Πρόταση Σαμαρά στους αρχηγούς για έξοδο από την κρίση

– Πρότεινε να ζητηθεί η συνδρομή του δικτύου BBC για την νέα ΕΡΤ
– Τοποθέτησε τον ανασχηματισμό μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
– Ζήτησε να γίνουν όλα τα απαραίτητα για να αναβαπτιστεί η κυβέρνηση μετά τις άγριες κόντρες
– Ζήτησε να υπάρξει αρμόδιος υφυπουργός μόνο για την ΕΡΤ και δέχεται να μην είναι από τη Ν.Δ.
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι είτε θα συμβιβαστούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις είτε θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με άγνωστες συνέπειες για την πορεία της χώρας και της οικονομίας, αλλά και τη ζωή των πολιτών.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους πρότεινε εννέα βασικά σημεία, με σκοπό να αλλάξει το κλίμα, η χώρα να μην πάει σε εκλογές και φυσικά να εκτονωθεί το κλίμα με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά δεν έκανε πίσω, αφού δεν πρότεινε το άνοιγμα της ΕΡΤ με την παλιότερη μορφή της. Στην ουσία πρότεινε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να βγει ενημερωτικό πρόγραμμα, μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που προβλέπει τη ΝΕΡΙΤ.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα είναι διακομματικής αποδοχής, ενώ θα υπάρξει και ειδική θέση υφυπουργού που θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την αναδιοργάνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πρόβλημα να μην είναι από το γαλάζιο στρατόπεδο ο συγκεκριμένος υφυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε σε Βενιζέλο-Κουβέλη να υπάρξει η συνδρομή του ΒΒC για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και πολιτικές προτάσεις. Συγκεκριμένα, άνοιξε το θέμα του ανασχηματισμού μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάπτιση των σχέσεών τους και την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

1. Στη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής ΔΙοικούσας Επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

2. Την αναγνώριση αρμοδιοτήτων στη Διοικούσα Επιτροπή, να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό δημοσιογράφων και τεχνικών προκειμένου να λειτουργήσουν το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, την παρακολούθηση της εφαρμογής του προσωρινού προγράμματος, με θητεία έως την ίδρυση του νέου φορέα.

3. Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης καθώς και προσλήψεις μέσω του κανόνα 1/1

4. Τη συνεργασία με το BBC ή άλλο γνωστό οργανισμό για τεχνογνωσία

5. Τη συζήτηση για τη φιλοσοφία και τη στρατηγική της νέας ΕΡΤ

6. Τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα το πρόγραμμα, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ή από τη ΔΗΜΑΡ

7. Ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το συνέδριο της ΝΔ στο τέλος του μήνα

8. Συζήτηση για την επικαιροποίοηση της προγραμματικής συμφωνίας

9. Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης

Πηγή: NewsIt.gr

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:30 το απόγευμα.

Η απόφαση για κλείσιμο στην ΕΡΤ έχει προκαλέσει σοβαρούς «τριγμούς» στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δείχνει ανυποχώρητος και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να λένε «ναι» στην αναδιάρθρωση, αλλά με ανοιχτή δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το κλίμα παραμένει τεταμένο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού και στελέχη της Ιπποκράτους διαμηνύουν πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει κίνηση υποχώρησης.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν ορισμένοι εάν η σύσκεψη των τριών οδηγήσει σε ναυάγιο, δεν αποκλείεται ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις που θα κάνει μετά το Μαξίμου, να προχωρήσει σε απόσυρση του ΠΑΣΟΚ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι και οι σημερινές δηλώσεις του γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για «αλαζονεία», τονίζοντας: «Υπάρχει μια παραβίαση του θεσμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που πλήττει ευθέως τη Δημοκρατία στη χώρα μας με πολύ μεγάλες επιπτώσεις για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται εξίσου αμετακίνητος στις απόψεις του για αναδιάρθρωση αλλά με ανοικτή την ΕΡΤ.

Στελέχη, μάλιστα, της Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκονται σε συνεχείς επαφές τις τελευταίες ώρες, έχοντας ταυτόχρονα επιλέξει να απέχουν σήμερα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

«Η μη παρουσία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ στις τηλεοπτικές εκπομπές, πέραν της δεοντολογίας, διασφαλίζει και την αποφυγή της όξυνσης μεταξύ των εταίρων λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των αρχηγών. Για την αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε θα μιλήσουμε προσεχώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άφησε από την πλευρά του ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα: «Ανησυχώ, νομίζω ότι είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο εκλογών. Νομίζω ότι είμαστε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Είναι μια άφρων επιλογή, η οποία είναι πάρα πολύ κοντά με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα».

Τέλος, τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «αν πάμε σε εκλογές, η ΝΔ θα φέρει την ευθύνη».

Πηγή: Newpost.gr