Ο Μπουτάρης στίβαξε σε σακκούλες σκουπιδιών τα αρχεία του ΣΑΕ στο υπόγειο!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε νέα επίδειξη δύναμης, αλλά και δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτό, προχώρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος αδημονεί να εξώσει εντελώς το ΣΑΕ από τα γραφεία δωρεά Μακρίδη, παραβιάζοντας και τη συμφωνία που είχε κάνει με τον πρώην Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη περί συστέγασης, όπως ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος υποστηρίζει σε πρόσφατη γραπτή του καταγγελία προς τον Δήμαρχο.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ενώ οι δύο διοικητικές υπάλληλοι του ΣΑΕ απουσίαζαν προσωρινά την προηγούμενη Τρίτη, 28 Μαϊου από το γραφείο, επισκεπτόμενες το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το χώρο στον οποίο ο Υπουργός κ. Καράογλου σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσιάρα, προτίθενται να στεγάσουν το εξωθέν από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ΣΑΕ, ο τελευταίος απέστειλε ,  στο κτήριο Μακρίδη συνεργείο το οποίο παραβίασε  με κατσαβίδι (!) τα ντουλάπια  και τα γραφεία, μάζεψαν όλα τα τρέχοντα  έγγραφα και το αρχείο του ΣΑΕ και τα μετέφεραν μέσα σε μαύρες σακκούλες σκουπιδιών στο υπόγειο του κτιρίου!

Στην προσπάθεια να αποξηλώσουν από τα γραφεία  ο,τιδήποτε θύμιζε ΣΑΕ, οι εντεταλμένοι του Δήμου προχώρησαν στην αφαίρεση ακόμη και ορισμένων “πλέξιγκλάς” που υπήρχαν στο γραφείο του Προέδρου ή στην αίθουσα συσκέψεων και όπου έγραφαν  “Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού”. Δεν τους έφτανε αυτό. Αφαίρεσαν ακόμη και κάποιες κορνίζες με φωτογραφίες του απερχόμενου προέδρου! Προφανώς δεν ήθελαν τίποτε να μείνει που να θυμίζει την προηγούμενη χρήση του κτιρίου και αυτό ενόψη της αφίξεως την Πέμπτη 30 Μαίου κλιμακίου  ξένων εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν το κτίριο που πλέον θα στεγάσει μία από τις αντιδημαρχίες του Δήμου.

Έτσι οι αρμόδιοι του δήμου επέδειξαν στους ξένους, τα ωραία γραφεία του ΣΑΕ, τα πληρωμένα από τα χρήματα του ΣΑΕ, και τις άλλες εγκαταστάσεις που διαμορφώθηκαν για να εξυπηρετούν το ΣΑΕ και τους απόδημους Έλληνες που θα το επισκέπτονταν,  και προφανώς απέσπασαν εύσημα!

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και σχέδιο “εκφοβισμού”, από το Δήμο, των δύο διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες από την 1η Ιανουρίου μέχρι σήμερα! Στο σημείο αυτό παραμένει προς διερεύνηση τι ακριβώς είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Υφυπουργού κ. Τσιάρα και του Στεφ. Ταμβάκη ως προς τη χρηματοδότηση λειτουργίας των γραφείων του ΣΑΕ. Από την πλευρά του πρώην προέδρου διαδίδεται ότι είχε συμφωνηθεί να καταβληθούν από την ΓΓΑΕ οι μισθοί των δύο υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο όπου σύμφωνα με τον αρχικό υπολογισμό επρόκειτο να εκλεγεί το νέο προεδρείο. Αυτό το διαψεύδει, όμως, ανεπισήμως το υπουργείο, πληροφορίες από το οποίο αναφέρουν ότι είχε εγκαίρως ενημερώσει τον κ. Ταμβάκη για την ανάγκη μετακίνησης των γραφείων και την εκ μέρους του ΣΑΕ διευθέτηση του θέματος της μισθοδοσίας των δύο υπαλλήλων,  συν το ΙΚΑ τους.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τ0 απερχόμενο προεδρείο του ΣΑΕ έχει αφήσει στο έλεος του …Μπουτάρη τις δύο διοικητές υπαλλήλους του. Μόνες, αβοήθητες, χωρίς νομική υποστήριξη και κάλυψη (ο Νομικός Σύμβουλος του ΣΑΕ ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, εξουσιοδότηση από το προεδρείο για να ενεργήσει), χωρίς οδηγίες και εντολές περί του τι πρέπει να κάνουν, προσπαθούν μόνες τους να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν από το χαμένο κύρος και την απωλεσθείσα αξιοπιστία ενός θεσμού ο οποίος αφέθηκε (εάν δεν σπρώχθηκε) να καταρρεύσει…

