Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κένυα χρειάζεται βοήθεια

cropped-cropped-cebcceb1ceb4ceb1ceb3ceb1cf83cebaceaccf81ceb72
Αγαπητέ κ. Μαλασπίνα, Σας στέλνω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα για τις οικονομικές ανάγκες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Κένυα. Ίσως να μπορούσατε να το αναδημοσιεύσετε στο Panhellenic Post. Η ιεραποστολή στην Κένυα κάνει πραγματικά αξιοθαυμαστο έργο και αξίζει όλη την βοήθεια μας!

Περίλυπος η ψυχή μου… Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας … Σήμερα, όμως, πάνω στο Σταυρό είναι και η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα πέρατα της Οικουμένης… Διάβασα το μήνυμα του Κενυάτη ορθόδοξου νέου : η εγκύκλιος του Μητροπολίτη, λόγω έλλειψης οικονομικών μέσων, που δίνει τέλος στα πενιχρά οικονομικά βοηθήματα ιερέων, εκπαιδευτικών, κατηχητών, συνεργατών… Λείπουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας, και την ίδια ώρα διαβάζουμε στο διαδίκτυο για κατασκευή  εκκλησιαστικών ιστοσελίδων που η αξία τους ανέρχεται σε 3-4 εκατομμύρια ευρώ ! Ο εσταυρωμένος Χριστός της Ορθοδοξίας στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Ωκεανία περιμένει να αναστηθεί αλλά σκοντάφτει στην αδιαφορία των περισσοτέρων από εμάς ! Ο Χριστός ξανασταυρώνεται από εμάς τους ίδιους !!!

Και το μήνυμα του νέου Κενυάτη Ορθόδοξου αδελφού μας στο facebook :

It’s a disaster! 99% of the clergy depend on this salary for “food” leave alone other basic needs. Do help the Church in Kenya!

https://www.facebook.com/OrthodoxMissionAfrica

http://ampelonas-trygetes.blogspot.gr/2013/05/do-help-church-in-kenya.html

Περίλυπος η ψυχή μου, σήμερα μετά την ακολουθία των Παθών, όταν διάβασα το παραπάνω μήνυμα.

Τι να του πω ; Ότι σήμερα σε πολλούς Ορθόδοξους ναούς στην Ελλάδα γίνονταν έρανοι για “αποπερατώσεις” πολλών δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την ώρα που αυτοί έχουν “αχυροκαλύβες εκκλησιές” και “λιμοκτονούντες” ιερείς  ;

Τι να του πω ;  Ότι σήμερα πολλοί   Ορθόδοξοι πιστοί έτρεχαν και αγόραζαν στεφάνια των 10 και 20 ευρώ για τον Εσταυρωμένο και τον Επιτάφιο ( νάναι ευλογημένο κι αυτό )  και δεν δίνουν “ευρώ τσακιστό” για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή σε 80 χώρες, για τους αδελφούς τους στη Κένυα, στην Ινδία, στην Αϊτή, στη Νιγηρία, στο Κογκό, στην Ουγκάντα ( για να αναφέρω μερικές από αυτές ) ; Τι είναι σημαντικότερο ; Τα λουλούδια στους Επιταφίους μέσα στους ολόφωτους ναούς μας ή τα “λουλούδια” της Ορθοδοξίας που σβήνουν στην Αφρική, στην Ασία, στην Λατινική Αμερική, μόνα και αβοήθητα ;

Τι να του πω ; Ότι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ( και κυρίως νέοι ) σε Ελλάδα και Κύπρο  ήταν αραγμένοι όλη μέρα στις παραλίες, στα beach bar, σε καφετέριες, σε ταβέρνες , σε εμπορικά κέντρα και, όχι μόνο δεν πήγαν στους ναούς να τιμήσουν τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό, αλλά και ξόδεψαν και ξοδεύουν αλόγιστα τεράστια ποσά, αλλά δεν προσφέρουν ούτε το ελάχιστο ποσό των 5 ή 10 ευρώ  για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ;  Ξέρετε πόσοι είναι οι τακτικοί συνδρομητές στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή ; Αμφιβάλλω αν είναι σε όλη την Ελλάδα και τη Κύπρο πάνω από 2.000 ή 3000 ( αυτοί που βοηθούν ανά μήνα ή τρίμηνο ή έστω μια φορά το χρόνο ) και οι περισσότεροι με μικροποσά – πια- λόγω οικονομικής κρίσης  !

