Άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ ζήτησε ο πρόεδρος της EBU

Άμεση επαναφορά του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας ζήτησε ο πρόεδρος της EBU, Ζαν Πολ Φιλιπό, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Αθήνα, όπου βρίσκεται με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Ο κ. Φιλιπό θα έχει στις 14:30 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του παραδώσουν επιστολή, την οποία υπογράφουν 51 διευθυντές ευρωπαϊκών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, με την οποία ζητούν την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ.
Τόσο ο πρόεδρος της EBU όσο και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτένρ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, γιατί πιστεύουμε ότι σε περιπτώσεις σαν αυτή η αλληλεγγύη είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας. Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει να κάνει με θέματα ελευθερίας του λόγου και πλουραλισμού. Επίσης, είναι θέμα πολιτισμού, δεδομένου ότι τα δημόσια ΜΜΕ είναι αυτά που επενδύουν περισσότερο στον πολιτισμό της κάθε χώρας» τόνισε ο κ. Φιλιπό και εξήγησε ότι βασικό αίτημα των μελών της EBU είναι ότι κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ και να επαναφέρει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Είναι η βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε οποιαδήποτε επικοινωνία. Μακροπρόθεσμα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την ΕΡΤ να χτίσει ένα μέλλον και να είναι πλουραλιστική, ανεξάρτητη και βιώσιμη» συμπλήρωσε.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της ΕΡΤ, δηλαδή τα διάφορα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ απέναντι σε συμπαραγωγούς, προμηθευτές και αθλητικές διοργανώσεις, τα δύο στελέχη ήταν κατηγορηματικά.

 

«Η απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική, είναι και εντελώς αντιεπαγγελματική δεδομένου ότι η ΕΡΤ έχει υπογράψει συμφωνίες και συμβόλαια, τα οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Αυτή είναι και η αιτία που η απόφαση αυτή μας εξέπληξε τόσο πολύ. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο;» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ντελτένρ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ‘Ενωση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πιθανή προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στη δικαιοσύνη για το γεγονός ότι η EBU έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να εκπέμπει δορυφορικά το πρόγραμμά της, η κ. Ντελτένρ απάντησε ότι είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα προκύψει.

Newsroom ΔΟΛ

[], []