Όπως δήλωσε στην ΡΗΡ η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου “από την πλευρά μου, προσπάθησα μέχρι την τελευταία στιγμή να συγκεντρώσω υπογραφές μελών του προεδρείου ώστε να μπορέσει ο Νομικός Σύμβουλος να καθυστερήσει την έξωση του ΣΑΕ από τα γραφεία του μέχρι την εκλογή νέου προεδρείου. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί καθώς τα μέλη του προεδρείου είναι άφαντα! Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι συμπεριφορές σαν αυτή του Δημάρχου κ. Μπουτάρη μας αφήνουν άφωνους! Όπως ενεούς μας αφήνει και η εξαφάνιση των μελών του προεδρείου που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο Καπετάνιος και οι αξιωματικοί εκαταλείπουν τελευταίοι το σκάφος…”

Είναι απορίας άξιο πως κανένας από το απερχόμενο προεδρείο, ούτε καν ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης (παρόλο που συμμετέχουν όλοι στην Οργανωτική- Αναθεωρητική Επιτροπή)  εμφανίζεται να αναλάβει την ευθύνη του χειρισμού της υπόθεσης των γραφείων του ΣΑΕ!  Ακόμη και εάν υποθέσει κανείς ότι οι δύο διοικητικές υπάλληλοι ήθελαν να μετακινηθούν στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θεσμικά, πώς θα το κάνουν αυτό χωρίς εξουσιοδότηση από το προεδρείο; Πώς θα μεταφερθούν ό,τι έχει απομείνει προς μεταφορά;  Εάν ο κ. Μπουτάρης “κατασχέσει” και τα έπιπλα των γραφείων και τις καρέκλες, ποιός με τι χρήματα θα αγοράσει καινούργια; Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της παράδoσης των γραφείων, αφού ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης δεν έχει την ευαισθησία να περιμένει μέχρι την ανάδειξη του νέου ΣΑΕ και την εκλογή νέου προεδρείου με το οποίο και όφειλε να κάνει την όποια διευθέτηση που θα αφορούσε μελλοντικά τα γραφεία και όχι να το φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων! Δηλαδή χωρίς γραφεία, ουσιαστικά.

“Ποιός, σε τελευταία ανάλυση, θα βγάλει το φίδι από την τρύπα; Οι δύο υπάλληλοι του ΣΑΕ; Αυτές θα κάνουν την επικοινωνία με τα γραφεία Υπουργών; Αυτές θα αποφασίσουν την μεταστέγαση; Επιτέλους, γιατί και από ποιόν κρύβεται ο κ. Ταμβάκης; Δεν μπορεί ως ο τελευταίος πρόεδρος του ΣΑΕ να διευθετήσει τα καθέκαστα; Να αναλάβει τις ευθύνες του;”  Αυτά είναι μερικά από τα ερωτηματικά που απευθύνουν στην ΡΗΡ ομογενειακοί κύκλοι της συμπρωτεύουσας η καρδιά των οποίων, όπως μας είπαν, θλίβεται για το κατάντημα του ΣΑΕ. “Είχαμε στηρίξει ελπίδες, όνειρα, όλα τα κατεδάφισαν αυτοί που εκλέκτηκαν για να διασώσουν, υποτίθεται, το θεσμό.  Διότι, ναι μεν υπάρχει η ευγενική προσφορά του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, αλλά μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι ένας ανεξάρτητος από κομματικές επιρροές θεσμός, όπως πρέπει να είναι το ΣΑΕ, θα στεγάζεται ΜΕΣΑ σε υπουργείο, δηλαδή, σε καθαρά κυβερνητικό -κομματικό χώρο, ασχέτως του ποιό κόμμα θα είναι στην εξουσία; Και ο θεσμός αυτός θα είναι και αυτοχρηματοδοτούμενος από την Ομογένεια;”, κατέληξαν διερωτώμενοι οι ίδιοι κύκλοι.