Κοιτάζω ξανά προς τον Εσταυρωμένο και Τον παρακαλώ να μας φωτίσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλης της Οικουμένης να βοηθήσουμε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Να φωτίσει όσους έχουν οικονομική άνεση να δωρίσουν σε ένα έργο μεγάλης αγάπης, όπως είναι αυτό της Ορθόδοξης Ιεραποστολής !

Κάνω έκκληση προς όλους εσάς, τους τακτικούς και αγαπητούς  αναγνώστες του μπλογκ, να προσευχηθείτε και να προσφέρετε ότι μπορεί ο καθένας από το υστέρημα ή το περίσσευμα της καρδιάς του κι ο καθένας, στο όνομα της Αγάπης και του Σταυρού και της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, ας ενημερώσει και ας κινητοποιήσει κι άλλους. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί Επίσκοποι και ιερείς που είναι ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα αυτό της Ιεραποστολής σε Ελλάδα και Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για όλα τα Έθνη.

Οι περισσότεροι Νεοέλληνες Τον έχουμε λησμονήσει, Τον ξανασταυρώνουμε με την αδιαφορία μας για τη διάδοση του Ευαγγελίου στα Έθνη, με την αδιαφορία μας για τις πτωχές ορθόδοξες Μητροπόλεις της Ιεραποστολής.

Ο Νεοέλληνας θυμίζει τον Εβραίο της Παλιάς Διαθήκης που “προσκυνούσε” τα είδωλα και λησμονούσε τον Θεό ( αν και ευεργετημένος )  ! Τώρα ο Νεοέλληνας προσκυνά και φανατίζεται με πολιτικούς, ομάδες, τραγουδιστές ντόπιους ή εισαγόμενους, νοιάζεται για την καλοπέρασή του, τη μόδα, τα ταξίδια, την μεγάλη ζωή ! Και ο Χριστός τελευταίος, ένα κερί, μια φευγαλέα παραδοσιακή σχέση ( “για το καλό” ) , λίγα λεπτά στην ουρά για να Τον προσκυνήσει και να Τον ξεχάσει λίγο μετά… Ο σύγχρονος Νεοέλληνας  ένα θύμα της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, την ίδια ώρα που οι Ορθόδοξες Ιεραποστολές “λιμοκτονούν”, την ίδια ώρα που συνάνθρωποί μας τρέχουν στα συσσίτια ή αυτοκτονούν … Και εμείς “άδομεν” , έμπλεοι “ορθόδοξης πνευματικότητας” και βαρύγδουπων “θεολογικών αναλύσεων” και άρθρων και κηρυγμάτων  και συγκινήσεως μεγαλοβδομαδιάτικης ! Την ώρα που τα Έθνη “λιμοκτονούν” για Χριστό, για Ανάσταση, για Αιώνια Ζωή, χαμένα μέσα σε παραθρησκείες και “χολυγουντιανές χριστιανικές αιρέσεις”, εμείς αδυνατούμε και “τους εδώ” να κατηχήσουμε και “τους μακράν” να βοηθήσουμε ! Θα μας μείνουν, όμως, ωραία τα ντουβάρια με τους πολυελαίους και άδεια τα στασίδια ! Ουαί κι αλίμονο αν,, με τη στάση μας και την αδιαφορία μας, πάθουμε όσα περιγράφονται για κάποιες τοπικές εκκλησίες ( στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ) !

