Υπουργοί και στελέχη της ΝΔ στηρίζουν την απόφαση Σαμαρά για την ΕΡΤ

Μπαράζ δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε πως η απόφαση για τη δημιουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενός εξορθολογισμένου, νοικοκυρεμένου και εξωστρεφούς οργανισμού, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.

«Επιτέλους, μπαίνει μπροστά το εγχείρημα της εξυγίανσης της ΕΡΤ και η δημιουργία ανοικτής, δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα και σε συντεχνιακές πρακτικές, αλλά, κατά τα πρότυπα μεγάλων δικτύων, θα υπηρετεί την αντικειμενική, πολυφωνική ενημέρωση και τον πολιτισμό υπό την ευθύνη ανεξάρτητης υπερκομματικής αρχής. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός με συναίσθηση ευθύνης και πολιτική τόλμη ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και καλούνται όλοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η πορεία ανάκαμψης και σταθερότητας που έχει μπει η χώρα», τόνισε.

Την ίδια ώρα και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα για να «αποδράσει» η χώρα από παθογένειες και αγκυλώσεις που την καθήλωναν για δεκαετίες. «Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας νέας δημόσιας τηλεόρασης, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στόχος είναι ακριβώς η αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να γίνει πιο ποιοτική, πιο λειτουργική, πιο ανταγωνιστική. Και φυσικά αντικειμενική και ανεξάρτητη», επεσήμανε.

Και o Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τάχθηκε υπερ του σχεδίου για την ΕΡΤ σημειώνοντας πως η «προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ένα στόχο: Να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και να τη βάλει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Μέχρι τώρα έγινε κατορθωτό να μπουν στο περιθώριο τα σενάρια grexit, να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να προκληθεί και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Η ελπίδα και πάλι ανθίζει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και ένα βασικό εργαλείο είναι να αλλάξουμε το κράτος και τις δομές του και από ένα ελλειμματικό γίγαντα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, μικρότερο και αποτελεσματικό κράτος που να σέβεται τους πολίτες και να ανταποκρίνεται στις θυσίες τους».

Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε για το θέμα πως « η κεντρική προγραμματική αρχή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με ένα εκ των βασικών στόχων την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.
Η εξυγίανση της ΕΡΤ που αντιπροσωπεύει την πλέον ακραία εκδοχή του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης είναι αναγκαία  για το δημόσιο συμφέρον. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θέτει σε επαναλειτουργία τη δημόσια τηλεόραση με βάση την ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, την αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού και τη χρηστή και βιώσιμη διαχείριση».

Ο  Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στο ίδιο μήκος κύματος είπε πως η «Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή δημόσια τηλεόραση που να αποτελεί πρότυπο ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται μία κρατική τηλεόραση που να σηματοδοτεί ό,τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει στον τόπο. Ούτως ή άλλως, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές είναι η απαραίτητη συνθήκη για να επιβιώσει η πατρίδα».

Και η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα Ασημακοπούλου δήλωσε πως τα δύσκολα και πολύπλοκα ζητήματα απαιτούν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις. «ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε να λύσει ένα Γόρδιο δεσμό. Όμως ότι δε λύεται, κόπτεται. Η εικόνα της «μαύρης οθόνης» της ΕΡΤ συμβολίζει το τέλος της εποχής της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης δήλωσε πως «επιτέλους, στην κοινή εθνική υπόθεση, τα στεγανά και τα απροσπέλαστα δεν έχουν θέση. Σήμερα η ΕΡΤ, χθες η Ολυμπιακή – για πόσο άραγε καιρό ακόμα κάποιοι θα υπερασπίζονται τα σύμβολα μιας Ελλάδας της οικονομικής παρακμής; Αυτή ήταν η εντολή του ελληνικού λαού από την οποία προέκυψε αυτή η κυβέρνηση; Τα προνόμια, οι ενδότεροι, τα άβατα του Δημοσίου; Και ο μέσος πολίτης, που δεν έχει προνόμια, που δεν ανήκει στους ενδότερους, που δεν διαθέτει άβατα; Με αυτόν και τις προσδοκίες του τι θα απογίνει; Είναι με κριτήριο αυτόν, τον μέσο και μη προνομιούχο Έλληνα και τις προσδοκίες του, που ο Πρωθυπουργός έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει. Είναι απέναντι σε αυτόν, τον μέσο και μη προνομιούχο Έλληνα, που όσοι αφ’ υψηλού μιλούν για πολιτικά αδιέξοδα μιλούν για “ένα πουκάμισο αδειανό”, μιλούν για το τίποτε».