Απειλεί πάλι ο Ερντογάν τους “αγανακτισμένους”

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απηύθυνε μία «τελευταία» προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές, απαιτώντας να τερματίσουν την κατοχή του πάρκου δίπλα στην ιστορική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Μιλώντας με τον χαρακτηριστικό προκλητικό του τόνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε επίσης την κατηγορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί εκτεταμένης βίας κατά των διαδηλωτών.

93E552E5E40444456CBEA7DA9FDAB0CC
Το ενδεχόμενο να θέσει σε δημοψήφισμα στην Κωνσταντινούπολη τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του αστικού πάρκου της πλατείας Ταξίμ φέρνει στο προσκήνιο ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει «μέχρι τη συντέλεια του κόσμου» για να φύγουν και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα γιατί θα βρουν απέναντί τους την αστυνομία.Εύθραυστη ηρεμία επικρατεί στην πλατεία Ταξίμ μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής.

Τη σκυτάλη πήραν την Τετάρτη χιλιάδες δικηγόροι διαδηλώνοντας μαζικά σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη κατά της βίαιης αντιμετώπισης δεκάδων συναδέλφων τους που τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Τρίτης.

Η δικηγορική ένωση της Άγκυρας κατήγγειλε πως πέρασαν στους δικηγόρους χειροπέδες και τους έσυραν στο έδαφος, λέγοντας πως οι ενέργειες της αστυνομίας αποτελούν προσβολή προς το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας.

Εμμένοντας στη σκληρή γραμμή, η κυβέρνηση Ερντογάν «διέταξε» το βράδυ της Τρίτης όσους παραμένουν στο πάρκο Γκεζί να αποχωρήσουν άμεσα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον η κατάληψη του πάρκου από τους κατασκηνωτές.

«Εκείνοι που έχουν κακές προθέσεις ή επιδιώκουν να προκαλέσουν και παραμένουν στο πάρκο, θα βρεθούν απέναντι στην αστυνομία» δήλωσε ο Χουσεΐν Τσελίκ το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόκειται να εξετάσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κωνσταντινούπολη για την ανάπλαση του πάρκου, που έδωσε το έναυσμα για το άνευ προηγουμένου κύμα αμφισβήτησης της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης.

Ο Τσελίκ αποσαφήνισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαιρείται η προγραμματισμένη κατεδάφιση του πολιτιστικού κέντρου Ατατούρκ που εξαγριώνει επίσης τους διαδηλωτές -καθώς, όπως, είπε είναι επιρρεπές σε σεισμούς και πρέπει να κατεδαφιστεί.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με  αντιπροσωπεία 11 ατόμων που εκπροσωπούν την πλατφόρμα του πάρκου Γκεζί.

Ο Ερντογάν δέχθηκε στα γραφεία του στην Άγκυρα ακαδημαϊκούς, φοιτητές και καλλιτέχνες. Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Greenpeace, αρνήθηκαν να παραστούν στη συνάντηση εξαιτίας του «κλίματος βίας» στην Τουρκία.

Η προοπτική ενός δημοψηφίσματος αναλογεί σε πολιτικό στοίχημα για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει έλθει αντιμέτωπος με πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης και την εκδήλωση συσσωρευμένης οργής για το ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ εξουσίας του και κινήσεις -με πλέον πρόσφατο το νόμο για το αλκοόλ- που κατακεραυνώνεται από τους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Ο ίδιος φαίνεται να ποντάρει πως η ισχυρή βάση υποστήριξής τους θα ψηφίσει υπέρ των σχεδίων που έχουν προκαλέσει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες ανάφλεξη στην Κωνσταντινούπολη.

Newsroom ΔΟΛ