των χιλιάδων διαδηλωτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Η κάλυψη των κινητοποιήσεων απέδειξε επίσης ότι η Τουρκία δεν διαθέτει έναν ισχυρό ελεύθερο Τύπο που συναντάται στα δυτικά κράτη.

Επίσης, το Bloomberg κάνει λόγο για «ατυχή χειρισμό» των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν, επικρίνοντας την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου που προτείνει ο Ερντογάν και που θα μετέτρεπαν το πολίτευμα της χώρας σε μια «ρωσικού τύπου προεδρική δημοκρατία», με ενισχυμένες και ανεξέλεγκτες εξουσίες του προέδρου.

Σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, στο ίδιο πρακτορείο, αναφέρεται ότι εμπλοκή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενδέχεται να προκαλέσει η τουρκική κρίση. Όπως υπογραμμίζεται, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εμφανίστηκε τη Δευτέρα ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με τις βιαιότητες στην Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν για χρόνια σε μια χώρα, που αποτελούσε πρότυπο δημοκρατίας επηρεαζόμενης από το Ισλάμ.

Τέλος, στη Wall Street Journal τονίζεται ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που υπάρχει μια ευρεία μέση τάξη, η οποία έχει και τις αντίστοιχες απαιτήσεις, ενώ η ειδοποιός διαφορά είναι ότι επίσης για πρώτη φορά οι αναταραχές που έχουν προκληθεί  δεν σχετίζονται με την κυβέρνηση ή με τον στρατό».

Βίντεο από την κηδεία του Αμπντουλάχ Κορμέτ στο: iefimerida.gr