Δύο και πονηρά εποίησε ο πρωτόκος υιός μου… Εμέ εγκατέλιπε, πηγήν ύδατος ζωής, και ώρυξεν εαυτώ φρέαρ συντετριμένον. Εμέ επί ξύλου εσταύρωσε…

Σήμερα, δημοσίευσα σε μια ορθόδοξη  ομάδα του facebook μια ανακοίνωση για τη βοήθεια προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή! Με έκπληξη είδα ότι όχι μόνο διαγράφτηκε η ανακοίνωση στην εν λόγω ομάδα ( γεμάτη με εικόνες του Χριστού και της Μεγάλης Εβδομάδας ), αλλά και χαρακτηρίστηκε και “κακόβουλη” προς τη διαχείρηση του  facebook !!! Οποία κατάντια ! Οι ωραίες εικόνες του Εσταυρωμένου και της Μεγάλης Εβδομάδας είναι τα  προσωπάκια των Ορθοδόξων αδελφών μας στην Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και τη Λατινική Αμερική ! Τόσος χρόνος ( και χώρος )  για τόσες αναρτήσεις και στο τέλος ;;;  Πότε, Κύριε, σε είδαμε πεινασμένο, διψασμένο, άρρωστο, γυμνό, φυλακισμένο και σε βοηθήσαμε ( Ματθ, 25: 44 -46 )  ;

” Λιμῶ ἀπόλλυμαι…” (Λουκ. 15: 17)  φωνάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κένυα και σε 80 χώρες του κόσμου!

“Διαβάς, βοήθησον ημίν” (   Πράξεις Αποστόλων, 16:9 ) φωνάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Κένυα και σε άλλες 80 χώρες του κόσμου !

“των δε μαθητών, καθώς ευπορείτο τις, ώρισαν ΄έκαστος αυτών εις διακονίαν πέμψαι τοις κατοικούσιν εν Κένυα αδελφοίς” ( Πράξεις Αποστόλων, 11:29 )

Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω ( Ματθ, 13: 43 )…

Μεγάλη Παρασκευή ξημερώνει. Το φως του Χριστού και της Ορθοδοξίας πρέπει να λάμψει σε όλο το κόσμο ! Το αναστάσιμο φως, με τη δική μας βοήθεια στις Ορθόδοξες ιεραποστολές, θα πρέπει να φτάσει παντού, σε κάθε άνθρωπο πάνω στο πλανήτη.

Βοηθήστε να μη σβήσουν  οι αναστάσιμες λαμπάδες στις Ορθόδοξες Ιεραποστολές ! Βοηθήστε να έχουν “λαδάκι” τα ορθόδοξα καντήλια που φέγγουν στην Αφρική και την Ασία, στην Ωκεανία και στη Λατινική Αμερική , μέσα στο σκοτάδι της πλάνης, της απιστίας και των ψευτοθρησκειών ! Βοηθήστε να ακουστεί το “Χριστός Ανέστη” σε κάθε γωνιά του πλανήτη !

‘Οποιος μπορεί ας βοηθήσει την Ορθόδοξη Μητρόπολη Κένυας και μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής και του Πρωτόκλητου της Πάτρας και του Αγίου Κοσμά Αιτωλού Θεσσαλονίκης και της Αποστολικής Διακονίας, αναφέροντας, είτε με γράμμα, είτε με εμαιλ, είτε με φαξ, είτε τηλεφωνικά  ότι η προσφορά είναι για την “Μητρόπολη Κένυας” . Πληροφορίες εδώ :

http://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/

Παγκόσμια εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης της Ορθόδοξης Ιεραποστολής ενόψει Ορθοδόξου Πάσχα ! Global campaign financial support of the Orthodox Christian Mission !

http://ierapostoli.wordpress.com/2013/04/29/enisxisi_mission_2013/

Καλή Ανάσταση, Ευλογημένο Πάσχα σε όλους !

Χριστός Ανέστη !

Από το μπλογκ της Ορθόδοξης Μητρόπολης Γκάνας