Συμφωνίες και Μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Mohammed Kamel Amr, κατά την οποία υπογράφησαν η επανίδρυση του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και μνημόνιο ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά.
«Είχαμε μία συζήτηση σε βάθος για διμερή και μείζονα περιφερειακά θέματα.  Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώσαμε τον επί δεκαετίες στρατηγικό, θα έλεγα, χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες που μόλις υπογράψαμε» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «εξετάσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και αυτό είναι μία απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ηγεσία, το λαό και την οικονομία της Αιγύπτου. Η υπογραφή, σήμερα, της Συμφωνίας επανίδρυσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι επιχειρηματίες μας είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι και δυναμικοί. Με την επανασύσταση του Συμβουλίου δημιουργείται και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία μπορεί και να επεκταθεί πέραν των ορίων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, όπως είχα την ευκαιρία, πριν από λίγο, να αναφέρω στον κύριο Υπουργό».
Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή των δύο πιο ιστορικών λιμανιών της Μεσογείου, όπως αυτό της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο και με την παρουσία και συμμετοχή του πανίσχυρου, παγκόσμιας εμβέλειας εμπορικού στόλου της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας στις εμπορικές μας σχέσεις, εξυπηρετώντας και την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.
Επιπλέον, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις, υπογράψαμε προ ολίγου μία συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, και για ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, και αναφέρομαι σε χρονίζοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή Σινά.  Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει και ελπίζω πράγματι να δρομολογηθεί η λύση τους, πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Mohammed Kamel Amr τόνισε μεταξύ άλλων ότι είχε την ευκαιρία σήμερα το πρωί να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό με τον οποίο συζητήσανε ζητήματα που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο και ότι αναμένει επίσης με ενδιαφέρον τη συνάντησή του αργότερα μέσα στο απόγευμα με την Εξοχότητά του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Κατά τη συνάντηση μου σήμερα με τον αγαπητό φίλο Δημήτρη, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το σύνολο των διμερών σχέσεών μας καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε μια σειρά συμφωνιών καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας συμφωνίας για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-Ελλάδας και ενός Μνημονίου Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές των σχέσεων μας, πέρα από το διμερές επίπεδο. Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την Αίγυπτο, μπορούμε να γίνουμε πύλη εισόδου όχι  μόνο προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς την Αφρική. Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης» είπε.
Επίσης πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το ζήτημα των οφειλόμενων συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης στους Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απάντηση που λάβαμε σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά προκειμένου μια αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) να επισκεφθεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους αιγυπτιακούς φορείς με σκοπό να εξομαλύνουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες υφίστανται και να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σχετικά με τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.
«Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία όπου η κατάσταση είναι όντως δραματική, και πιστεύω ότι έχετε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην παρούσα κρίση που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου. Και διατυπώνουμε πάντα τη θέση μας ότι δηλαδή στο μέλλον της Συρίας και στη Συρία του μέλλοντος δεν έχουν καμία θέση όλοι εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους και που δολοφονούν αθώους. Προσμένουμε και οι δύο στην επιτυχή έκβαση της συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ» τόνισε.
«Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ευχαρίστησα τον υπουργό και αγαπητό φίλο μου Δημήτρη για τη θέση της χώρας του που εδράζεται σε αρχές, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και ειδικότερα για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 2011, αλλά και για την ψήφο της στη Γενική Συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Τέλος, θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο για την φιλοξενία που μου επιφύλαξε και προσμένω στη συνέχιση των στενών επαφών μας και της συνεργασίας μας, ειδικότερα κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους. Σας ευχαριστώ πολύ» κατέληξε.