Τη Δευτέρα θα συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί για την κλειστή ΕΡΤ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ορίστηκε για τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Όπως είναι γνωστό, τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ζήτησαν δημόσια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος  και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  Φώτης Κουβέλης, μετά από τη χθεσινή τους συνομιλία, προκειμένου, όπως δήλωσαν, να βρεθεί από κοινού μια λύση στο θέμα της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης. Για τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αυτή η συνάντηση αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Βέβαια και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν σκοπεύουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τάχτηκαν υπέρ των ορθολογιστικών αλλαγών στην κρατική τηλεόραση θέτωντας, όμως, την προύπόθεση οι αλλαγές να συντελεστούν με ανοικτή την ΕΡΤ.

Λίγο μετά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε την ΕΡΤ  “σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης” δεσμευόμενος όμως για το άνοιγμα ενός υγιούς οργανισμού με προσλήψεις βάσει αξιοκρατικών διαδικασιών.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αναφέρεται στα κυκλώματα που απομυζούσαν την δημόσια ραδιοτηλεόραση όταν μιλά για μια «αμαρτωλή ΕΡΤ», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το θέμα της ΕΡΤ τόνισε ότι πρόκειται για “τους τελευταίους σπασμούς ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει

Εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών είναι ότι τελικά  θα αποφευχθεί  η κρίση και πως οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συνεννοηθούν και θα βρουν μία φόρμουλα να συνεχίσουν την συνεργασία τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Άλλωστε, είναι βέβαιο πως αυτή την ώρα εκλογές για το ΠΑΣΟΚ θα σημαίνουν καταστροφή όπως και για την ΔΗΜ.ΑΡ, ιδιαίτερα εάν ο κ. Σαμαράς τους “φορτώσει” την ανατροπή της κυβέρνησης και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και εάν θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα της ΕΡΤ δεν προτίθεται να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης καθώς δεν είναι έτοιμος για μία εκλογική αναμέτρηση με το ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ακόμη επιλύσει την κομματική του δομή και τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και, μάλιστα, την ώρα που  η κυβερνητική πολίτική από ανάγκη βρίσκεται στο “κόκκινο” σε ό,τι αφορά την αποδοχή των διαρθρωτικών αλλαγών που προχωρεί η κυβέρνηση και που θίγουν κεκτημένα δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μία φόρμουλα η οποία θα ικανοποιεί και τα τρία κυβερνητικά μέρη έτσι ώστε να μην φθάσουμε σε σύγκρουση και ρήξη.  Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται (έχουν πέσει αρκετές στο τραπέζι) προβλέπει να προχωρήσει τάχιστα η ψήφιση του νόυ Νόμου για την ΕΡΤ και όλα να εξελιχθούν σε χρόνο πολύ συντομότερο από αυτόν που αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Έτσι, αντί του Σεπτεμβρίου, η νέα ΕΡΤ θα λειτουργήσει μέσα στον Ιούλιο. Στο μεταξύ, για να μην είναι “μαύρο” το σήμα της ΕΡΤ θα εκπέμπει πάλι ο στθαμός αλλά μόνον επαναλήψεις και μουσικά θέματα χωρίς ειδησιογραφία και πολιτικές εκπομπές.

Πολλοί από τους σημερινούς δημοσιογράφους της ΕΡΤ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να επαναπροσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ ενώ η νέα τηλεόραση θα επανδρωθεί και με νέο προσωπικό τόσο στο δημοσιογραφικό όσο και στο τεχνικό και διοικητικό τομέα.

Υπάρχει ένα ζήτημα αρχής το οποίο πρέπει να απαντηθεί και αυτό θα γίνει στη σύσκεψη των τριών αρχηγών. Αφορά στο ένα οι κ.κ. Βενιζέλος και κουβέλης γνώριζαν εκ των προτέρων τι επρόκειτο να ανακοινώσει η κυβέρνηση αναφορικά με την τύχη της ΕΡΤ. Εάν δεν εγνώριζαν και κατελήφθησαν εξ απείνης με την κυβερνητική ανακοίνωση, τότε δικαίως φάνηκαν αιφνιδιασμένοι και έθεσαν και οι δύο ζήτημα αρχών επί τη βάση των οποίων ασκείται η συγκυβέρνηση.

Επί του προκειμένου, ασφαλείς πληροφορίες της ΡΗΡ υποστηρίζουν ότι τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.  Φώτης Κουβέλης γνώριζαν ήδη από την Κυριακή “και με κάθε λεπτομέρεια” το τι επρόκειτο να ανακοινωθεί σχετικά με την ΕΡΤ καθώς και το Σχέδιο Νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν πάντως ότι στην κυβέρνηση επικρατεί ηρεμία καθώς κρίνεται ότι η παρούσα στιγμή είναι επικοινωνιακά η πλέον συμφέρουσα στο κόμμα για εκλογές. Παρά την επιφανειακή “αναστάτωση” και την “συμπαράσταση”  οργανωμένων και συνδικαλιστών ομάδων, το θέμα της εκ βάθρων ανακατασκευής της ΕΡΤ έχει προκαλέσει θετικά σχόλια στις πλατειές λαϊκές μάζες που έχουν και παράπονα με την ποιότητα ορισμένων προγραμμάτων της κρατικής τηλεόρασης και αγανάκτηση για τους παχυλούς μισθούς που ανακοινώθηκε ότι ακόμα λαμβάνουν ορισμένοι στην ΕΡΤ παρά τα αλλεπάλληλα “κουρέματα” μισθών και συντάξεων.  “Ο πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή ήταν από τις σοβαρότερες ενέργειες της κυβέρνησης που έδειξε αποφασισμένη να βάλει τάξη στο κράτος”, έλεγαν στην ΡΗΡ παράγοντες της ΝΔ.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ (Πηγή ΔΟΛ)

Έντονες είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να λήξει η κρίση στην ΕΡΤ. Την, Πέμπτη, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσει την προοπτική να αναλάβει τη διαχείριση του νέου φορέα της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης που θα δημιουργηθεί.

Αργότερα, από το γραφείο του κ. Αλιβιζάτου δόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τη δημοσίευση πληροφοριών που τον φέρουν να εμπλέκεται στη σύσταση του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ο καθηγητής  Ν.Κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση: Με κλειστά τα κανάλια της ΕΡΤ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευοδωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξυγίανση του δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δεν μπορώ, συνεπώς, να συμβάλω σε ένα εγχείρημα, που θεωρώ εκ των προτέρων καταδικασμένο».

Ο κ. Αλιβιζάτος, επί υπουργίας Μόσιαλου, έχει εκπονήσει σχέδιο για μία σύγχρονη ραδιοφωνία και τηλεόραση.